hirdetés

Pixie-bob fajtaleírás: sokakat a hiúzra emlékeztet, rövid a farka és még 6-7 lábujja is van!

László Enikő

2022. december 8 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia – Pixie-bob, Pixie Bob

Bár a pixie-bob valóban mutat hasonlóságot az amerikai hiúzzal (akitől neve is ered), azonban a genetikai tesztek nem támasztották alá azt a felvetést, hogy a fajta ősei között vad felmenők is találhatóak.

hirdetés

Lenyűgöző szépségű, szinte minden háztartásba könnyen beilleszkedik és nagyon szereti családját. Kell ennél több egy cicától? Sőt, különlegessége, hogy a legtöbb egyed több lábujjal születik az átlagosnál, farkuk pedig rövid, sosem ér a bokánál tovább. Ennek ellenére nem kifejezetten népszerű fajta, viszonylag kevesen ismerik. Azonban elkötelezett rajongói teljesen odavannak érte, mi pedig ezt teljes mértékben megértjük!

Eredete

A pixie-bob eredetét kis homály és misztikum is övezi. Egyesek szerint a fajta az amerikai hiúzból (american bobcat) és elvadult házimacskák kereszteződéséből jött létre. Ennek ellenére ezt az állítást a DNS-tesztek nem támasztják alá, ugyanis ezek szerint a pixie-bobban nincsen „vad” vér. De a feltételezés mégis nyomott hagyott a fajtán, hiszen innen is ered a neve: a bob az amerikai hiúz angol nevéből, a bobcatből ered. A Pixie pedig a fajta ősanyjának neve volt.

1985-ben Carol Ann Brewer egy rövid farkú, pöttyös bundájú, a szokásosnál több lábujjú (polidaktil) kandúrral gyarapította családját, aki a Keba nevet kapta. Rögtön megakadt a szeme a különleges, hiúzra emlékeztető cicán, így nem volt kérdés, hogy magához akarja-e venni. A következő évben befogadott egy macskájához hasonló, szintén rövid farkú kandúrt. A nő elhatározta, hogy ezt a fenséges megjelenést érdemes továbbvinni, így tenyésztésbe kezdett. Ezért újdonsült kedvence párosodott a szomszéd nőstényével. Az alomból Brewer megartott egy Pixie-nek nevezett nőstényt, akinek különlegesen szép mintázata volt. Ezzel pedig megindult a tenyésztés. Idővel többen elkezdtek érdeklődni a leendő fajta iránt, és a tenyészprogramokba olyan macskákat vontak be, akik hasonlítottak Pixie-re, hogy megmaradjon a különleges, kissé vad megjelenés. A fajta 1998-ban kapott bajnoki elismerést a TICA-tól.

Fajtastandard

A pixie-bob egy nagyobb termetű macskafajta. Teste izmos, nehéz csontozatú, a lapockái kiállnak. Csípője a vállnál magasabban helyezkedik el. Mellkasa széles, jól fejlett. Farka rövid és hajlékony, a bokánál lejjebb nem érhet. Végtagjai hosszúak, a mancsok kerekek. A fajta legtöbb egyedének több lábujja van, legfeljebb hét. Feje a hiúzéra hasonlít, széles, fordított körte alakú. Orra nagy, pofája pedig hosszú és széles. Homloka enyhén domború. Álla kerek, húsos és nagy, pofazacskói jól fejlettek. Szemöldöke ívelt, szemei közepesen nagyok és mélyen ülők. Színük aranybarnától a barnáig terjedhet és a zöld is elfogadott. A fülek a fej hátsó részén helyezkednek el, végüket pamacs díszíti. Szőrzete lehet rövid vagy félhosszú is, a bunda mindig vízálló. A hason hosszabb a szőrzet, mint máshol. Színe sötétszürke, pettyes cirmos, a szőrszálak vége fehér. A kandúrok jóval testesebbek a nőstényeknél. Míg utóbbiak testtömege 3,5-5 kg között mozog, a hímek akár 9 kg-ot is nyomhatnak. Várható élettartamuk 15 év.

Jelleme

Sok macskával ellentétben a pixie-bob kifejezetten szereti a vizet. A vad felmenőket sokan ezzel is magyarázzák. Kifejezetten kíváncsi cica, aki élvezi a babusgatást, a gazdi ölében való pihenést, de a játékot is. Nagyon szereti, ha van társasága, legyen az gyerek, felnőtt, kutya vagy éppen egy másik macska. Sőt, még a vendégeket is szívesen fogadja, jellemzően az ajtóban üdvözli őket érkezésükkor. Hangja inkább a csiripelésre emlékeztet, mintsem nyávogásra. Élvezi a nyugodt pihenést, egyáltalán nem tekinthető hiperaktív kedvencnek. Sokan a kutyáéhoz hasonlítják jellemét, hiszen trükköket is szívesen tanul és akár pórázon is sétálhatsz vele a természetben.

Ideális környezet

Ennyi lábujjal könnyű magasra mászni! Ha ilyen cicád van, érdemes számára több mászóalkalmatosságot is beszerezni, mivel igen kíváncsi teremtés, aki szívesen szemléli birodalmát a magasból. Gyermekek közelében is jól érzi magát, de fontos, hogy a kisebbek finoman és tisztelettel bánjanak vele. Nagyon igényli a társaságot, egy hosszú nap végén a gazdája ölébe való kucorodás a kedvenc elfoglaltsága. Ő garantáltan nem bújik el előled, ha egy kis cicasimogatásra vágysz, önként jelentkezik a feladatra! Kiegyensúlyozott, nem szeszélyes macska, igazán könnyű és élvezetes a vele való együttélés.

Ápolás

Habár a fajta lehet rövid vagy hosszú szőrű is, egyik változat bundájának karbantartása sem okoz különösebb problémát. Heti egy alkalommal elegendő átfésülni a szőrzetet, a vedlési időszakokban azonban ezt érdemes valamivel gyakrabban megtenni. A pixie-bobok nagyon szeretik a hasukat, ezért hajlamosak lehetnek arra, hogy szomorú szemekkel kérleljék gazdájukat a plusz falatokra. De mindenképp határt kell szabni étvágyuknak, hiszen enélkül könnyen elhízhatnak. Füleiket és szemeiket is érdemes időnként ellenőrizni, hogy tökéletesen tiszták-e, illetve karmaik hosszúságát is tartsd szemmel.

Gyakori egészségügyi problémák

Mivel a fajta kialakulásakor sok különböző cicát bevontak a tenyésztésbe, kifejezetten egészségesnek mondható. Ennek ellenére a tipikus macskabetegségek őt is érinthetik, ezért érdemes évente egyszer ellátogatni vele az állatorvoshoz, és beadatni az ajánlott oltásokat. Az etetésnél érdemes odafigyelni az adagokra, ugyanis ez a fajta nagyon szereti a pocakját, és emiatt könnyen elhízhat.

félhosszú szőrű macska hosszú szőrű macska nagytestű macska pixie-bob rövid szőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!