hirdetés

Ezt a 6 érzelmet élik meg a macskák

Hangai Lilla

2024. június 25 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnos még manapság is rengetegen meg vannak győződve arról, hogy a macskák kevésbé érzelmesek és ragaszkodók, mint a kutyák. Aki valaha is tartott már macskát vagy töltött el hosszabb időt egy cirmossal, az tudja, hogy ez nem is állhatna távolabb a valóságtól.

hirdetés

De vajon milyen érzelmek megélésére képes egy macska pontosan? Következő cikkünkben ennek járunk utána! Kutyásoknak is ajánljuk!

Ennek a perzsának igen kifejező a mimikája

A macska és az érzelmek: Darwin elmélete

A macskák a 6 alapérzelem megélésére képesek, akárcsak a kutyák. Ezek közé tartozik a félelem, az öröm, a harag, a szomorúság és az undor. És ha már itt tartunk, tennénk egy apró kitérőt!

Sokan gondolják azt, hogy a macskák, vagy akár más háziállatok is azért tesznek valamit, hogy bosszantsák a gazdit vagy az embereket. A cicák és más állatok számára is ismeretlen a bosszú koncepciója, mely sokkal összetettebb, mint a fentebb említett 6 érzelem. Így teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy kedvenceik sosem tesznek semmit azért, hogy borsot törjenek az orrunk alá. Cselekedeteiket nagyrészt ösztöneik irányítják, ami miatt nem haragudhatunk rájuk!

Visszatérve az eredeti témánkhoz, Charles Darwin Az ember és az állat érzelmeinek kifejezése című harmadik könyvében az érzelmi élet biológiai vonatkozásával foglalkozik. Olyan emberi tulajdonságok állati eredetét kutatja, mint a szemöldök felhúzása meglepettségünkben, vagy az ajak felhúzása gúnyos fintorba haragunkban, csalódottságunkban. A könyvben kifejti, hogy az érzelmeink az állati viselkedésből eredeztethetők inkább, a kulturális tényezőknek csak segédszerepet tulajdonít a témában. Ez a biológiai hangsúly pedig a 6 alap érzelmi állapotra összpontosít. Darwin művében arra utal, hogy ez az összefüggés csak egyet jelent, mégpedig egy újabb bizonyítékot az emberi faj eredetére.

Azok a szomorú szemek…

Ez persze egy végletekig leegyszerűsített összefoglalója volt a könyvnek, de amit ezáltal közölni szerettünk volna, talán érthető: a macskák érzelmei nagyon is hasonlítanak a mieinkhez. Vagy mondjuk inkább azt, hogy az érzelmeink nagyon hasonlítanak a macskákéhoz.

Vajon felismerik a macskák az érzelmeket?

Olasz kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a macskák felismerik-e a negatív és a pozitív érzelmek közötti különbséget fajtársaikban és az emberekben. 10 macskát teszteltek otthonaikban a következő kísérlettel: projektorokra két különböző érzelmi állapotban lévő arcot vetítettek ki, miközben hangszórókból vidám, dühös és semleges hangokat (egyaránt emberi és macska) játszottak le. A macskák hosszú ideig nézték azt az arcot, amelynek kifejezése megegyezett a lejátszott hanggal. Ez pedig valószínűleg arra enged következtetni, hogy a cicák képesek megérteni és felismerni a pozitív és negatív érzelmeket más macskák, valamint emberek esetében egyaránt.

Amikor vigaszra van szüksége a másiknak…

Meg lehet sérteni egy macska érzelmeit?

Azt már tudjuk, hogy vannak érzéseik, és azt is, hogy érzékelik az emberekét és a fajtársakét is. De vajon megsérthetjük-e őket? Az eddig ismeretek szerint ránk nagyobb hatással van az, hogy hogyan beszélnek és bánnak velünk mások, a macskákra viszont jobban hat a környezet vagy a rutin változása. Bár ezzel a megállapítással bánjunk óvatosan, ugyanis azt is tudjuk, hogy ők is lehetnek depressziósak, zaklatottak, és érezhetnek gyászt, valamint magányt is. Az is megfigyelhető, hogy bizonyos egyedek érzékenyebbek másoknál, de láthatjuk azt is, hogy vannak olyan cicák, akik könnyebben és többet fejezik ki azt, hogy éppen milyen állapotban vannak érzelmileg.

Maradjunk tehát annyiban, hogy a macskák mélyen érző lények, akiket durva bánásmóddal és nem megfelelő ellátással meg lehet sérteni! Akárcsak bennünket. Ezen elv mentén viselkedj hát más állatokkal és kedvenceddel is!

Ha tovább bővítenéd ismereteidet a macskák érzelmi világáról, itt írtunk a cicák szeretetnyelveiről. Roppant érdekes, milyen gesztusokkal mutatják ki gyengéd érzéseiket!

érzelem macska érzelmei macska érzelmek megbántódik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!