hirdetés

Hány macska él a világon? Megdöbbensz, ha megtudod

Kövess Péter

2024. január 20 - Képek: Getty Images Hungary

This photo was taken at Aoshima island, Ehime prefecture. A cat is clinging on the human's leg against many cats.

A pontos szám folyamatosan változik, de a becslések alapján nagyságrendileg azért tudni lehet, hogy mennyi macska él a világon. Te mire tippelsz?

hirdetés

Szakértők úgy vélik, hogy az embert leszámítva a macskafajták több képviselővel rendelkezhetnek, mint bármely más emlősfaj a világon. A házi macska pedig továbbra is az egyik legnépszerűbb (sőt, nagy valószínűséggel a legnépszerűbb) háziállat.

A világban rengeteg olyan hely van, ahol a macskák az utcákon élnek.

Mennyi macska élhet a világon?

Bár a macskák a világ számos részén kedvelt házi kedvencnek számítanak, a legnagyobb számban továbbra is vadon élő állatként élnek. Legnagyobb populációjuk Ázsiában és Afrikában található, ahol kisemlősöket, madarakat és hüllőket zsákmányolva tartják fent magukat.

A macskafélék alkalmazkodóképessége hihetetlen, ezért a perzselő sivatagoktól a jeges tundráig sokféle környezetben boldogulnak.

De mennyi az annyi? Becslések szerint a világot mintegy 600 millió házi macska népesíti be. Ebből 400 millióan Ázsiában, 70 millióan Észak-Amerikában, 60 millióan pedig Európában élnek. Ami Magyarországot illeti, a nálunk élő populációt mintegy 9 millió példányra teszik (tudni kell, hogy jelentős részük kóbor állat).

Macskából vagy kutyából van több?

Az állatok között nem végeznek népszámlálást, ezért nehéz pontos adatokkal szolgálni. Egyes helyeken több a macska, mint a kutya, míg máshol éppen fordítva alakulnak az arányok. Ez valószínűleg a világszerte eltérő kulturális attitűdöknek és állattartási gyakorlatoknak tudható be. Annyi azonban szinte biztosan kijelenthető, hogy számukat tekintve a macskák messze lekörözik a kutyákat.

A becslések azt mutatják, hogy a világon körülbelül 400 millió kutya élhet.

A különbség abból adódhat, hogy a macskákat talán könnyebb gondozni a kutyákhoz képest, akik több teret és mozgást igényelnek. Az előbbiek ráadásul jobb vadászok és dögevőként is boldogulnak.

A macskák száma megelőzi a kutyákét.

Ennyi ember jut egy macskára

Ha az emberekkel vetjük össze a macskák számát, megint teljesen más a kép. Az emberiség népessége már átlépte a 8 milliárd főt, ami azt jelenti, hogy több mint 13-szor annyi ember van a világon, mint a macska.

Hány vadon élő macska és vadmacska él a világon?

Pontos adat itt sem áll rendelkezésre, de számuk valahol 30 millió és 100 millió példány között mozoghat. Ennél közelebbit azért sem lehet tudni, mert a vadon élő macskák jobban ki vannak szolgáltatva a környezetüknek, mint a háziasított állatok. Így az olyan tényezők, mint a táplálékok elérhetősége vagy a betegségek, sokkal inkább hatnak rájuk, és befolyásolják létüket.

Szerencsére vannak, akik a kóbor macskákra is gondolnak.

Például, ha szárazság van, és nincs elegendő élelem, akkor azt először a vadon élő állatok fognak megszenvedni, mivel nem táplálják őket.

Ha a szíveden viseled a macskák sorsát, akkor a saját kereteid között te is tehetsz azért, hogy a kóbor és elvadult állatok sorsát egy kicsit jobbá tedd. Megértésükhöz és segítésükhöz ebből az írásunkból kaphatsz hasznos tippeket.
állatok érdekességek macska populáció statisztikák vad macska világ
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!