hirdetés

A te cicád is eltakarja az arcát alvás közben? Ezért csinálja

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

Utánajártunk, mi állhat a bájos viselkedés hátterében.

hirdetés

Gazdiként bizonyára te is észrevetted már, hogy a macskák egészen elképesztő pozíciókban képesek aludni. Ráadásul minden bársonytalpúnak a kedvenc helyei is megvannak, pozícióját pedig ahhoz igazítja, ahová épp lefeküdt. A kanapén elnyúlva az állat előszeretettel teszi közszemlére a puha pocakját, de amikor szűkebb helyre vonul, összegömbölyödik, és esetleg eltakarja az arcát is. Mi, emberek is gyakran emeljük a karunkat, kezünket az arcunk, szemünk elé, amikor kényelembe helyezzük magunkat. Lássuk, vajon hozzánk hasonló okok állhatnak-e amögött, ha a macska is eltakarja az arcát.

A macskának lehet, hogy csak kényelmes a testhelyzet

Kényelem

Az arc eltakarásának első lehetséges oka máris olyasmi, amiben egyezünk. A leggyakrabban ugyanis a cicák is azért bújnak a mancsuk mögé, hogy kényelmesebb helyzetbe kerülhessenek, és megteremtsék a pihentető alváshoz szükséges környezetet.

Ahogy az embereknél is van, aki probléma nélkül elalszik világosban is, míg másoknak teljes sötétség kell, úgy a macskák preferenciái is eltérőek lehetnek. Amikor a cicád eltakarja a szemét, lehet, hogy csak zavarja a fény, és nem tud elaludni tőle. Vagy egyszerűen csak kölyökkorától kezdve megszokta a testhelyzetet, és reflexből alszik így.

Biztonság

Talán senkinek sem meglepő, hogy mint megannyi macskaviselkedés, úgy az arc eltakarásának hátterében is megbújhatnak a cicák ősi ösztönei. A vadonban egy kisebb termetű ragadozó maga is prédává válhat, ha egy védtelen pillanatában valami rátámad. A legkiszolgáltatottabb helyzetben pedig nyilvánvalóan akkor vannak, amikor alszanak. Nem véletlen, hogy a nem falkában élő macskák összegömbölyödve alszanak, és gyakori, hogy eltakarják az arcukat is, így védve a szemüket. A kedvencünknek természetesen semmi oka az aggodalomra, egy ősi ösztönt azonban nem lehet csak úgy kikapcsolni.

Idősebb cicák esetében előfordul, hogy egyszerűen belealszanak a mosakodásba

Melegedés

Ha puha kis kedvenced gyakran gömbölyödik össze a mancsaival eltakarva az arcát, elég valószínű, hogy fázik. A téli hónapokban a fűtött otthonban is gyakori lehet a látvány, de kedvenced egy hűvösebb nyári estén is igyekezhet így felmelegíteni magát. Ha azt gyanítod, hogy a cicád fázik, biztosíts a számára egy meleg takarót, vagy helyezd az ágyát a fűtőtest közelébe.

Fáradtság

Biztosan veled is előfordult már, hogy annyira álmos voltál, hogy belealudtál abba, amit épp csináltál; például elbóbiskoltál egy könyvvel a kezedben. Meglepőnek tűnhet, de ez a macskáknál is megtörténhet. Az idősebb cicák esetében például gyakori, hogy arcmosás közben elalszanak, a mancsukat pedig ott felejtik a pofijuk előtt – sőt, lehet, hogy még a nyelvük is kinyújtva marad. Általában emiatt sem kell aggódnod, ám ha egyéb, letargiára utaló jeleket is tapasztalsz, a biztonság kedvéért keressétek fel az állatorvost.

Allergia

Allergia is okozhatja a viselkedést. Ha a cica orrát folyamatosan irritálja valami, megpróbálhatja eltakarni, hogy szabaduljon a bosszantó érzéstől. Ilyenkor olyan egyéb tüneteket is észlelhetsz, mint az orrfolyás, a könnyezés, a tüsszögés, a köhögés vagy akár a zihálás. Ha arra gyanakszol, hogy a kedvenced érzékeny valamire, mindenképp konzultálj az állatorvossal, hogy kideríthessétek, mi áll a cica állapota mögött.

A macskák allergiája nem játék; ide kattintva  megtudhatod, miért fontos a kezelés mielőbbi megkezdése.

alvás macska alvási szokások macska eltakarja az arcát
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!