hirdetés

Ez a gyönyörű virág kifejezetten veszélyes a macskákra

Szénási Szimonetta

2024. június 26 - Képek: Getty Images Hungary

Mivel sokak szerint az egyik legszebb növény, így a legtöbb kertben megtalálható, és ajándékba, csokorban is szívesen adják.

hirdetés

A különböző rózsafajták népszerűsége nem meglepő, hiszen nemcsak pompázatos, de az illata is bódító. Amellett, hogy gyönyörködteti a szemet, illatos kozmetikumok, de finom édességek is készülhetnek belőle, akár házilag is. Emiatt mindenképp érdemes lehet néhány tövet ültetni a kertbe. Ám ha kinti, vagy kijárós kedvenced van, vigyázz, mert a rózsa veszélyes lehet a macskák számára.

A rózsa édes illata vonzó lehet a macskák számára

A macskák szeme bánhatja a rózsa közelségét

Szerencsére a rózsák nemzetségének mintegy 150 faja közül egy sem mérgező a macskákra, ám a növényt borító tüskék miatt mégis bajba kerülhet az állat!

Egyrészt ha megrágcsálja a virágot, a tövisek megsérthetik a száj belsejét, lenyelve pedig további sérüléseket okozhatnak. Szerencsére ez igen ritka probléma, hiszen a cica hamar rájön, hogy jobb elkerülni a rózsákat. Ám ahogy biztosan tapasztalod, a kinti macskák időről időre összecsapnak. Főként ivarzás idején jellemző a kandúrok közötti harc. Ilyenkor átveszik a hormonok az irányítást, teljesen elvesztik az eszüket, és a viadal vagy menekülés közben a rózsatövisek komolyabb sebeket ejthetnek rajtuk. A bőrsérülések mellett a szemük is bánhatja az elővigyázatlanságot, így ajánlott a rózsabokrokat elkerítened.

A rózsa tüskéje komoly sérülést ejthet

A növényvédők jelenthetnek problémát

A fizikai sérülések mellett a rózsákon használt növényvédő szerek, illetve a műtrágya jelenthetnek még gondot, miként azt dr. Berry J. Morrison is hangsúlyozza a PetMD állategészségügyi oldalon. Mivel a rózsa édes illata felkeltheti a macska érdeklődését, még az a cica is megkóstolhatja, amelyik máskor nem érdeklődik a növények iránt. A rovarirtók mérgezést okozhatnak, amelynek általános tünetei közé tartozik a gyengeség, hányás, hasmenés, nyáladzás, remegés, görcsök, bénulás. Ha ezeket tapasztalod, haladéktalanul indulj el macskáddal az orvoshoz! Mivel bármely mérgezés lehet halálos kimenetelű, így sürgősségi ellátásra van szükség.

Emiatt is fontos, hogy csak olyan vegyszereket használj kerted gondozására, amelyek nem veszélyesek az élővilágra!

A hirtelen jelentkező nyáladzás mérgezésre is utalhat

Fogyasztásra nem alkalmas

Azoknál a kedvenceknél pedig, akik szeretnek legelészni, minden esetben ügyelni kell arra, hogy ne fogyasszanak túl sok növényi részt. A macskák obligát húsevők, tehát a kizárólagosan állati eredetű étrend tökéletesen kielégítő a számukra. Ennek következtében az emésztőrendszerük nem alkalmas nagyobb mennyiségű növényi részek megemésztésére. Emiatt ezek gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhatnak, amelyek hányás, hasmenés, étvágytalanság, letargia formájában jelentkezhetnek. Ezek mellett az állatnak a hasfájással is meg kell küzdenie.

Ha a felsorolt tünetek 24–48 órán belül nem múlnak el, mindenképp orvoshoz kell vinni a macskát, mert komolyabb oka lehet a panaszoknak.

A macskák emésztőrendszerét megterheli a túl sok növényi rész, illetve táplálék

Az öntözéssel is óvatosan!

Semmilyen állott víz nem biztonságos a benne elszaporodó kórokozók, paraziták és egyéb szennyeződések (ürülék, vegyszerek stb.) miatt. Ezért ne engedd, hogy cicád pocsolyából, állott locsolóvízből igyon. A lakásban a vázák tartalma is problémás lehet.

Más „rózsák”, amelyek mérgezőek a macskák számára

Van néhány olyan virág és növény, amelyek nevében szerepel a „rózsa” szó, ám nem igazi rózsák, más növénycsaládokba tartoznak. Köztük a sivatagi rózsa (Adenium obesum) és a babérrózsaként is ismert leander (Nerium oleander) is mérgezőek a macskák számára.

Nem rózsa, de van egy másik szintén közkedvelt és igen mutatós virág, amelynek még az illata is mérgező. Ide kattintva részletezzük a tudnivalókat és az óvintézkedéseket vele kapcsolatban. Itt pedig azoknak a további növényeknek a listáját érheted el, amelyek szintén károsak a cicákra.

baleset mérgezés növény sérülés virág
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!