hirdetés

A 6 kék szemű macskafajta: az esetükben csak ez az árnyalat elfogadott

Hangai Lilla

2024. június 5 - Képek: Getty Images Hungary

A standard szerint számos macskafajtánál és azok bizonyos színmintázatánál engedélyezett és preferált a kék szem, ezért a mai cikkünkben csak azokat a fajtákat hoztuk el, amelyek esetében kizárólag az óceánszínű szemek elfogadottak.

hirdetés

Kifejezetten ellenezzük, hogy kizárólag ezen tulajdonság legyen a döntő a kedvenced fajtájának kiválasztásánál! Mindössze az érdekesség kedvéért prezentáljuk most a kék szemű macskák kis csoportját.

A himalája is a kék szemű macskák táborát erősíti

1.) Balinéz

A balinéz a sziámi macska spontán kialakult mutációjaként jött létre. A köztük lévő elsődleges különbség a szőr hosszában rejlik; az egyébként is elegáns és varázslatos sziámit hosszú bundával ruházta fel az anyatermészet, amely így ha lehet, még különlegesebb látványt nyújt. A standard szerint a szemek mandula alakúak és közepes méretűek, színük mély, élénk kék.

Bár szőrzetük hossza eltérő, jellemük szinte teljes mértékben megegyezik. A balinéz is kíváncsi teremtés, nagyon szereti követni a gazdit, tudni akar mindenről, ami a felségterületén zajlik. A fajta szintén vokális, de talán nem annyira, mint rövid szőrű rokona.

Balinéz

2.) Burmai szent templommacska

A burmai szent templommacska kialakulásának története teljes mértékben a homályba vész, ám cserébe megszámlálhatatlan legenda és misztikus történet próbál magyarázatot adni egyedi külső jellemzőire. A standard szerint a szemei távol ülők, a külső sarkaik pedig kissé felfelé ívelnek. Színük minél élénkebb és mélyebb kék, annál ideálisabb.

A burmai szent templommacska kedves, szeretetteljes, játékos, és amit sokan a leginkább értékelnek benne, az a nyugodtság. Életerős, gyönyörű cica, aki imád a családjával mókázni, ám ha egy kis magányra van szüksége, egyszerűen elvonul. Semmi allűr vagy malőr; kiegyensúlyozott és könnyen kezelhető fajta.

3.) Himalája

A TICA a himaláját külön fajtaként ismeri el, ám több szervezet csupán a perzsa egy színváltozataként tekint rá. Egy hibrid, ember által létrehozott fajtáról van szó, amely a perzsa és a sziámi keresztezésének eredménye. Szőre olyan hosszú, mint az előbbié, mintázata pedig colorpoint, vagyis a testen világosabb, a végpontokon pedig sötétebb, mint a sziámi esetében. A szemek nagyok, kerekek, távol ülők. A színnek ugyanakkora jelentősége van, mint a formának és a méretnek. A kék árnyalat minél mélyebb, annál ideálisabb, de a világos- és középkék is elfogadott.

Nagyra értékeli a simogatást és kanapén való kuckózást, de nem követeli magának a figyelmet. És nem a himalája lesz az a macska sem, aki a szekrények tetején fog artistákat megszégyenítő műsort bemutatni. Intelligens, kedves, érzékeli a gazda hangulatát, és ekképp is áll hozzá. Bár lehetnek a fajta képviselői között beszédesebbek, egy sziámit meg sem közelítenek.

Himalája

4.) Ragdoll

A ragdollt a 60-as évek Amerikájában tenyésztette ki Ann Barker szinte kizárólag szabadon kószáló macskákból. Bár a folyamat során fontos szempont volt a külső megjelenés is, a tenyésztő lényegesnek tartotta megtartani azt a semmihez sem fogható temperamentumot, amit ezek a cicák képviseltek. A szemek távol ülők, oválisak, nagyok és élénk kékek.

A ragdoll a rajongóik szerint sokkal inkább érdeklődik az emberek iránt, mint más macskafajták. Nyugodt és kiegyensúlyozott macska, ugyanakkor nagyon barátságos és ragaszkodó jellem. Gyerekekkel és idegenekkel is nagyon hamar megtalálja a közös hangot. Nem kifejezetten atletikus, de ne gondoljuk, hogy egész nap csak lustálkodik.

Ragdoll

5.) Sziámi

Úgy tartják, hogy a sziámi macskák az egykori Sziám, a mai Thaiföld templomi macskáinak leszármazottjai. Az 1800-as évek óta nyűgözik le a világ macskásait, amikor is először exportálták őket szülőhazájukból. Már az első, 1871-ben, a Kristály palotában megrendezett macskakiállításon is képviseltette magát a fajta két példánya. Hosszú éveken keresztül státuszszimbólumként tekintettek rá. A szemek mandula alakúak, közepes méretűek, és természetesen ők is kék szemű macskák.

A sziáminak mindenről megvan a véleménye, amit hangoztatni is nagyon szeret. Ez a karcsú, mozgékony cica tele van szeretettel és csintalansággal, így sok foglalkozást, odafigyelést igényel. Az egyszer biztos, hogy egy sziámi mellett unatkozni lehetetlen; még trükköket is szívesen tanul.

6.) Thai

A thai kialakulásának története megegyezik a sziámiéval, a két fajta az 50-es években kezdett kettéválni. Azok választották inkább a thait, akik a hosszú nyúlánk test helyett a kerekded formákat preferálták. Sokáig klasszikus vagy hagyományos sziámi néven emlegették őket. A szem mérete közepes, mandula alakú, kék színű. Bár a sötétebb kék árnyalatot előnyben részesítik, a csillogás fontosabb.

Emberközpontú, érdeklődő, figyelemigényes, ragaszkodó cica a thai. A fajta kedvelői megjegyzik, hogy kifejezetten huncut jellem, így résen kell lenni, mert mindig valami új csintalanságon töri a fejét. Tele van élettel és szeretettel, haragudni rá egy pillanatig sem lehet.

Thai

Ha már a kék színnél tartunk; ide kattintva elérheted a kék szőrszínű macskákról készült gyűjtésünket.

balinéz burmai szent templommacska himalája macska kék szemű macska ragdoll sziámi thai macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!