hirdetés

Veszélyben vannak a perzsa macskák

Hangai Lilla

2024. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

Az Én Kutyám oldalán rendszeresen beszélünk arról, hogy milyen kihívásokkal és jellemző egészségügyi problémákkal kell szembenézniük a nyomott orrú, vagyis a brachycephal kutyáknak. A macskáknál azonban ritkán kerül szóba ez a jellemző. Pedig köztük is vannak lapos arcú fajták.

hirdetés

A következőkben a nyomott orrú macskák esetében megjelenő lehetséges problémákról fogunk beszélni. Az írás célja nem a riogatás vagy a megbélyegzés, csupán fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy mit fontos szem előtt tartani gazdaként ezen fajták esetében.

Látva ezeket a mikroszkopikus orrlyukakat, csippentsd össze a sajátodat, és próbálj meg azokon keresztül lélegezni! Rendkívül kellemetlen, igaz?

A nyomott orrú macskák helyzete

Ahogy a kutyáknál, úgy a macskáknál is megfigyelhető egy trend, mely szerint a perzsa vagy a rövid szőrű változata, az egzotikus rövidszőrű egyre laposabb és laposabb arccal rendelkezzen, melynek hatására egyre kisebb lesz az orr, szűkebbek lesznek az orrlyukak, megrövidül a légcső, és megnyúlik a lágy szájpadlás. Ennek eredményeképpen az állat nehezebben kap levegőt. Ehhez hozzáadódik a hosszabb és dúsabb szőrzet is, ami miatt még könnyebben túlhevülnek ezek a macskák.

Az ebbe az irányban elinduló szelektív tenyésztés tagadhatatlanul nagy hatással van ezeknek a macskáknak az általános egészségi állapotára és életminőségére. Ez főleg akkor jelent gondot, ha a szaporító vagy a tenyésztő szeme előtt csak a pénz lebeg, és kizárólag, vagy szinte kizárólag a külső jellemzők alapján tenyészti az állatait.

Csak hogy lásd, egy valóban létező problémáról van szó, a perzsa feltehetően már az 1600-as évek óta létezik, de csak az 50-es évek óta lapos az arca, amikor is egy genetikai mutáció következtében egy alomban számos ilyen cica született. Ezt követően szelektív tenyésztéssel létrehozták a ma ismert külsőt, amelyet peke-face-ként (pekingi arc) jellemeznek. A doll-face, vagyis a babaarc, a nem nyomott arc továbbra is létezik, számos országban egyedül ez az elfogadott.

Doll-face perzsa

Ilyen egészségügyi problémákra válnak még fogékonnyá a lapos arcuk miatt

Kidülledő szemek: a nyomott fej miatt a szemek másképp helyezkedhetnek el a koponyában, így kidülledhetnek. Emiatt az állat nehezebben tudja lezárni a szemhéját, így a szaruhártya fokozottabban ki van téve a környezeti hatásoknak. Feltehetőleg ez teszi fogékonnyá a perzsákat a szaruhártyaelhalás nevű betegségre.

Szemkönnyezés: amikor tartósan fennáll ez a probléma, a könnycsatornák, amelyek általában az orrba vezetik a könnyet (a könny folyamatosan termelődik, hogy segítse a szem védelmét), annyira deformálódnak az arc alakjának megváltozásával, hogy nem tudják elvezetni a folyadékot, így az kifolyik az arcra.

Fogászati problémák: a koponya alakja teljesen megváltozik; ennek következtében nemcsak az orr rövidül meg, de az állkapocs és a fogak is érintetté válnak. A fogak nem illeszkednek megfelelően, így probléma alakul ki a rágással és a harapással kapcsolatban, ami hajlamosít a fogbetegségekre.

Szülési nehézségek: már tanulmány is alátámasztotta, hogy a nyomott arc összefügg a kismedence méretével, amely a fialás során problémát jelenthet. Sok esetben ezek az állatok emberi segítség, császármetszés nélkül nem tudják világra hozni az utódaikat.

Bőrredők az arcon: a nyomott arc mély bőrredőket is eredményez, amely hajlamosíthat bakteriális vagy gombás bőrfertőzésekre. Ez hozzájárulhat az idiopathic facial dermatitis nevű betegséghez.

Egzotikus rövidszőrű

Konklúzió

Sokan úgy vélik, hogy nem etikus dolog olyan macskákat tenyészteni, amelyek nem tudnak rendesen lélegezni, és anatómiájuk miatt jóllétük is komoly veszélyben van. A perzsák fantasztikus személyisége és kedves, szeretetteljes arca akkor is megmarad, ha az orruk kevésbé lesz nyomott. A fajta az egyik személyes kedvencünk, emiatt is tartjuk fontosnak, hogy felhívjuk az állapotára a figyelmet. Igyekezz olyan tenyésztőtől vásárolni, akinek az állat külleme mellett fontos az is, hogy mennyire élhetnek teljes életet a macskái.

Ide kattintva elérheted a perzsáról és az egzotikus rövidszőrűről készült összehasonlításunkat.

barchycephal egzotikus rövidszőrű macska nyomott orrú macskafajták perzsa macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!