hirdetés

Chausie fajtaleírás: az egyiptomi hibrid, amely évszázadok óta jelen van

Hangai Lilla

2024. június 28 - Képek: Getty Images Hungary

A fajta neve, a chausie a mocsári macska latin nevéből, a Felis chausból származik. Ez a hatalmas termetű cica ugyanis egy hibrid, méghozzá az előbb említett vadmacska és házi macskák keresztezéséből származik. A 3 nagy, macskákat nyilvántartó szervezet közül egy, a TICA ismeri el hivatalosan 1995 óta.

hirdetés

Ugyan számos, a vad ősétől származó jellemzővel büszkélkedhet, a chausie híres arról, hogy igen mély, ragaszkodó kapcsolatot alakítson ki a családjával. Egy elegáns akrobata ő, egzotikus tekintettel és lélekkel.

A chausie egy kifejezetten nagytestű macskafajta, akár 11 kg is lehet

A chausie eredete

A mocsári macskákat, ezeket a kistestű vad macskaféléket már az ókori egyiptomiak is háziasították könnyed természetük és kiváló vadászati képességeik miatt. Számtalan múmiaként konzervált mocsári macskát találtak egyiptomi sírokban, ami arról tanúskodik, hogy igen nagyra becsülték a fajt. Egyesek szerint Básztet istennő szobrait is a mocsári macskáról mintázták. És valóban, ha megfigyeljük a hosszú, karcsú test, a sikkes megjelenés és a nagy fülek hasonlósága szembeötlő.

Előfordult az idők folyamán, hogy a mocsári macskák házi macskákkal is párosodtak. Számos, évszázadokra visszanyúló jelentést olvashatunk hibrid egyedekről Észak-Amerikától Délkelet-Ázsiáig. Az első feljegyzett keresztezés egy mocsári macska és egy házi macska között 1990-ben történt. Miután számos tenyésztő elkezdett együttműködni az irányított tenyésztésen, a chausie 1995-ben már meg is kapta a regisztrációs státuszt a TICA-nál. 2013 óta pedig bajnoki státuszban tartják számon.

Mocsári macska

A chausie megjelenése

A chausie egy hosszú lábú, magas, szoborszerű macska, amelyet mintha csak futásra és ugrásra terveztek volna. Rendkívül kecses és kiegyensúlyozott megjelenést nyújt, de még tetten érhető benne az az ősi vadság is, amit a mocsári macska öröksége biztosít. A fajta mély mellkasa lehetővé teszi számára, hogy agilitása valóban képes legyen kiteljesedni; ahogy a kutyáknál is, ez a jellemző biztosítja a nagyobb a tüdőkapacitást, ami szolgáltatja a kifogyhatatlan levegőt és energiát a játékhoz, mozgáshoz.

A chausie-nak nagy, felálló, lehetőség szerint bojtos fülei vannak. Hosszú, lejtős homloka és kissé lerövidített farka mind vad ősét idézi. Szemének nagyon érdekes íve van; a felső vonala lapos, az alja kerekített. Színét tekintve az arany és a világossárga preferált, de a hazel és a világoszöld árnyalatok is elfogadottak. Bundája sűrű, dús aljszőrzettel és erőteljesebb fedőszőrzettel. A színe lehet barna agouti cirmos részletekkel a végpontokon (Brown Ticked Tabby), fekete és világos agouti szintén cirmos részletekkel a végpontokon (Black Grizzled Ticked Tabby), vagy fekete.

Black Grizzled Ticked Tabby chausie:

A chausie jelleme

A chausie egy rendkívül atletikus és aktív fajta, szinte állandó mozgásban van. Hogy érzékeltessük ennek a súlyát, a 10-es skálán ő a 11-esnél helyezkedik el, ha a mozgásigényét nézzük. Ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy mély kapcsolatot alakítson ki a családjával. Ugyan vad őse van, természete rendkívül kedves és szeretetteljes, imád a gazdával játszani, időt eltölteni. Társaságkedvelő természeténél fogva a chausie szeret apportírozni, és gyakran szívesen sétál pórázon is. A játékos viselkedése sok esetben felnőttkorában is megmarad, így az biztos, hogy mellette elfeledkezhetünk arról, milyen érzés is az unalom. Kimagasló intelligenciája miatt szüksége van a mentális stimulációra is, valamint a szerettével történő gyakori interakciókra.

A chausie számára ideális környezet

Olyan személynek ajánljuk a chausie-t, aki kész arra, hogy sok időt és energiát áldozzon a macskatársára. Ahogy írtuk is az előbb, ez a fajta akkor érzi jól magát és teljesedik ki, ha szerves része lehet a gazda mindennapjainak; ezért, ha hosszú időre egyedül hagyják, azt kifejezetten rosszul viseli. A lakást pedig érdemes úgy átalakítani, hogy minél több helye legyen a mászásra és ugrándozásra. Kisgyermekes háztartásokba nem biztos, hogy ő lesz a legjobb választás energikussága és nagy figyelemigénye miatt.

A chausie ápolása

Ellenben a chausie ápolásába nem kell különösebb energiát fektetnünk. Elég, ha hetente egyszer átfésüljük, és csak akkor fürdessük meg, ha az valóban indokolt.

Ahogy bármilyen macskánál, úgy a chausie-nál is rendszeresen meg kell tisztítani a szemeket, a füleket, és a napi, minden másnapi fogmosást is javasolt rutinná formálni. Etessük kedvencünket minden esetben a pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb minőségű, legmagasabb fehérjetartalmú, állapotának és korának megfelelő eledellel. Továbbá gondoskodjunk arról is, hogy mindig legyen előtte friss víz, és naponta lapátoljuk ki az almát.

A chausie gyakori egészségügyi problémái

A chausie várható életkora 12-18 év, kifejezetten egészséges fajtának számít. A rendszeres parazitamentesítésről, féreghajtásról, oltásokról, chipezésről, és az évenkénti, 7 éves kora után pedig félévenként orvosi rutinellenőrzésekről azonban az esetében se feledkezzünk meg!

Ha már említettük a mummifikálást: tudtad, hogy egy teljes iparág épült erre a hagyományra az ókori Egyiptomban?

chausie hibrid hibrid macskafajták
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!