hirdetés

Szavanna fajtaleírás: a szervál elegáns, karcsú gyermeke

Hangai Lilla

2024. július 5 - Képek: Getty Images Hungary

A szavanna egy gyönyörű, egzotikusan pöttyözött hibrid macskafajta, amely sok tekintetben hasonlít vad ősére, a szerválra. Elképesztően kedves, játékos, agilis jószág, amelynek különös éke hosszú nyaka, hatalmas füle és kecses végtagjai.

hirdetés

Bár a szavanna macska sok vadmacskás tulajdonság birtokosa, ami garantálja elegáns és bájos megjelenését is, egy megbízható tenyésztőtől beszerzett és megfelelően szocializált, nevelt példány sosem lesz magánakvaló, agresszív vagy problémás.

F1-es, vagyis első generációs szavanna macska

A szavanna macska eredete

Az első ismert szavanna 1986. április 7-én született meg, amikor is egy nőstény házi macska világra hozott egy kölyköt, melynek egy szervál volt az apja. Ez az F1-es, vagyis első generációs keresztezés volt az első feljegyzett eset. A különleges nőstény kölyök mind házi macska, mind szervál jellegzetességeket mutatott. A csöppséget és a fajtát is Szavannának nevezték el.

Patrick Kelly nem sokkal ezután hallott az új hibridről, és úgy döntött, hogy megpróbálja célzott tenyésztéssel megalkotni a faját. Joyce Sroufe tenyésztő volt segítségére a folyamatban; együtt írták meg a szavanna eredeti TICA fajtaszabványát is. A három nagy, macskákat nyilvántartó szervezet közül a TICA fogadja el hivatalosan a fajtát. 2001-ben még csak regisztrálhatóvá vált, majd 2012-ben elnyerte a bajnoki státuszt is.

Szervál

A szavanna macska megjelenése

A szavannának számos olyan jellegzetessége van, amelyek kiemelik a többi fajta közül, még a hibridek tekintetében is. Talán a legfeltűnőbbek a nagy, magasan tűzött fülei, amelyek közvetlenül a fej tetején helyezkednek el. Egy másik egyedülálló vonása különös ívű szeme, amelynek felső vonala egyenes, az alsó ívelt. Ez egzotikus, tipikusa vadmacskás megjelenést kölcsönöz neki. Ezt a jellemzőt még a chausie nevű, szintén hibrid fajtánál figyelhetjük meg például. A szavanna teste nyúlánk, hosszú lábai miatt pedig meglehetősen nagy termetűnek tűnhet, ám ez csalóka. Csak egy picit nagyobb egy átlagos házi macskánál, súlyát tekintve pedig körülbelül ugyanakkora.

A szavanna bundája rövid vagy közepesen hosszú, tapintásra durvább a fedőszőröknek köszönhetően. A standard színei közé tartozik a barna (fekete) foltos cirmos, az ezüst foltos cirmos, a fekete és a füstös fekete. Egy szavanna mintáját tekintve csak foltos lehet. A nem standard árnyalatok között van a csokoládé, a fahéj, a kék és a márványos mintázat is többek között. A szemszínt tekintve bármi elfogadott; illeszkedik a bundához.

A szavannák fülének hegyén gyakran megfigyelhetőek hosszabb szálak

A szavanna macska jelleme

A szavanna egyik legbámulatosabb tulajdonsága a rendkívüli személyisége. Egy elképesztően kíváncsi, határozott, intelligens macskáról van szó, aki bátor, kalandvágyó és mer élni a kínálkozó lehetőségekkel. Nagyon aktív fajta, ezért napi szinte igényli mind a bőséges fizikális, mind a mentális stimulációt. Fontos, hogy a gazda központi szerepet tölt be az életében, így szüksége van a közös tevékenységekre. Emellett fajtársaival is remekül eljátszik, főleg akkor, ha hasonló mentalitással rendelkeznek.

Rendkívül hűséges állat a szavanna, de nem ölmacska. Sokan a kutyákhoz hasonlítják habitusát. Ne lepődjünk meg, ha cicánk az ajtóban várva üdvözöl bennünket, követ minket mindenhová, és ellenőrzi, hogy minden rendben megy-e a háztartásban. Könnyen meg lehet arra tanítani, hogy pórázon sétáljon vagy apportírozzon. Sőt, a vizet is kifejezetten szereti!

A standard értelmében a szavanna foltjai nem lehetnek rozetták, mint a bengálinál

A szavanna macska számára ideális környezet

Az biztos, hogy egy szavanna nem való mindenkinek, ám aki egyszer találkozott egy ilyen állattal, az többé nem tudja majd kiverni a fejéből. Mint a leírásból kitűnik, egy rendkívül érdeklődő, életigenlő, mozgékony fajtáról van szó, akinek lételeme, hogy minőségi időt töltsön el szerettével. Ha megtanítjuk pórázon sétálni és megfelelően szocializáljuk, sok helyre velünk jöhet, akár egy kutya. Egy szavanna tehát egy „átlagos” macskánál viszonylag nagyobb elkötelezettséget és több időt igényel, így csak azoknak ajánljuk, akik készek bevonni doromboló társukat az életük szinte minden szegmensébe.

A szavanna macska ápolása

A szavanna bundája rövid, sűrű aljszőrzettel, emiatt nem igényel extra ápolást. Hetente egyszer fésüljük át a szőrét, vedlési szezonban akár többször is megtehetjük. Ahogy bármilyen macskánál, úgy a szavannánál is rendszeresen meg kell tisztítani a szemeket, a füleket, és a napi, minden másnapi fogmosást is javasolt rutinná formálni.

Etessük kedvencünket minden esetben a pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb minőségű, legmagasabb fehérjetartalmú, állapotának és korának megfelelő eledellel. Továbbá gondoskodjunk arról is, hogy mindig legyen előtte friss víz, és naponta lapátoljuk ki az almát.

A szavanna macska gyakori egészségügyi problémái

A szavanna átlagéletkora 12-15 év. Alapvetően egészséges fajta, azonban vannak olyan szűrések, amelyekre érdemes az esetükben kiemelt hangsúlyt fektetni. Ezek közé tartozik az örökletes piruvátkináz-hiány, amely egy anyagcserét érintő betegség, valamint a progresszív retina atrófia, amely szintén örökletes, és a szem ideghártyájának elfajulásos károsodását jelenti.

A hazai és nemzetközi szinten is elismert Horkai Krisztina szavannatenyészetében tett látogatásukról itt olvashatsz. Ide kattintva pedig megtudhatod, Krisztina hogyan látja a fajta helyzetét. Az interjúkban természetes tisztázzuk a hibridek létrehozásának folyamatát is.

hibrid hibrid macskafajták hibridek szavanna szavanna macska szervál
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!