hirdetés

Az 5 leggyakoribb betegség kölyökmacskáknál

Hangai Lilla

2024. július 18 - Képek: Getty Images Hungary

Ideális esetben, amikor befogadsz, örökbe fogadsz vagy tenyésztőtől megvásárolsz egy kiscicát, az egészséges. Van azonban néhány olyan probléma és betegség, ami viszonylag gyakran előfordul az apróságoknál, sokszor még a leggondosabb odafigyelés mellett is. Emiatt jó ha tudod, hogy mire kell készülnöd, és ha jelentkeznek a tünetek azonnal orvoshoz is tudsz fordulni velük.

hirdetés

Következzenek máris a kismacskák jellemző betegségei.

A kismacskák jellemző betegségei a következők

1.) Felső légúti fertőzések

A tüsszögés, a könnyező szemek, az orrfolyás, az étvágytalanság és a levertség jellemzik a felső légúti fertőzéseket, amelyek rendkívül ragályosak, tehát könnyen átterjednek egyik állatról a másikra. Felnőtt macskák is megfertőződhetnek, különösen, ha stresszesek, vagy szoros kapcsolatban vannak egymással az egyedek, de a tünetek általában a kiscicáknál a legsúlyosabbak.

A legtöbb kis jószág 1-2 héten belül felépül egy felső légúti fertőzésből megfelelő ápolás mellett (sok pihenésre, evésre és ivásra való ösztönzés, a szemek és orr váladékának meleg, nedves ruhával való letörölgetése stb.). Azonban, ha a kiscica abbahagyja az evést vagy a tünetei nem javulnak, kérj időpontot az állatorvoshoz.

2.) Fülatka

Ezek a paraziták fertőzőek más macskákra, és ritkán kutyákra is. A fülatkafertőzés leggyakoribb jele a sötét színű, kávézaccra emlékeztető váladék a fülekben. A kiscica fülei általában viszketnek is, ezért megfigyelhetünk sebeket és gyulladásokat a fej és a nyak körül, ha sokat vakarta magát az állat.

Az otthonodba érkező kölyökmacskát az állatorvosnak 1-2 napon belül látnia kell!

Számos vény nélkül kapható fülatka kezelésére elérhető készítmény létezik, amelyet működnek is, ha betartjuk a használati utasítást. Az állatorvos azonban tesztet csinál, és ha bebizonyosodik, hogy valóban fülatkákkal álltok szemben, akkor felírhat olyan gyógyszert, amely egyetlen alkalmazással elejét veszi a problémának. Mi mindenképpen ezt a módszert javasoljuk. (Ha van más állat is a háztartásban, őt is szükséges lesz kezelni.)

3.) Bélparaziták

Az orsóférgek és a kampósférgek a leggyakrabban előforduló bélparaziták, és sok kiscica már születése után nem sokkal megkapja ezeket, akár az anyatejen keresztül, akár szennyezett környezettel érintkezve. (Más paraziták is előfordulhatnak; például galandférgek, Coccidia és Giardia.)

Elég gyakran jelennek meg ahhoz kölyköknél, hogy rutinszerű bélsárvizsgálatot és féregtelenítést igényeljen az állapot. Házilag nem lehet kezelni, és magától sem fog elmúlni a betegség, így csak akkor tudod biztonságban a cicát, ha elvégezteted a szűrést.

4.) Bolhák

Természetesen a bolhák bármilyen korú macskát megfertőzhetnek, de a bolhafertőzések különösen problémásak lehetnek a fiatal kiscicák esetében. Kis méretük miatt a bolhákkal erősen fertőzött apróságok a vérveszteség miatt vérszegénnyé válhatnak, valamint a vérszívók számos betegséget is terjeszthetnek.

A probléma megelőzésére egyetlen hatásos módszer létezik, a bolhariasztók és- irtók rendszeres használata. Válassz olyat, amely kismacskák számára is adható, és az adagolásával kapcsolatban tartasd magad a használati utasításon leírtakhoz.

5.) Hasmenés

A hasmenés sok okból kialakulhat. Egyes esetekben ehhez hozzájárul a kiscica életében bekövetkező nagy változás okozta stressz. Az anyától és az alomtársaktól való elválás, az új otthonba költözés, új emberekkel való találkozás és a többi. (Bár ezek mind fontos mérföldkövek a nagycicává való válás során, megbirkózni velük nem mindig könnyű.) Emellett a diétaváltás is okozhat hasmenést. Abban az esetben, ha ezek idézik elő a hasmenést, általában rövid ideig tart csak, és jól reagál a tüneti kezelésre. (Visszatérés az előző diétához, stresszcsökkentés és probiotikumok használata.)

A hasmenés is a kismacskák leggyakoribb betegségei között van

Azonban a hasmenés súlyos betegség jele is lehet a kiscicáknál. Bélparaziták, bakteriális és vírusos fertőzések, immunrendellenességek és még sok más is megbújhat a háttérben. Mivel a kölykök nagyon rosszul tolerálják ezt a tünetet, az a legjobb, ha elviszed az állatorvoshoz a kis jószágot amennyiben a hasmenés 1-2 napnál tovább tart vagy különösen súlyos.

Fontos

Minden újonnan örökbefogadott, befogadott, megvásárolt kiscicát látnia kell állatorvosnak 1-2 napon belül az otthonodba érkezése után. Az állatorvos fizikai vizsgálatokat és esetleg diagnosztikai teszteket is elvégezhet. Kezelni fogja továbbá a talált problémákat, és összeállít egy tervet az oltásokra, féregtelenítésre, diétára és egyéb megelőző intézkedésekre vonatkozóan.

Ide kattintva megtudhatod, hogyan fejlődnek a kismacskák az első 8 hétben.

bolha felsőlégúti fertőzés fülatka hasmenés kiscica kismacska kölyök kölyökimacska kölyökmacska betegségei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!