hirdetés

A hasmenés a kiscicák esetében komoly dolog: így reagálj rá

Hangai Lilla

2024. július 25 - Képek: Getty Images Hungary

Szinte garantálható, hogy egy bizonyos ponton a kölyökmacskának hasmenése lesz, amely lehet enyhe vagy súlyosabb lefolyású is.

hirdetés

A hasmenés a kiscicák esetében komoly egészségügyi probléma is lehet, mivel testük nincs olyan jól felkészülve ennek kezelésére. Gyorsan kiszáradhatnak és alultáplálttá válhatnak. A problémának számos oka lehet, amely beazonosításához az állatorvosnak ismernie kell az állat életkorát, a körülményeit és az előzményeit. Cikkünkből kiderül, hogy mely magyarázatok állhatnak a háttérben, hogyan kezelhető a hasmenés, és mit kell tenned, ha észleled a tünetet.

A hasmenés a kiscicák esetében komoly dolog is lehet, nem szabad félvállról venni!

A hasmenés lehetséges okai a kiscicák esetében

Bakteriális fertőzés

A kiscicák belében normálisan is előforduló, de túlszaporodó baktériumok, valamint a környezetből származó baktériumok is okozhatnak hasmenést. Ilyen az E. coli vagy a szalmonella is a teljesség igénye nélkül. Az előbbi esetében hirtelen vizes hasmenés, hányás, étvágycsökkenés, levertség jelentkezhet, míg az utóbbi jellemzője a véres, nyákos hasmenés, hányás és láz.

Viszonylag gyakori, amikor a Clostridium perfringens baktérium, amely normálisan is megtalálható a belekben, stressz, antibiotikumok, nyers hús vagy betegség miatt elszaporodik, és nyákos, véres hasmenést okoz.

Vírusfertőzés (például FIV, FeLV, FPV, rotavírus)

A vírusfertőzések szintén okozhatnak hasmenést, valamint gyomor-bélrendszeri zavarokat. Sok közülük oltással megelőzhető.

Kiemelnénk a kevésbé ismert macska panleukopenia vírust (FPV), amelyet gyakran macska parvovírusnak vagy macska szopornyicának is neveznek. Rendkívül fertőző, akár halállal is végződhet, és általában 2-4 hónapos kor körül fordul elő, de bármilyen életkorban megtámadhatja a macskát. Oltással lehet ellene védekezni, amit mindenképpen adassunk be az állatnak.

Ha a kölyöknek hasmenése van, nagyon ügyelj a higiéniára és kézmosásra, ugyanis vannak betegségek, melyek rád is veszélyesek lehetnek

Bélparaziták

A bélparaziták igen gyakoriak a kiscicáknál, amelyeket akkor is könnyen megkaphatnak, ha szigorúan beltéri környezetben élik az életüket, vagy kaptak féregtelenítő kezelést korábban. Emiatt kiemelten fontos, hogy rendszeresen eljárjunk az orvoshoz rutinvizsgálatokra, amelynek része legyen a bélsárvizsgálat is. Emellett pedig rutinszerűen végezzük el a féregtelenítést az állatorvos irányításával.

Stressz

A stressz gyengítheti a kiscica immunrendszerét és hasmenést okozhat. Gondoljunk itt olyan egyszerű dologra, mint a költözés, vagyis a környezetváltozás vagy új családtag érkezése.

Az étrend megváltozása

Az új élelemre való túl gyors átállás vagy túl sok új csemege szintén okozhat gyulladást a kiscica beleiben, ami hasmenést és/vagy hányást eredményezhet.

Az étrend megváltozása gyakorta okoz hasmenést, ám ez hamar el is múlik

Mérgezés

Ha azt gyanítod, hogy a kiscica valami olyasmit evett meg, amit nem kellett volna, azonnal vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal!

Tárgyak elfogyasztása

A szalagok, zsinórok, hajgumik, játékok, csomagolásdarabok lenyelése irritálhatja a macskák emésztőrendszerét, ami hányást vagy hasmenést okozhat. Bizonyos esetekben ezek a tárgyak a kiscica gyomrában vagy beleiben el is akadhatnak, aminek akár végzetes következménye is lehet. Ha tudod, hogy kedvenced megvetett valamit, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!

Véres és sárga hasmenés a kiscicák esetében

Néhány baktérium, mint például a szalmonella, valamint néhány bélparazita, mint a például a giardia élénkpiros vért eredményez az ürülékben. De a jelenséget okozhatja a vastag- vagy a végbél károsodása is, amelyen irritáló hatású tárgyak haladhattak át. Ha a gyomorban vagy a vékonybélben található sérülés vérzik, abban az esetben a bélsár szintén véres lesz, de sötét színű, kátrányos, ugyanis addigra a vár már megemésztett állapotba kerül. A véres ürülék miatt a kismacskák súlyosabb fertőzések kialakulásának kockázatának vannak kitéve, így mindenképpen szükséges konzultálni az állatorvossal.

A sárga hasmenés jelezhet valamilyen bakteriális egyensúlyhiányt a bélben, de okozhatja mérgezés vagy májbetegség is. Ha a sárga hasmenést 4 hónaposnál fiatalabb macskánál észleled, 24 óránál tovább tart, vagy hányással és étvágycsökkenéssel, levertséggel párosul, azonnal keresd fel az állatorvost!

A kismacskának nincs hasmenése, de lágyabb az ürüléke

Az állat vastagbele vizet szív fel a bélsárból, ahogy az áthalad rajta. Ha az ürülék túl gyorsan halad át vagy a vastagbél nem képes hatékonyan felszívni a vizet (például gyulladás miatt), a széklet lágyabb lehet a normálisnál. Nem kell megijedni ha a cica stresszes, és emiatt néhány alkalommal lágyat ürít. Ha azonban ez tovább tart 1-2 napnál, mindenképpen ajánlott beszélni az orvossal.

Így járj el, ha kiscicádnak hasmenése van

Bár általában egy hasmenéses epizód nem jelent nagy bajt, ezt jobb, ha az orvos is megerősíti. Ha az alábbiakat tapasztalod, kérj időpontot egy kivizsgálásra:

  • 4 hónaposnál fiatalabb kiscicák bármilyen hasmenése;
  • 4 hónaposnál idősebb kiscicák gyakori és vizes hasmenése, amely hányással és a rossz közérzet olyan jeleivel párosul, mint például az étvágycsökkenés vagy levertség;
  • ha azt gyanítod, hogy kiscicád valami olyasmit evett, amit nem kellett volna;
  • vér van a hasmenésben;
  • kedvenced a kiszáradás jeleit mutatja (ragacsos íny, levertség és csökkent bőrrugalmasság stb.);
  • 4 hónaposnál idősebb kiscicák, akik több mint 24 órán át tartó hasmenéssel küzdenek.

A kiscicák hasmenése veszélyes, mivel gyorsan kiszáradást okozhat. Enyhe hasmenés esetén ha a kiszáradás nem fenyeget, az állatorvos javasolhatja elektrolitoldat adását. Enyhe kiszáradás esetén folyadékokat adhatnak a cicának szubkután injekció formájában. Közepes vagy súlyos kiszáradás esetén kórházi ellátásra lesz szükség intravénás folyadékokkal megtámogatva a felépülést.

A hasmenés kezelésében jó szolgálatot tehetnek továbbá a probiotikumok, és a receptre kapható könnyű diétás eledelek, valamint a hasmenés elleni gyógyszerek. Abban az esetben antibiotikumok is javasoltak lehetnek, ha felmerül a bakteriális vagy vírusos fertőzés gyanúja. Ugyan a vírusokat nem kezelik, de segíthetnek megelőzni a másodlagos bakteriális fertőzéseket. A paraziták elpusztítására rendszerint féregtelenítőket alkalmaznak.

Bár hazánkban jelenleg nincs előírva kötelező oltás a macskák számára, egy felelős állattartó ettől függetlenül is beadatja a szükségeseket. Cikkünkben állatorvos mondja el, melyek a nélkülözhetetlen oltások a cicák számára.

hasmenés kiscica kölyökmacska macska hasmenés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!