hirdetés

5 mámorító macskamentatea-recept doromboló pajtásainknak

Hangai Lilla

2024. július 28 - Képek: Getty Images Hungary

Néha egyszerűen csak örömöt akar szerezni az ember gyereke valamilyen kedves újdonsággal macskájának. A cicák túlnyomó többségére hatással van a macskamenta, így kézenfekvő lehet ezzel a varázsos alapanyaggal létrehozni valamilyen kreatív meglepetést.

hirdetés

A következő, macskamenta felhasználásával készült receptek alapvetően biztonságosak a cicák számára, ám egyéni érzékenység előfordulhat. Ha bizonytalan vagy, mindenképpen kérd ki az állatorvos véleményét!

Élénkíti a testet és a lelket is a macskamentatea

Íme a macskamenta felhasználásával készülő frissítő és élénkítő receptek

1.) Egyszerű macskamentatea

Hozzávalók:

  • 1 csésze víz
  • 1 csipet szárított vagy friss macskamenta

Elkészítés:

Forrald fel a vizet, majd öntsd a csészébe szórt macskamentára. Amint szobahőmérsékletűre hűlt az ital, tálalhatod is kedvenced vizestálkájába.

2.) Husis macskamentatea

Talán számunkra kevésbé tűnik ínycsiklandónak ez a kombináció, gondolkodj kedvenced eszével. Míg a macskamenta a fellegekbe repíti, a húsleves az ízlelőbimbóit kényezteti.

Hozzávalók:

  • 1 csésze meleg víz
  • 6 g friss vagy szárított macskamenta
  • 1 tasak, körülbelül 40 g macskák számára készült leves

Elkészítés:

Fogj egy zárható edényt, töltsd bele a vizet és a levest, majd add hozzá a macskamentát is és keverd össze. Ebből 4 adag ital lesz, a maradékot lefagyasztva tárolhatod. Az időjárástól függően adhatod jeges állapotban is a cicának vagy enyhén felmelegítve.

Ha nem szeretnél vásárolt alapanyagból dolgozni, akkor húsleves készítésénél először fűszerek nélkül főzd meg a húst. Ez a főzővíz is használható a tea elkészítéséhez.

3.) Jeges macskamentatea

Remek hűsítő finomság lehet a nagy melegben.

Hozzávalók:

  • 5 dl víz
  • 12 g szárított vagy friss macskamenta
  • jég

Elkészítés:

Forrald fel a vizet, majd add hozzá a macskamentát. Hagyd állni 5 percig, majd szűrd le és hagyd kihűlni valamelyest. Tegyél a macska itatótáljába 1-2 jégkockát, és tölts hozzá a macskamentateából.

Ha úgy tartod izgalmasabbnak, fordítva is elkészítheted. Készítsd el a teát a fent leírt módon, majd adagold ki egy jégkockatartóba. Ebből a jégkockából adhatsz a kedvenced vizéhez időközönként.

4.) Gyömbéres macskamentatea

Ez a tea segíthet megnyugtatni a háborgó pocakot vagy egyszerűen csak élvezetet nyújthat. A gyömbért hagyományosan hányinger kezelésére használják, bár hangsúlyozzuk, túlzásba esve az ellenkező hatást érhetjük el vele.

Hozzávalók:

  • 6 g friss vagy szárított macskamenta
  • 1 evőkanál macskák számára készült tej (kisállatboltokban, drogériákban kapható)
  • fél csésze forró víz
  • fél cm friss gyömbér

Elkészítés:

Tedd a gyömbérdarabot és a macskamentát egy csészébe, majd öntsd rá a forró vizet. Hagyd 6 percig állni, majd szűrd le. Ekkor add hozzá a cicatejet, és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Ezt követően tálalhatod.

5.) Gyógynövényes macskamentatea

Eredetileg ez a tearecept embereknek való, ám néhány módosítással könnyedén macskabaráttá tehető. Egyszerűen kihagyjuk belőle a cukrot, a mézet és a citromot.

Hozzávalók:

  • 6 g friss vagy szárított macskamenta
  • 2-3 levél bazsalikom (ez a gyógynövény macskabarát)
  • 2 csésze víz

Elkészítés:

Mosd meg a leveleket, majd forrald fel a vizet. Tedd a gyógynövényeket egy tálba, majd öntsd rá a forró vizet, és kicsit nyomkodd benne szét a leveleket, hogy kiengedjék az aromájukat. 15 perc után szűrd le, hagyd, hogy kihűljön, majd tálald a cicának.

Fontos!

Amennyiben azt veszed észre, hogy cicád valamilyen szokatlan reakciót mutat, azonnal vedd fel az állatorvossal a kapcsolatot! Mint említettük, a receptek alapvetően biztonságosak, ám az egyéni érzékenységet egyetlen hozzávaló esetében sem zárhatjuk ki teljes bizonyossággal.

A másik fontos dolog, hogy amennyiben úgy látod, kedvenced nem lelkesedik az új italokért, ne erőltesd! A legjobb megoldás, ha a kitálalt teák mellett ott maradt az eredeti vizes-tálkája is, amelyben sima friss víz van. Így biztosan nem lesz gond a bevitt folyadékmennyiséggel akkor sem, ha esetleg a tea nem nyeri el a tetszését.

Ha itt nem állnál meg, mutatunk 4 fagyireceptet is macskáknak.

macskáknak receptek macskamenta recept
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!