hirdetés

Mitől lehet zsíros a macskák bundája?

Király Barbara

2024. július 28 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kedvenced magát tisztogatja, akkor hogy lehetséges, hogy zsíros a bundája? Mi okozhatja ezt? Ezekre keressük a választ.

hirdetés

Kinek ne esne jól egy hosszú nap után összebújni kedvencével? Azonban előfordulhatnak olyan problémák a macska szőrzetével, amik megzavarhatják a megszokott kellemes érzést. De vajon mitől lehet zsíros a macskabunda? Mutatjuk mit kell róla tudnod.

A macskák önmagukat tisztítják. Ennek hiánya vezethet zsíros bundához

A zsíros macskabunda okai

A macskák általában maguk gondoskodnak a bundájuk ápoltságáról. Azonban előfordulhat, hogy nem végeznek tökéletes munkát, és szőrzetük olajossá vagy zsírossá válik. Ennek különböző okai lehetnek.

A leggyakoribb ok, hogy a macska túlsúlyos. Lehetséges, hogy a túlsúly olyan mértékű, hogy a négylábú egyszerűen nem ér el bizonyos területeket a testén. Gyakran előfordul ezért, hogy a túlsúlyos macskák hátának legtávolabbi részén zsírosodik bundájuk. De a letargia vagy a lustaság is megakadályozhatja a cicát abban, hogy megfelelően gondoskodjon magáról.

Ezenkívül olyan egészségügyi problémák is okozhatják a zsírosodást, mint az ízületi gyulladás, különböző fogászati betegségek, szájüregi betegségek. Cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés vagy számos egyéb egészségügyi probléma.

Ezek az egészségügyi kihívások megnehezíthetik, vagy kényelmetlenné tehetik a cicának, hogy megfelelően el tudja végezni a szokásos tisztálkodását. A folyamatos fájdalom vagy rossz közérzet túl fáradttá teheti az állatot a mosdáshoz, aminek következtében könnyedén zsírossá válhat bundája.

Kérd állatorvos segítségét, ha zsíros a macska bundája

A bunda kezelése

Az első lépés, hogy megfigyeld, hogy a macskád szőrzetének változása mellett egyéb eltéréseket is észlelsz-e a mindennapjaiban. Például evési, ivási vagy vizelési szokások megváltozása. Esetleg letargia vagy az önápolás folyamatos hiánya.

Ha bármi ilyet tapasztalsz, mindenképpen keresd fel az állatorvost, ugyanis a tisztálkodás hiánya általában csak másodlagos probléma, és fontos kideríteni mi okozza valóban a gondot. Az orvos általában vérvizsgálatot és vizeletvizsgálatot javasol és néhány bőrbetegségre is letesztelheti a macskát. Vannak olyan betegségek, amiket a macska életének végéig kezelni kell. Ilyen lehet például a cukorbetegség, aminek fajtáiról, tüneteiről és kezeléséről is olvashatsz ebben a cikkben.

Összességében a macska zsíros bundája legtöbbször csak másodlagos tünet, ami mindig valamilyen okhoz köthető, amit mindenképpen egy állatorvosnak kell diagnosztizálni. Egyes okok könnyebben, mások nehezebben kezelhetők. Ha macskád elhízott, abban az esetben is érdemes orvos segítségét kérni, aki segít a megfelelő diéta kiválasztásában.

A macskák nem csak a tisztálkodás miatt nyalogatják magukat, ebből a cikkünkből kiderül, hogy miért nélkülözhetetlen a mosdás a szőrzetük egészségének megőrzéséhez.

macska bunda szőrzet zsíros szőrzet
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!