hirdetés

Minuet fajtaleírás: a babaarcú liliputi

Hangai Lilla

2024. július 26 - Képek: Getty Images Hungary

A fajta még mindig kialakításának korai szakaszában jár, a TICA azonban már hivatalosan is elfogadja.

hirdetés

A minuet, korábban napóleon, a perzsa és a munchkin szerelemgyereke. Rövid lábait az utóbbitól örökölte, minden másban azonban leginkább a perzsára, és annak legközelebbi rokonára, az egzotikus rövidszőrűre emlékeztet.

A minuet eredete

A minuet története 1995. június 12-én kezdődött el egy cikkel a Wall Street Journal-ben, amely a munchkin fajtáról szólt. Joe Smith az újságcikk elolvasása után azonnal ennek a rövid lábú macskának a bűvkörébe került. Sok éven át basset hound tenyésztőként áldozott a kurta virgácsok oltárán, így nagy örömmel töltötte el, hogy ez a tulajdonság a macskák világában is megjelent. Smith hamarosan megtudta, hogy a macskák rövid lábú génje nem teljesen domináns, mint a kutyák esetében. Még akkor is, ha két rövid lábú macskát pároztatnak, körülbelül 50%-ban hosszú lábú utódok születnek, amelyek nem hordozzák a rövid lábú gént. Bár ezek a cicák is értékesen és gyönyörűek, rövid lábak híján külső jegyeiket tekintve olyanok, mint bármely házi macska. Smith úgy érezte, hogy valamit tennie kell ezért, hogy létrejöjjön egy olyan macska, amely mind rövid, mind hosszú lábú változatában egyedi és fajtatiszta jelleget mutat.

Szerencsés módon szoros barátságot ápolt Deb Kenny perzsatenyésztővel. A vele folytatott beszélgetések során merült fel, hogy perzsákkal keresztezzék a munchkint. Egészen pontosan a perzsa csoport mindegyik tagjával, az egzotikus rövidszőrűvel, a himalájával és a perzsával is. Így az új fajtának korlátlan színpalettája lesz, amely mind hosszú, mind rövid szőrű macskákba beépíthető. A kombinációk eredménye valóban új fajtát hozott létre, amely rövid lábú, dús szőrzetű, minden vonásában kerekded, ám mentes a perzsa extrém arcvonásaitól. (A nyomott arcú peke-face helyett doll-face perzsákkal alakították ki a fajtát, melyeknek hosszabb az orra.) Az első alom 1997 végén érkezett meg.

Az ellentmondások fajtája

Ha van macskafajta, amire illő lehet a „a jó dolgok sosem jönnek könnyen” mondás, akkor a minuet lesz az a rajongói szerint. A fajta ugyanis az első pillanatoktól fogva ellentmondásokkal volt körülvéve mind a perzsa, mind a munchkin miatt. A legtöbben nagyon bizalmatlanul, sokan felháborodással fogadták. A tenyésztők azonban gondoskodtak arról, hogy a kialakítás útvonala szigorúan rögzítve legyen a TICA „Regisztrációs Osztályozásában” úgy hivatkozva rá, mind hibrid fajta.

Hibrid macskafajta: Egy új fajta, amely két meglévő házi fajta keresztezéséből származik, és mindkét szülői fajta jellemzőit magába foglalja.

A fajta az eredeti nevén 2015-ig létezett, amely szintén számos ellenállásba ütközött; TICA ebben az évben szavazta meg a névváltoztatást. A tenyésztők azonban kitartottak a kritikák ellenére is, sőt, a TICA családjában megszerezték Solveig Pflueger és Gloria Stephens támogatását is. Pflueger többek között a TICA genetikai elnöke volt, aki rengeteget segített abban, hogy a fajta elnyerje a teljes regisztrációs státuszt. Stephens pedig, a TICA bírói adminisztrátora és számos bestseller macskakönyv szerzője szakértő segítséget nyújtott a fajta első standardjának megfogalmazásában. 2006-ra a fajta az egész világon ismertté vált, népszerűsége egyre növekszik.

A minuet megjelenése

Az első, amit természetesen észreveszel a fajtán, azok a rövid lábak. (Az alomban a rövid lábbal születette egyedek a standardok, a hosszú lábúak a nonstandardok. Az tuóbbiak bár ugyanolyan szépek és értékesek, egyelőre nem versenyezhetnek.) Ha egyetlen szóval kellene leírni a minuetet, az minden bizonnyal a kerekded lenne. A fej általában gömbölyded, nagy, kerek szemekkel ékesítve, amelyeket kicsi, lekerekített végű fülek koronáznak meg. Az orr és a pofa rövid, profilból nézve enyhe lejtővel olvad a homlokba. Bár alacsony termetű, a fajta semmiképpen sem miniatűr. Egy átlagos felnőtt példány körülbelül 3-3,5 kg. A minuet csontozata masszív, erőteljes hatást kelt a megjelenése. Bundája bár nem olyan hosszú, mint a perzsáké, bőséges és sűrű mind hosszú, mind rövid szőrű változatban. Bármilyen színben elfogadott.

A minuet jelleme

A minuet egy bájos, rendkívül szeretetteljes és emberközpontú macska. Megvan benne a perzsa szelídsége és a munchkin energikussága, kíváncsisága. Nagy szeme és kedves arca ártatlanságot sugároz, aminek nem szabad bedőlni! Kíváncsisága és huncutsága könnyedén bajba sodorhatja ezt a kedves kis jószágot. Bár szelíd, kifejezetten önálló is. Apró lábain lélegzetelállító sebességgel képes manőverezni a lakásban, amiben alacsonyan elhelyezkedő súlypontja előnyére válik; igazi kis F1-es pilóta.

A minuet számára ideális környezet

A minuet aktivitási szintje a perzsáéhoz áll közelebb, ám ez nem azt jelenti, hogy egész nap csak a kanapén szunyókál. Játékos, életteli cica, akinek fontos, hogy foglalkozzanak vele és kiélhesse természetes ösztöneit. Ugyanakkor kedvessége és emberközpontúsága miatt szinte a legtöbb háztartásba könnyedén beilleszthető, akár idősek, akár gyerekek mellé is eszményi társ.

A minuet ápolása

A minuet bundája, mind a hosszú, mind a rövid szőrű változatban plüssszerű, aljszőrzettel is rendelkező bunda. Nem lehet olyan vastag vagy nehéz, mint amit a perzsáknál látunk, de a szőrzet milyensége egyénenként változhat. Az ápolása nem ütközik különösebb nehézségekbe, de minden nap, vagy minden másnap át kell fésülni egy acélfogú fésűvel, hogy elkerüljük a csomósodást, filcesedést. Különösen ügyelve a hajlatokra és a fül mögötti részekre! A fürdetés a környezettől függően opcionális lehet. Egy vastagabb szőrzetű, hosszú szőrű minuetet érdemes lehet kiskorától hozzászoktatni a fürdetéshez és szárításhoz.

Ahogy bármilyen macskánál, úgy nála is rendszeresen meg kell tisztítani a szemeket, a füleket, és a napi vagy minden másnapi fogmosást is javasolt rutinná formálni. Etessük kedvencünket minden esetben a pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb minőségű, legmagasabb fehérjetartalmú, állapotának és korának megfelelő eledellel. Továbbá gondoskodjunk arról is, hogy mindig legyen előtte friss víz, és naponta lapátoljuk ki az almát.

A minuet gyakori egészségügyi problémái

A minuet átlagéletkora 15+ év. Összességében egészséges fajtának tekintik. Perzsa hátterük miatt azonban minden macskának igazolással kell rendelkeznie arról, hogy a szüleit ellenőrizték, és PKD-re (policisztás vesebetegség) vonatkozó engedélyt kaptak. A cica megvásárlásakor ügyelj arra is, hogy a szülőknek ne legyen könnyes a szeme vagy túlságosan beszűkült orrjárata.

A minuet történetében kiemeltük, hogy mind a perzsa, mind a munchkin háttere miatt hosszú időn keresztül ellenállásba ütköztek a tenyésztők. A perzsákat érintő problémákról ebből a cikkünkből tudhatsz meg többet, míg a munchkinok esetében felmerülő aggályokról itt olvashatsz részletesen.

minuet munchkin napóleon macska perzsa
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!