hirdetés

Válogat a macska? Ettől függ, hogy megeszi-e a tápot

Gerhát Petra

2024. július 28 - Képek: Getty Images Hungary

Sok macska válogat, de a kutatók találtak egy összetevőt, ami ellenállhatatlanná teszi számukra a táplálékot.

hirdetés

Minden bizonnyal sok gazdi számára néha igazán nagy fejtörést okoz, hogy válogat a macska. Nem egyszerű feladat, hogy válogatós kedvenceink számára kiválasszuk a megfelelő tápot, legyen szó száraz eledelről avagy nedvesről. Sok esetben azonnal tisztára nyalják az etető tálat máskor pedig érintetlen marad a tartalma. S míg a kutyák esetén az az igazán előnyös, hogyha ragaszkodunk egy bizonyos táphoz, a cicusok táplálása során sokkal nagyobb kreativitásra lesz szükségünk.

Megtalálták az okát annak, miért válogatnak a tápok között a macskák

Mitől függ, hogy egy válogatós macska megeszi-e a tápot?

Sok macskánál az is előfordul, hogy nem csak márkahűvé válik hanem egyenesen egy bizonyos táp egyféle ízkombinációját hajlandó csak elfogyasztani, olyannyira válogat. Annak jártunk utána külföldi források alapján, hogy vajon ennek a típusú válogatósságnak mi lehet a hátterében.

Ha valamilyen okból váltani kell, a gazdája törheti a fejét. A csere pedig könnyen indokolttá válhat akár valamilyen egészségügyi probléma okán, akár azért, mert az adott eledel megszűnik. Emiatt érdemes már a kezdetektől tudatosan hozzáállni a kérdéshez, és rászoktatni kedvencedet a változatos menüre. Arról, hogy tápváltás során mi a teendő, itt írtunk.

Az emberekkel ellentétben a macskák nem képesek érzékelni az édes ízeket annak ellenére, hogy a nyelvükön megtalálható az a receptor, ami az édes ízt érzékeli, azonban magát az ízt nem ismerik fel.Az emberekhez hasonlóan azonban képesek detektálni az umamit, azaz az alap édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik ízt”. Az umami a fehérjében gazdag ételek jellegzetes íze, nem csoda, hogy ragadozó kedvenceink szeretettel fordulnak felé. Mostanra azt is megállapították, hogy a macskáknak vannak glutamát receptorai is. És ez bizony válogatósságot okozhat egyes macskák esetén.

A franciaországi Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) kutatócsoportja úgy döntött, hogy új kísérleti stratégiákat kutatnak az ízreceptorokat aktiváló új vegyületek – úgynevezett „ízesítők” – szűrésére. Az eredményeket a PLoS ONE folyóiratban is közzétették.

Ez az oka annak, ha válogatós a macska

A kutatócsoport meg akarta mérni az aminosavak kapcsolatát a macska umami ízreceptorával anélkül, hogy tényleges bevonná az állatokat a kutatásba.

A vizsgálat során kiderült, hogy a tápokban az umami szinte úgy működik, mint a Vénusz légycsapója a rovarok esetén. Vonzza a macskákat és egyszerűen nem tudnak ellenállni neki , a vegyületek még  idegi választ is kiváltanak az ízérzékelés érdekében.

Ezt követően élesben is tesztelték, hogy az umami mit vált ki a cicusokból táplálkozás közben. Mondanunk sem kell, hiszen macskagazdiként mind tapasztaltuk már, válogatós kedvenceink valóban szinte ráröppentek az umamiban gazdag tápokra.

macskatáp válogatós macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!