hirdetés

Történelmi pillanatot élhetnek át a thaiföldi tigrisek

Hangai Lilla

2024. augusztus 4 - Képek: Getty Images Hungary

Thaiföldön 2007-ben indították el a tigrisekre vonatkozó fajtamegőrző programot, amelynek legfontosabb eleme az orvvadászat visszaszorítása volt. A természetvédők szerint történelmi sikereket értek el a lépésekkel, amelyeknek egyik legmeggyőzőbb bizonyítéka, hogy 223-ra növekedett a csíkos nagymacskák száma. Ez a tavalyi, 189-es egyedszámhoz viszonyítva is szignifikáns emelkedés.

hirdetés

Thaiföld 18 ezer négyzetkilométeres kiterjedésű, 11 nemzeti parkot és 6 természetvédelmi területet magában foglaló nyugati erdőkomplexumában (Western Forest Complex – WEFCOM) a becslések szerint 2007 és 2023 között több mint háromszorosára nőtt a tigrisállomány, így számuk 41-ről 143-ra ugrott – írja a CNN.

Az orvvadászat jelenti a legnagyobb veszélyt a thaiföldi tigrisek számára

Az eredmények biztatóak, de nem dőlhetünk hátra

A figyelemre méltó eredményt a thaiföldi nemzeti parkok minisztériuma (DNP) és a Wildlife Conservation Society (WCS) által vezetett új, közös tanulmányban figyelték meg. Az eredményeket a Global Ecology and Conservation című tudományos folyóiratban tették közzé.

Pornkamol Jornburom, a WCS Thaiföld igazgatója 2005 óta dolgozik a WEFCOM-nál a természetvédelmi projekteken. Kiemelte, hogy drámai változások szemtanúja volt ezidő alatt. Az egyik legnagyobb fenyegetést a vadvilágra a környéken az orvvadászat jelenti, amelyet a legjobban járőrözéssel lehet megfékezni. 2005-ben ezek száma korlátozott volt, és nem voltak rendszerezettek sem, magyarázta Jornburom, hozzátéve, hogy az őrök „talán szóban jelentettek a vezetőiknek, így nem történt adatgyűjtés vagy feljegyzés”.

Miként az Index is megírja, míg Thaiföld sikertörténete reményre ad okot, a régió kilátásai egyáltalán nem ilyen optimisták. Az egykor Délkelet-Ázsiában széles körben elterjedt tigrisek a 20. században kihaltak Szingapúrban, Jáván és Balin, az utóbbi években pedig Vietnámból, Laoszból és Kambodzsából is eltűntek. Ennek következtében csupán néhány, kis létszámú, elszigetelt tigrispopuláció maradt fenn Mianmarban, az indonéziai Szumátrán és Malajzia félszigeti részén. Azonban a közelmúltban bekövetkezett malajziai tigrispusztulások borzasztóan aggasztják a természetvédőket.

A tigrisek «természetvédelmi szempontból függő fajok», amelyek folyamatos beavatkozást igényelnek, hogy megvédjék őket a vadászat és az orvvadászat veszélyétől. Délkelet-Ázsiában olyan alacsony a számuk, hogy elérte azt a fordulópontot, ahol a balesetek, a betegségek vagy a konfliktusok a populációk kihalását okozhatják” – mondta Stuart Chapman, a WWF Tigers Alive kezdeményezésének vezetője.

A WCS Thailand felvétele: 

A thaiföldi tigrisek visszatérése meglepetésekkel is járt

Egy, a nagymacskák értékelésével párhuzamosan közzétett tanulmány szerint a veszélyeztetett patás fajok – mint a szarvasok és a tulkok, amelyek a tigrisek fő prédái – populációi is megduplázódtak a Huai Kha Khaeng Vadvédelmi Területen. Ez az erdőkomplexum három védett területének egyike a Thung Yai East (TYE) és a Thung Yai West mellett. „Amikor a tigriseket védjük, valójában sok más faj megőrzéséhez is hozzájárulunk. Nemcsak a zsákmányállataik, hanem az élőhelyük védelmét is elősegítjük” – magyarázta Jornburom.

A WEFCOM, mely a legnagyobb erdős terület Thaiföldön, és a legnagyobb erdős sáv Délkelet-Ázsia szárazföldi részén a WCS szerint rendkívül fontos élőhely nemcsak a tigrisek, hanem veszélyeztetett állatok, köztük ázsiai elefántok, szarvascsőrű madarak és bantengek számára. A komplexum óriási fajgazdagsággal rendelkezik: 150 emlős, 490 madár és 90 hüllő.

Ez a táj a régióban viszonylag ritka. A legtöbb tigrisvédelem kis, elszigetelt területek védelmére összpontosít. A WEFCOM azonban több nemzeti parkot és védett területet köt össze erdei folyosókon keresztül egy nagy kiterjedésű területen. Ez létfontosságú a tigrisek számára, amelyek akár 300 négyzetkilométer nagyságú élőhelyet is igényelhetnek ahhoz, hogy szabadon mozoghassanak. A WEFCOM az ország tigrisállományának nagy részével büszkélkedhet, a WCS szerint azonban az erdőkomplexum arra is alkalmas, hogy akár kétezer tigrisnek otthont adjon. Ez azonban olyan tényezőktől is függ, mint a hatékony védelem, a zsákmány elérhetősége és a közösség elkötelezettsége.

Kihaltnak hitt tigris nyomaira bukkantak egy erdőben Szumátrán. Az alfaj eltűnéséhez nagyban hozzájárult, hogy a helyiek kártevőnek tartották, vadászatát 1830-as években pénzzel jutalmazták.

nagymacska Szumátra tigris tigris
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!