hirdetés

Toybob fajtalírás: a legkisebb ismert macskafajta

Hangai Lilla

2024. augusztus 2 - Képek: Getty Images Hungary

A toybob természetesen kicsi testalkata, rövid farkincája és hatalmas szemei valóra váltják az örök kiscicák után vágyódók álmát.

hirdetés

A toybob a legkisebb ismert macskafajta a CFA-nál, az egyik legnagyobb macskákat nyilvántartó szervezetnél már regisztrálható. Jelenleg az Provisional (Ideiglenes) osztályban mutatkozik be, amelyből közvetlen út vezet a bajnoki státuszig.

A toybob eredete

A Toybob története 1983-ban kezdődött Oroszországban, amikor is Elena Krasnicsenkó pároztatott két kóbor macskát. Az egyiknek rövid, görbe farka volt, a másiknak pedig csak egy kis kunkorodó csonk volt a farka helyén. A nászból született egyik utód, egy Kutciy nevű hím, aki 1989-ben részt vett egy macskakiállításon. És bár teljesen kifejlett volt, kiscicának nézték. Ez ihlette a toybob elnevezést. (A toy szó játékot jelent angolul; a macska- és kutyatenyésztésben a legapróbb termetet jelölik vele. A bob szó a bobbed angol kifejezésből származik, és rövidre vágottat jelent.)

A fajta fejlesztése az 1990-es években tovább folytatódott Oroszországban, és néhány tenyésztő a génállomány változatosabbá tételének érdekében gondosan kiválasztott házi macskákat is bevont az egyenletbe. Az első toybob 2004-ben került az Egyesült Államokba, majd 2015-ben a Nemzetközi Toybob Macskaklub megalakulása az ország különböző pontjairól hozta össze a tenyésztőket, akik szoros együttműködésben dolgoztak egy egységes szabvány létrehozásában, és a fajta elismerésének kivívásában. A CFA 2019-ben elfogadta a toybobobot regisztrációra, jelenleg a Provisional (Ideiglenes) osztályban mutatják be.

A toybob megjelenése

Annak ellenére, hogy méretük aprócska, a toybob macskák nem tűnnek vagy érződnek törékenynek. Testük tömör és izmos, széles bordakosárral és erős csontozattal. A fejük ék alakú; kicsit hosszabb, mint széles, lekerekített arccsontokkal. Hatalmas, kerek szemeik távol ülnek egymástól, édes, kifejező megjelenést kölcsönözve az állatnak. A bobbed faroknak legalább két csigolyányi hosszúnak kell lennie, ami így nem befolyásolja a macska mozgékonyságát vagy egészségét. (A farok természetesen ilyen rövid, nem csonkítással hozzák létre.) A szőrzet lehet rövid vagy félhosszú, mindkettő sűrű, plüssre emlékeztető. Minden genetikailag lehetséges szín és minta megengedett az esetében, amelyhez a szemszínnek igazodnia kell.

A toybob jelleme

Élénk és játékos, aktív, de nem túlságosan aktív cica a toybob, aki néha szívesebben időzik a gazdi ölében, mint hogy a tollas botocskát kergesse. Árnyékként követik a gazdit, gyengéd figyelemmel adózva mindennek, amit az éppen csinál.

Mivel nagyon társaságkedvelők, a toybobok általában jól kijönnek más háziállatokkal és értékelik a társaságukat. Nem szeretnek hosszú időre egyedül maradni, ezért ha napközben senki sem lesz otthon, érdemes lehet egy párban tartani őket. Nem különösebben vokálisak.

A toybob számára ideális környezet

A fajta nemcsak intelligens, hanem szelíd és szeretetteljes is, így kiváló háziállat lehet gyerekes családok és idősek számára is. Élvezi a kényelmet, például a puha párnákat és a meleg takarókat, így a gazdiknak érdemes arra figyelni, hogy ezeket a lakás legtöbb területén biztosítsák a számára.

A toybob ápolása

A toybob ápolása kifejezetten egyszerű. A hosszú szőrű bunda, amely ritkán csomósodik vagy gubancolódik, profitál a heti átfésülésből, amit a legjobban acélfogú fésűvel megtenni. A rövid szőrű példányokat szintén elég heti egyszer átkefélni. Fürdetésre nem lesz szükség, hacsak a macskát nem visszük kiállításra.

Ahogy bármilyen macskánál, úgy nála is rendszeresen meg kell tisztítani a szemeket, a füleket, és a napi, vagy minden másnapi fogmosást is javasolt rutinná formálni. Etessük kedvencünket minden esetben a pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb minőségű, legmagasabb fehérjetartalmú, állapotának és korának megfelelő eledellel. Továbbá gondoskodjunk arról is, hogy mindig legyen előtte friss víz, és naponta lapátoljuk ki az almát.

A toybob gyakori egészségügyi problémái

A CFA honlapján elérhető információk szerint a fajta rendkívül magas genetikai diverzitással rendelkezik, és eddig nem azonosítottak fajtaspecifikus egészségügyi problémákat nála.

csonka farkú macskafajták toybob
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!