hirdetés

Ezt az 5 dolgot utálják a macskák a legjobban

Hangai Lilla

2024. augusztus 5 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a gazdik nagy többsége igyekszik mindent megtenni azért, hogy kedvence boldog legyen és zavartalan, néha legjobb szándékuk ellenére is tesznek olyasmit, amitől bajuszos barátaink a falra másznak. Néha szó szerint is.

hirdetés

Bár felsorolhatnák itt olyan dolgokat, mint a fürdetés, a fésülés, a hordozóban való utazás vagy a gyógyszer beadása, ha megfelelően tréningezzük a cicát, ezek tulajdonképpen olyan dolgok, amik kevésbé vagy egyáltalán nem zavarják őket. Tapasztalataink szerint a következő 5 dolog az, amit a macskák a legjobban utálnak.

5 dolog, amit a macskák utálnak

1.) Hangos zajok

Még alapos és körültekintő szocializáció mellett is a legtöbb macskát feszültté teszik a hangos zajok. És erre jó okuk van: a természetben a hangos zajok egy veszélyes ragadozót jelezhetnek, ami a legjobb esetben is kellemetlenségekkel jár az állat számára. Amikor egy macska hangos zajt hall, az az agyának azt a részét aktiválja, amely a harc, menekülés vagy ledermedés reakcióját hívja elő. Ez megnövekedett agresszióhoz vezethet emberekkel vagy más háziállatokkal szemben is. Ha hosszan tartóan fennáll, olyan stresszreakciókat generálhat, mint az étvágytalanság, az eltúlzott tisztálkodás, az elrejtőzés vagy az alomhasználattal kapcsolatos gondok.

2.) Koszos alomtálca

Az ürítéssel kapcsolatos problémák miatt adják leggyakrabban a macskákat menhelyekre. Ám a probléma a valóságban gyakran olyan apróságban gyökerezik, mint a tiszta alomtálca. A piszkos, rossz helyen lévő almok stresszelhetik a cicákat, ami azt eredményezi, hogy bárhol szívesebben végzi el az állat a dolgát, mint a saját WC-jében.

Naponta minimum 1-szer lapátold ki az almot, hetente 1-szer pedig cseréld le a teljes tartalmát és fertőtlenítsd ki a dobozt. Az elhelyezés is nagyon fontos: itt megosztottunk minden fontos információt az alom helyével kapcsolatban.

A tiszta alom boldog cicát jelent

3.) Ha az érintésmentes zónákban simogatják őket

Persze kivételek mindig akadnak, de általában a macskák nem szeretik, ha a végtagjaikat, a hasukat vagy a farkukat simogatják. Ezek sebezhető és érzékeny területek, amelyeket vagy védeniük kell, vagy készenlétben kell tartaniuk a meneküléshez az ősi ösztöneiknek engedelmeskedve.

Azonban szinte kivétel nélkül minden macska értékeli, ha a füle mögött, a pofiján vagy az álla alatt vakargatják és simogatják. Ezeken a területeken feromonmirigyek találhatók, amelyeket ha stimulálnak, az illatmolekulákkal megjelölik biztonságos, saját tulajdonként a dolgokat, embereket. A kutatók szerint többek között ezért is szerethetik a cicák, ha ezeket a területeket cirógatjuk.

4.) A kóborokat

A macskák rendkívül érzékenyek arra, hogy ki tartózkodik a területükön. Bizony, még a benti macskák is dühbe gurulhatnak, ha egy idegen macskát látnak az ablakon keresztül az udvaron. Még úgy is, hogy soha nem jártak kint az udvaron. A macskák territóriumáról, annak nagyságáról és jellemzőiről itt írtunk bővebben.

Ez a stressz többféleképpen is megnyilvánulhat: tapasztalhatunk ilyenkor fokozott agressziót a háztartásban élő emberek és más állatok felé, vokalizációt, túlzott tisztálkodást, étvágytalanságot, jelölgetést és ürítési gondokat is. Ennek csillapítására használhatsz feromonos készítményeket, vagy ultrahangos macskariasztó eszközöket az udvarban.

Egy benti macskát is zavar, ha a területére tévednek

5.) A változást

Cicáink igen nagyra értékelik a rutint és az állandóságot, ez ugyanis biztonságot ad számukra. Persze a személyiség és a szocializáció mértéke ebben az esetben is okozhat eltéréseket, így lehetnek példányok, amelyek kicsit könnyebben alakmazkodnak, mint mások.

Az egyik legfontosabb dolog, amit gazdiként tehetsz, hogy amennyire csak lehet, fenntartod a rutint, és minimalizálni a változásokat. Ha valamilyen új dolgot kell bevezetned, ha csak teheted, tedd ezt fokozatosan, és figyelj arra, hogy amennyire lehet, minden más maradjon a régi. A feromonos spray-k vagy párologtatók ebben a helyzetben is a segítségedre lehetnek.

alomtálca kóbor macska megváltozott körülmények zajok
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!