hirdetés

5 dolog, amit macskatartóként muszáj tudnod

Szénási Szimonetta

2024. augusztus 8 - Képek: Getty Images Hungary

Augusztus 8. a Nemzetközi Macskanap, amelynek apropóján összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amikkel igazán boldoggá és elégedetté teheted kedvencedet.

hirdetés

Tudjuk, hogy olvasóink közösségét nemcsak nagyszámú lelkes, de gondoskodó macskatartó alkotja, akiknek fontos, hogy ne csak ők leljék örömüket kedvencükben, de cicájuk is a lehető legteljesebb életet élhesse mellettük. Az alábbi pontokban részletezzük, ehhez mire van feltétlenül szüksége a macskának.

Ez a tekintet!

1.) Ne felejtsd el: szeret téged

Sokáig élt a köztudatban, hogy míg a kutya hűséges és ragaszkodó, addig a macska csak kihasználja a gazdáját. Ez a sarkítás nagyon távol áll az igazságtól: a cicák ugyanúgy kötődnek az emberekhez, csak más formában adják azt a tudtukra. (Tudjuk, ez egy macskatartó számára nem is kérdés!) Továbbá másfajta igényeik is vannak, ami érthető, hiszen két külön fajról beszélünk. Ráadásul a macskákat sokkal később háziasítottuk, jobban mondva háziasították magukat.

Így ha cicád néha érthetetlen, esetleg számodra bosszantó dolgot tesz, még véletlenül se gondold, hogy ezzel téged akar felpaprikázni. Inkább mélyedj el a macskák viselkedését, valamint kommunikációját taglaló írásainkban. Biztosak vagyunk benne, hogy megtalálod a magyarázatot az adott problémára. Hogy csak egyetlen példát említsünk: a bútorok kaparászása során nem a berendezés rongálása a cél, hanem a jelölés, illetve az üzenetküldés. Ugye, hogy egészen másképp fest így a dolog?!

A cicák is igénylik a társaságot és a törődést

2.) Fontos számukra a privát tér

A macskák territoriális állatok, ami azt jelenti, hogy ragaszkodnak, egyszersmind védik is a saját területüket. Macskatartóként egyrészt fontos, hogy ezt tiszteletben tartsd, és ne piszkáld az állatot, ha az elvonul. Emellett a te feladatod az is, hogy biztosítsd számára ezt a privát zónát. Hogy miként? Vegyél neki olyan kaparófát, aminek a tetejére vagy a zugaiba elvonulhat. Legyen a lakásnak több olyan pontja, ahova senki nem megy utána. Ha pedig több macskád van, akkor erre az elvonulásra külön-külön is legyen lehetőségük.

3.) A kövér macska nem cuki!

Ahogy a kutyák (vagy egyéb háziállatok), úgy a macskák esetében is komoly egészségügyi következményei vannak az elhízásnak. A túlsúly, és a miatta fellépő panaszok jelentősen megrövidíthetik az állat életét. Így ne etesd korlátlanul kedvencedet, és ne mosolyogj azon, micsoda jól megtermett példány (Garfield sajnos rossz példát mutat ilyen szempontból). Helyette konzultálj az állatorvossal, miként állítsd össze az ideális menüt a cicádnak, és abban is bátran kérj tanácsot, miként optimalizáld a súlyát, ha szükséges.

Etesd korának és egészségi állapotának megfelelően kedvencedet

4.) A macskákkal is kell foglalkozni

Tévedés, hogy a cicák nem igénylik a gazdi figyelmét. Velük is kell játszani (legalább napi 4×10 percet javasolnak a szakemberek), ahogy a rendszeres simogatásra is igényt tartanak. A közös játék nemcsak a köztetek levő kapcsolatot erősíti, de segít fitten is tartani az állatot. Ezzel egyrészt kordában tarthatod a súlyát, másrészt megelőzöd az unalomból fakadó stresszreakciókat.

Játssz vele minden nap!

5.) Évente legalább egyszer orvoshoz kell vinni őket

Nagyon fontos, hogy legalább évente egyszer elvidd cicádat egy rutinvizsgálatra. (7 éves kora után évi kétszer.) Így még időben kiderülhet, ha valami baj van, akár még a tünetek megjelenése előtt. Ami így sokkal gyorsabb és eredményesebb gyógyulást is jelenthet. Panaszok esetén pedig egyértelmű, hogy orvoshoz kell vinni a macskát is. Egy kis orrfolyás is lehet súlyos betegség tünete, ahogy a sok vakarózás, sőt, a túlzott vagy épp csökkent mértékű önápolás is.

A kötelezettségek után pedig jöjjön egy kis szívmelengetés! Ez a  videóválogatás minden macskatartó szívét megdobogtatja.

állatorvosi rutinellenőrzés ápolás etetési rutin játék
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!