hirdetés

Himalája fajtaleírás: a perzsa sziámi mintás verziója

Hangai Lilla

2024. augusztus 9 - Képek: Getty Images Hungary

A himalája egyesíti magában a perzsa testi adottságait és hosszú szőrét, valamint a sziámi jellegzetes mintáját és kék szemét.

hirdetés

A himalája egyes szervezeteknél a perzsa színváltozataként elismert, a TICA-nál azonban önálló fajtaként szerepel a nyilvántartásban.

Fiatal blue point himalája

A himalája eredete

Virginia Cobb és dr. Clyde Keeler 1931-ben kezdték meg a kísérleti tenyésztési programot, amely eredményeként létrehozták az első himalájai kiscicát, aki a Newton’s Debutante nevet kapta. Az 1950-es években Kanadában Ben Borrett hasonló tenyésztési programon kezdett dolgozni; egy hosszú szőrű colorpointos macskát szeretett volna ő is létrehozni. 1955-ben a GCCF (The Governing Council of the Cat Fancy) elismerte a himaláját, mint colorpointos hosszú szőrű macskát.

Marguerita Goforth engedélyt kapott egy barátjától, hogy felhasználjon egy hosszú szőrű fóka colorpointos macskát, akit Princess Himalayan Hope-nak hívtak, hogy elindítsa saját tenyésztési programját egy perzsa típusú macska létrehozására sziámi jegyekkel. Ő volt az egyik fő úttörője a himalája elismertetésének. Az amerikai egyesületek 1957-ben himalája néven regisztrálták a fajtát.

Red point himalája

Megjelenése

A himalája egy közepes-nagy méretű macska, rövid, zömök testtel, nehéz csontozattal. Feje nagy, kerek, és domború, széles koponyája rövid, vastag nyakon helyezkedik el. A fogaknak tökéletesen kell záródniuk, és erős, jól fejlett állkapoccsal kell rendelkeznie az állatnak. A szemek nagyok, kerekek és távol ülnek egymástól, édes kifejezést kölcsönözve ezzel a macskának. Kizárólag a kék szín az elfogadott, minél élénkebb, annál jobb. Az orr rövid, tömpe és széles. A fülek kicsik, lekerekítettek, és távol helyezkednek el egymástól, alacsonyan a fejen. A farok rövid és vastag, de arányos a testtel. A himalája masszív, de nem kövér, összességében kerekded megjelenéssel. A szőrzet hosszú és áramló.

A colorpointoknak a füleket, a lábakat, a lábfejeket, a farkat és a maszkot kell érinteniük. A test színének egyenletesnek kell lennie, de megengedettek az enyhe árnyalatok, valamint a sötétebb színek az idősebb macskák szőrzetén. Ennek ellenére még mindig határozott kontrasztnak kell lennie a test színe és a colorpointok színe között.

Himalája kölykök

Jelleme

A himalájai egy nyugodt, szeretetteljes és kedves fajta. Szelíd és ragaszkodó, amely inkább összebújik a gazdával, mintsem a függönykarnison mutasson be akrobatamutatványokat. A fajta nagyon érzékeny a hangulatváltozásokra és az érzelmekre. Néhány tenyésztő szerint ezek a cicák beszédesebbek, ám közel sem annyira, mint a sziámi macskák. Nagyra értékelik, ha simogatják őket, de nem követelik ki maguknak a figyelmet. Maximum csendes nyávogásukkal és nagy, kék szemük jelentőségteljes pillantásaival tudatják, hogy vágynak a gazda gondoskodására. Játékos cicák, akik egy izgalmasan csörgő papírdarabbal is jól szórakoznak.

A himalája számára ideális környezet

A himalája nagyra értékeli a nyugodt és csendes környezetet. Alkalmazkodó fajta, minden olyan háztartásban szívesen él, ahol rengeteg szeretetet és törődést, valamint gyengédséget kap. A bundája viszont különösen gondos ápolást igényel; minden nap szükséges rá időt szánni, így akinek ez idő vagy energia híján nem férhet bele, az ne ezt a fajtát válassza.

Tortoiseshell point himalája

A himalája ápolása

A himalája szőrzete napi gondoskodást igényel. A faját minden nap ki kell fésülni annak érdekében, hogy megakadályozd a szőr összegubancolódását és nemezesedését. Emellett a lapos arcát is rendszeresen és alaposan meg kell tisztítani, mivel a könny és a szennyeződések lerakódhatnak a ráncokban, ami irritációt okozhat.

Ahogy bármilyen macskánál, úgy nála is rendszeresen meg kell tisztítani a szemeket, a füleket, és a napi, vagy minden másnapi fogmosást is javasolt rutinná formálni. Etessük kedvencünket minden esetben a pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb minőségű, legmagasabb fehérjetartalmú, állapotának és korának megfelelő eledellel. Továbbá gondoskodjunk arról is, hogy mindig legyen előtte friss víz, és naponta lapátoljuk ki az almát.

Seal point himalája

A himalája gyakori egészségügyi problémái

A fajta várható élettartama 8-11 év. A perzsa, a himalája és az egzotikus rövidszőrű macskák tulajdonosainak konzultálniuk kell a tenyésztővel, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy macskájukat tesztelték a következő betegségekre: policisztás vesebetegség (PKD), légzési problémák, olyan szemproblémák, mint például a progresszív retina atrófia (PRA), valamint a hipertrófiás kardiomiopátia. Csak olyan cicát vásárolj meg, amelynek a szülei is papírral rendelkeznek a negatív tesztekről!

himalája macska perzsa macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!