hirdetés

Ezért baj, ha a macska kukázik: 5 veszélyes holmi a szemétből

Szénási Szimonetta

2024. augusztus 11 - Képek: Getty Images Hungary

A szemét nem játék, ám ezzel nem biztos, hogy a macska is tisztában van. Főleg, ha ott valami csábítót szimatol. Soroljuk, milyen hulladékok rejtenek kockázatot kedvencedre. 

hirdetés

Doromboló társaink nagy felfedezők, így néha olyan helyre merészkednek, ahol semmi keresnivalójuk. Az egyik ilyen kritikus terület a konyha, ahol nemcsak a pulton felejtett ételek, de a szemetes tartalma is felkeltheti az érdeklődésüket. Ám ezzel komoly veszélynek tehetik ki magukat, ha az alábbi holmikat sikerül kihalászniuk. Vegyük sorra, mikor kiemelten veszélyes, ha a macska kukázik.

A kuka tartalma felkeltheti a macska érdeklődését

1.) Mérgező ételek

A szemétbe, érthető módon, olyan dolgok kerülnek, amikre már nincs szükségünk, töröttek, piszkosak, romlottak. Így az ételmaradékok is itt végzik, ami akkor problémás, ha a jó szimatú macsek kiszagolja, majd úgy dönt, ki is szolgálja magát.

Számos cikk született már arról, milyen ételeket nem kaphat a cicád, de a teljesség igénye nélkül nézzük a legproblémásabbakat:

  • tejtermékek (a felnőtt macskák szervezete nem tolerálja a laktózt);
  • zsíros húsok (megterhelik az emésztést, valamint a hasnyálmirigyet);
  • fűszeres, csípős ételek;
  • kakaós vagy csokoládés édességek (a bennük levő teobromin mérgező a macskákra és a kutyákra is);
  • nyers hús (számos vírus, illetve baktérium lehet bennük, például szalmonella, E. Coli vagy Campylobacter);
  • nyers tojás (ugyanazon okból, mint a nyers hús);
  • koffein és/vagy alkoholtartalmú étel és italmaradékok;
  • szőlő, illetve mazsola (káros a cica veséjének).

2.) Csontok és szálka

A legtöbb macska főleg a kidobott csontok miatt kezd kukázni. Ezzel az a gond, hogy a nyers húsok csontja a már említett baktériumokkal, illetve vírusokkal lehet szennyezett. Emellett a kisebb darabok megakadhatnak az állat torkán, lenyelve pedig bélelzáródáshoz vezethetnek. Ha pedig a cica szétrágja a csontot, az éles darabok megsérthetik a száját, lejjeb jutva pedig kárt tehetnek a nyelőcsövében vagy az emésztőrendszerében. Súlyos esetben átlyukasztva a gyomrot vagy a bélfalat. Emellett a belsős érülések komoly vérzést idézhetnek elő.

A szálkákkal szintén hasonló a probléma, főleg, ha a benti cica nincs hozzászokva a halhúshoz. (Edzettebb utcai cicánál láttunk már olyat, hogy szépen lefejtette a húst, a szálkákat már otthagyta, de esetükben sincs biztonsági garancia.)

A halszálka lenyelve sok problémát okozhat

A csontok kapcsán fontos tudni, hogy hőkezelés hatására megváltozik a szerkezetük, és még könnyebben eltörnek. Így ezek pláne nem valók a cicának, főleg a vékonyabb típusok, például a csirke csontjai.

3.) Műanyag vagy papír csomagolás

Nálunk már megesett, hogy macskánk a nyers hús polisztirol tálcáját szedte ki a szemetesből, vagy a benne lévő nedvszívó réteget kezdte el rágcsálni. Roppant veszélyes, hiszen lenyelve ezek a csomagolóanyagok fulladást vagy bélelzáródást is okozhatnak. Minden hasonló, étellel érintkező anyag felkeltheti kedvenced érdeklődését.

4.) Szalagok, zsinegek, zacskók

Már írtunk róla, mekkora veszélye van a különféle madzagoknak: amikor a macska elkezd játszani velük, azok épp úgy mozognak, mintha élnének. Ezzel felébresztik a cica vadászösztönét, aki gyakran nem elégszik meg azzal, hogy legyűrje a zsákmányt, de el is fogyasztja azt. Adtunk már hírt műtétről, amikor egy így lebirkózott műanyag játék kígyó került elő az állat gyomrából. De a hajgumik is potenciális prédák lehetnek, ahogy az ajándékok átkötésére használt szalagok is.

A zacskók iránti rajongás is ösztönös a macskáknál, akik szeretnek szűk, biztonságos helyen tartózkodni. Ám ha túlságosan belegabalyodnak a nejlonba, annak fulladás lehet a vége.

A műanyag hulladék is veszélyes lehet

5.) Használt pelenka, női intim higiéniás termékek

Lehet, hogy nem is gondolnád, de a kisgyerekek használt pelenkája, illetve a női tisztasági holmik, mint a betétek vagy tamponok, szintén érdeklődésre tarthatnak számot. Tudjuk, nem túl gusztusos, de jobb felkészülni, mintsem szembesülni azzal, hogy a macska ezekkel szórta tele a lakást. Ráadásul mivel ezek is műanyagból készültek, egészségügyi kockázata is van a kíváncsiságnak.

Mit tegyél, ha kukázik a macska?

Először is fontos, hogy megpróbáld leszoktatni róla. Másrészt a szemetes legyen kedvenced számára hozzáférhetetlen helyen, és válassz jól záródó edényt. Nálunk Vilmos macska méretéből adódóan képes felborítani a szemetest, így erre az eshetőségre is készülni kell.

A problémás hulladékot pedig kezeld nagyon körültekintően; ha kell, csomagold be külön, és úgy dobd ki, vagy eleve vidd ki a kerti szemétgyűjtőbe, vagy a közösségi konténerbe.

bélelzáródás fulladás mérgező ételek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!