hirdetés

Scottish Straight fajtaleírás: egy másik fajta tenyésztésében játszik kulcsfontosságú szerepet

Hangai Lilla

2024. augusztus 16 - Képek: Getty Images Hungary

A TICA-nál (The International Cat Association) a Skót Fajtacsoport négy fajtából áll: a skót lógófülű (Scottish Fold) hosszú és rövid szőrű változataiból, valamint a Scottish Straight, vagyis a skót egyenesfülű hosszú és rövid szőrű változataiból. Ezek a típusok születhetnek egyszerre ugyanabban az alomban. Mind a skót lógófülű, mind a Scottish Straight ugyanazokkal a szerkezeti jellemzőkkel és személyiségjegyekkel rendelkezik.

hirdetés

A TICA mind a 4 típust, tehát a Scottish Straight fajtát is önálló fajtaként ismeri el.

A Scottish Straigh bármilyen színben és mintában elfogadott

A Scottish Straight eredete

Az első skót lógófülű macskára 1961-ben egy William Ross nevű juhász bukkant. Susie egy hófehér, hosszú szőrű, lekonyuló fülű, nőstény istállómacska volt, és Skóciában élt egy farmon. A tenyésztők őt vették alapként a skót lógófülű kitenyésztéséhez, és olyan különböző fajtákkal keresztezték, mint a perzsa, az amerikai rövidszőrű, az egzotikus rövidszőrű vagy a burma. Minden ma élő skót lógófülűnek a származása visszavezethető Susie-ra.

A tenyésztésben kulcsfontosságú szerepet játszik még ma is az egyenes fülű változat, ugyanis nem lehet lógófülűeket lógófülűekkel tenyészteni. Ebben az esetben ugyanis szinte borítékolható, hogy kialakul a fajtánál az úgynevezett osteochondrodysplasia, amely egy csontrendszeri rendellenesség. Ez a rendellenesség felel a lógó fülekért, ugyanis a porc nem tudja megtartani a súlyát. A probléma ezzel csak az, hogy a betegség nem válogatja meg, hogy éppen a fülben vagy a gerincben lévő porcokra legyen-e hatással. Rendellenességek alakulhatnak ki miatta az ízületekben és a csontnövekedésben (például abnormálisan vastag és merev farok, vagy rövid, merev lábak), ízületi gyulladások jelentkezhetnek, sőt, akár teljesen le is bénulhatnak az érintett macskák. Sok esetben az eutanázia az egyetlen megoldás. A probléma azonban nincs jelen a Scottish Straight-nél.

Scottish Straight kölyök

A Scottish Straight megjelenése

A Scottish Straight kerek arcú, kerek szemű és kerek testű fajta. Közepes méretű, szintén közepes csontozattal. Minden skót lógófülű kiscica egyenes füllel születik, ám a Scottish Straight fülei felnőttkorára is felállóak maradnak (kicsik vagy közepesek, lekerekített végekkel), a fajta ugyanis nem hordozza a TRPV4 génvariáció mutálódott változatát, amely a fentebb említett betegséget is magával hordozhatja. Általában az alomban 50-50%-ban vannak egyenes és lógó fülű cicák.

A lógófülűekhez hasonlóan mindenféle tradicionális színben és mintázatban előfordulnak, és szintén van hosszú és rövid szőrű változatuk is. A bunda minden esetben sűrű, plüss-szerű, a hosszú verzió esetében puha, a testtől elálló. Minden szemszín megjelenik, illeszkedve a bunda árnyalatához.

Leggyakoribb szemszínük a réz

A Scottish Straight jelleme

A Scottish Straight macskák intelligensek, kíváncsiak és hűségesek. Jellemző rájuk, hogy követik a gazdit, bárhová is menjen, és a családhoz látogató idegeneket sem a kanapé alá bújva várják. Érdekes módon azonban, bár nagyra értékelik az emberi közelséget, azért nem kifejezetten rajonganak, ha emelgetik őket, a saját négy lábukról szeretnek szemlélődni. (Persze minden macska más, kivételek mindig vannak.)

Intelligenciájuk és érdeklődő természetük miatt trükköket is taníthatunk nekik, és figyeljünk arra, hogy legyen cicabiztos az otthon, ugyanis könnyen megtanulják kinyitni a szekrényeket. A legtöbben szeretnek folyó vízből inni, és jellemző rájuk az is, hogy a mancsukat mártogatva igyanak vagy egyenek. Megfigyelhetjük ezeknél macskáknál, hogy a „fenekükre” ülve, felegyenesedve ülnek, lazítanak vagy néznek szét, ha valami szokatlant észlelnek.

Hosszú szőrű Scottish Straight macska hátsó lábain ágaskodva

A Scottish Straight számára ideális környezet

A fajta általában meglehetősen nyugodt és csendes, jól kijön a gyerekekkel, és ha megfelelően szocializálják, valamint a bemutatás is megfontoltan zajlik, a család többi kedvencével is megtalálja a közös hangot. Arra figyeljünk az esetükben, hogy nagyon megszenvedhetik, ha gyakran hagyják őket magukra, vagy híján vannak a mentális stimulációnak.

A Scottish Straight ápolása

Mind a rövid, mind a hosszú szőrű változat egész évben vedlik, ám a folyamat intenzívebb tavasszal és ősszel. A rövid szőrű verziókat hetente egyszer érdemes átkefélni, a hosszú szőrűeket hetente néhány alkalommal, hogy elkerüljük a gubancolódást és a filcesedést.

Ahogy bármilyen macskánál, úgy nála is rendszeresen meg kell tisztítani a szemeket, a füleket, és a napi vagy minden másnapi fogmosást is javasolt rutinná formálni. Etessük kedvencünket minden esetben a pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb minőségű, legmagasabb fehérjetartalmú, állapotának és korának megfelelő eledellel. Továbbá gondoskodjunk arról is, hogy mindig legyen előtte friss víz, és naponta lapátoljuk ki az almát.

A Scottish Straight gyakori egészségügyi problémái

A Scottish Straight várható életkora 11-14+ év. Mivel ők nem rendelkeznek a TRPV4 génvariáció mutálódott változatával, ezért ízületi és csontnövekedést érintő problémáik sincsenek. Azonban érdemes ellenőrizni őket is a hipertrófiás kardiomiopátia és policisztás vesebetegség szempontjából. Fontos, hogy mindig megbízható tenyésztőtől vásárolj macskát, aki genetikai tesztekkel tudja igazolni a szülőkről is, hogy nem rendelkeznek örökletes betegségekkel.

scottish straight skót lógófülű
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!