hirdetés

Ezért lesz bújós a macskád: praktikus és érzelmi okai is lehetnek

Szénási Szimonetta

2024. augusztus 14 - Képek: Getty Images Hungary

A macskákat a kutyákhoz képest sokan távolságtartóbbnak gondolják, ám vannak kifejezetten ragaszkodó cicák. A viselkedést több tényező határozza meg.

hirdetés

A legtöbb gazda álma, hogy egy bújós macska várja haza. Szerencsére ez könnyen megvalósítható! A cica természetes függ a fajtájától, a nevelésétől, a körülményektől, és attól is, mit szeretne kommunikálni. Vegyük sorra, mikor mit közvetít kedvenced a közeledésével!

Macskád több okból is közvetlenebbé válhat

A személyiség is meghatározó

Azok a macskák, akik kölyökkoruk óta emberek közelében nevelkedtek, folyamatos kontaktusban velük (simogatták, kézbe vették őket, stb.), azok számára természetes a szoros kapcsolat. Ám még a folyamatos együttlét mellett is előfordul, hogy egy zárkózottabb személyiségű példány nem szereti, ha megsértik a privát terét. Vagy legalábbis módjával tűri meg. Ezt el kell fogadni, és tiszteletben kell tartani.

Emellett az is megfigyelhető, hogy a macska nem minden családtaggal ugyanolyan bújós; általában megvan a kedvenc embere, esetenként egyes személyeket kitüntetett figyelemben részesít, míg mások társaságát ritkábban vagy egyáltalán nem keresi. Ez nagyban függ attól, ki mennyi időt tölt az állattal, és miként gondoskodik róla. Aki eteti, ápolja, jutalomfalattal kényezteti, simogatja és játszik vele, az értelemszerűen hamarabb meghódítja a cica szívét.

A minőségi közös időtöltés elmélyíti a kapcsolatot

Egyes fajták bújósabbak

A sziámi, a tonkinéz, a balinéz, a ragdoll, a perzsa macska, illetve a himalája ragaszkodóbb fajták hírében állnak. Így ha kifejezetten matrica kedvencet szeretnél, aki szeret a közeledben lenni, és igényli a kontaktust, akkor érdemes ezen fajtákat szemügyre venned. A nevekre kattintva eléred a fajtaleírásainkat, amelyek segítenek megismerni ezeket a különleges macskákat.

A himalája macskák igénylik a közelséget

Amikor a macska azért bújós, mert üzenni szeretne

A bújás és a dörgölőzés fontos kommunikációs eszköz kedvenced számára. Többek között így fejezi ki a szeretetét és a ragaszkodását, de a figyelmedre is áhítozhat éppen. A közeledés gyakran társul dorombolással, nyávogással, de cicád a mancsait is rád pakolhatja, vagy akár az öledbe is telepedhet. Az is gyakori, hogy nem tágít a sarkadból, és követ mindenhova.

Van, amikor ennek a kedves performansznak komoly célja van: elérkezett a soron következő etetés ideje, és macskád ezt pontosan tudja. Ám a hazatérted felett érzett öröm is kiválthatja a nagy örömöt, míg nőstény macskáknál pedig a tüzelés időszakában jellemző ez a reakció.

Az etetési idő közeledtét is jelezheti a macska

Amikor bajt jelez, ha túl bújós a macska

Megesik, hogy valamilyen egészségügyi probléma következtében válik nagyon ragaszkodóvá az állat. Ebben az esetben a viselkedés váratlan, alapvetően nem jellemző a macskára, és nem időszakos, hanem tartósan megfigyelhető. A pajzsmirigy-túlműködés az egyik lehetséges ok, de a cukorbetegség, vagy valamilyen kognitív zavar is előidézheti.

Ugyanakkor idősebb macskáknál, a kor előrehaladtával is megfigyelhető, hogy egyre közvetlenebbé, ragaszkodóbbá válnak, ami élettani jelenség. Ugyanígy egyes orvosi beavatkozások, például ivartalanítás után is nagyobb igénye lehet az állatnak a társaságra. Ennek lehet mentális oka, de a műtét utáni fájdalom miatt is menedéket kereshet a macska.

Ha furcsának ítéled kedvenced viselkedését, inkább beszélj róla az állatorvossal, mintsem későn derüljön fény a bajra.

Bújós macskának bújós a kölyke is

A kutatók érdekes megfigyelést tettek, miszerint az apa, azaz a kandúr személyisége meghatározó a kiscicák viselkedését illetően is. Eszerint a bújósabb apától származó kölykök maguk is közvetlenebbek lesznek, míg egy távolságtartó kandúr utódjai is kevésbé igénylik az emberi társaságot. Lényeges azonban, hogy a bújós apának a jól szocializált kölykei lettek a legközvetlenebbek, szemben a bújós felmenőktől származó, de nem szocializált cicákkal.

A szülőség kérdése igen érdekes az állatok körében. Ebben a cikkben utánajártunk, mennyire erősek a szülői ösztönök a kandúrok esetében.

cukorbetegség idős macska kognitív képességek kommunikáció macska ember kapcsolat pajzsmirigy
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!