Kiderült, mely ízeket szeretik a macskák a legjobban
2024. augusztus 23 - Képek: Getty Images Hungary
2024. augusztus 23 - Képek: Getty Images Hungary
A macskák híresen válogatós népség. De mi lenne akkor, ha az eledeleiket olyan ízek köré tervezhetnénk, amelyeket tudományosan bizonyítottan kedvelnek?
A kutatók az ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmányukban macskaíz-tesztelő kísérletet használtak ahhoz, hogy azonosítsák a kedvelt ízvegyületeket 4 csirkemáj-alapú spray-ben. Kitűnt, hogy a cirmosok különösen élvezték azokat az ízeket, amelyek több szabad aminosavat tartalmaztak, vagyis amik sósabb és zsírosabb ízt adtak a száraztápoknak. Lássuk, hogy a tanulmány szerint mivel kedvezhetünk a válogatós macskáknak!
A macskák szaglása élesebb, mint az embereké, az ételük illata pedig nagy szerepet játszik abban, hogy megeszik-e vagy elutasítják, amit a gazdájuk vacsora gyanánt felszolgál. Ehhez hozzájárul még az is, hogy lényegesen kevesebb ízlelőbimbójuk van. Körülbelül 470 darab, ami igen csekélyke az emberek 9000, vagy a kutyák 1700 ízlelőbimbójához képest. Ez a néhány ízlelőbimbó azonban kifejezetten érzékeny az umami (gazdag, húsos íz) és a sós ízekre, és nem képes érzékelni az édeset.
Bár a húsízű ízesítő spray-k segíthetnek javítani a száraz táplálékok illatán és ízén valamilyen mértékben, a pontos kapcsolat az illékony ízvegyületek és az élvezhetőség között nem ismert eléggé. Ezenkívül az ilyen területen végzett korábbi tanulmányokból hiányzott egy nagyon fontos fókuszcsoport: a valódi macskák! Ezért Shiqing Song és kollégái 10 éhes felnőtt macska szakértelmére támaszkodtak, hogy kiértékeljenek egy sor ízesítő spray-t, amelyek különböző illékony ízvegyületeket tartalmaztak.
Az illatos spray-k elkészítéséhez a kutatók homogenizálták és hőkezelték a csirkemájakat. Majd enzimekkel bontották le a májpaszta fehérjéit különböző mértékben, hogy 4 különböző ízesítőt állítsanak elő. Song csapata több mint 50 különböző ízvegyületet azonosított ezekben a spray-kben, az egzotikustól a virágoson és izzadtságszerűn át a gumiszerűig.
Az ízteszt során a kutatók kereskedelmi forgalomban kapható macskaeledelt bevontak csirkezsírral, majd bepermetezték az adagokat a 4 csirkemájas spray egyikével. A mintákat a macskáknak egy kontrollétel mellett mutatták be, amelyet egy másik, kereskedelmi forgalomban kapható ízesítővel kezeltek. A csapat megfigyelte, hogy a macskák melyik tálat választják ki elsőként, és hogy mennyi ételt fogyasztanak a nap során.
Megállapították, hogy a legtöbb macska előnyben részesítette, és többet evett az általuk készített ízesítőkkel kezelt ételekből. Különösen azokat a spray-ket preferálták, amelyekben az enzimek által jobban lebontott fehérjék, és több szabad aminosav volt. A kedvelt ételek több gombás és zsíros ízt is tartalmaztak, míg a kevésbé kedvelt ételek savas és édes ízű vegyületeket mutattak.
Ez a kutatás nagy segítséget nyújthat a macskaeledel-gyártásban. Ezáltal növelheti annak az esélyét, hogy olyan száraztápot válasszunk, amelyet a válogatós cica is valóban élvezni fog.
Addig is, ha a te cicád is válogatós, ide kattintva mutatunk egy hozzávalót, amellyel feldobhatod az eledelét.
Kövess minket!
Kapcsolódó cikkek