Árthatnak a csípős ételek a macskának?
2024. augusztus 24 - Képek: Getty Images Hungary
2024. augusztus 24 - Képek: Getty Images Hungary
Ha szereted a csípős ételeket, felmerülhet a kérdés, hogy megoszthatod-e őket a cicáddal? Nézzük, a csípős ételek károsak-e a macskáknak!
Elgondolkodhattál már azon, hogy vajon kedvenced megkóstolhatja-e az általad fogyasztott jalapenót vagy wasabit? Esetleg más fűszeres, pikáns falatot? A csípős étel káros a macska egészségére nézve?
Az ételek csípősségét, illetve erejét egy kapszaicin nevű vegyület határozza meg. A kapszaicint a paprikák azzal a céllal állítják elő, hogy növeljék szaporodási esélyeiket. Ahogy az embereknél, úgy a macskáknál is változó, hogy melyik állat mennyire bírja jól ezt a vegyületet. A macskák rendelkeznek azzal az ízlelő receptorral, amellyel érzik a csípős ízeket.
A kapszaicintől lesznek csípősek az ételek. Ám mivel irritálja a fájdalomreceptorokat, emiatt a legtöbb állat nem is érdeklődik a kapszaicin tartalmú paprikák után. Ha cicád mégis evett valamilyen csípős ételből, annak a jele lehet, ha elkezdi hevesen nyalogatni az orrát, vagy kényszeresen tisztogatni magát. Természetesen az asztal kínálatából is kikövetkezteheted, hozzá tudott-e jutni, bármilyen erőshöz a torkos jószág.
A macskák kevesebb ízlelőbimbóval rendelkeznek, mint az emberek. Édes ízt egyáltalán nem érzékelnek. Ez valószínűleg amiatt alakult ki, mert obligát húsevő állatok lévén nincs szükségük semmilyen édes élelemre. (Ettől függetlenül szeretik megkóstolni őket, így gazdiként mindig légy résen!) Ugyan a csípős nem tartozik az alapvető ízek közé, de több receptor kombinációját igényli, ami a macskáknál megvalósul.
Ám azért, mert a macska érzékeli a csípősséget, az nem azt jelenti, hogy szüksége is van rá. Sőt, kifejezetten sok bajt tud okozni, ha túl fűszeres vagy erős ételt evett! Az ilyen fogások megterhelik az állat gyomrát és a teljes emésztőrendszerét, ami rosszullétet okozhat. Ez hányásban, hasmenésben, bágyadtságban mutatkozhat meg, és orvosi ellátásra is szorulhat miatta a cica.
Ráadásul további hátulütői is lehetnek annak, ha csípős étellel kínálod (például a pörkölt maradékával, ami ráadásul túl zsíros is):
Ha macskád csípőset evett és úgy látod, hogy nincs jól azonnal fordulj állatorvoshoz!
Vannak olyan fűszerek, amelyek szintén komoly gondot okozhatnak kedvencednek. A leggyakoribb és legmérgezőbb összetevő a hagyma, amely minden formában veszélyes macskádra. Vérszegénységhez és halálhoz vezethet. A főzéshez gyakran használt egyéb fűszerek szintén gondot okozhatnak a macskáknak. Ezek közé tartozik a szerecsendió, a fahéj, a szegfűszeg, a szegfűbors és a túl sok só is. Alapvetés, hogy kedvencednek mindig fűszermentesen készítsd el az ételét!
Kövess minket!
Kapcsolódó cikkek