hirdetés

5 módszer, hogy a macska ne pisilje össze a lakást

Király Barbara

2024. augusztus 31 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a cica nem az alomba pisil, az nem csak kellemetlen, de súlyos okai lehetnek. Mutatjuk, mire figyelj, hogy a macska ne pisilje össze a lakást.

hirdetés

A macskák nem dühből vagy bosszúból pisilnek az alomtálcán kívülre. Ha ezt tapasztaljuk, annak megvan az oka, ami minden esetben rosszat jelent. Viselkedési zavar vagy orvosi probléma is állhat a háttérben, de az is előfordulhat, hogy az alomtálcával nincsenek megelégedve. Nézzük mit tehetsz, hogy a macska ne pisilje össze a lakást.

A macskák három okból vizelhetnek a lakásba: környezeti, viselkedési és orvosi problémák állhatnak a háttérben.

Milyen okai lehetnek?

A macskák három okból vizelhetnek a lakásba: környezeti, viselkedési és orvosi problémák állhatnak a háttérben. A legfontosabb az egészségügyi okok kizárása, ezért minden esetben első lépés legyen, hogy állatorvosodhoz visszük a cicát. Ha az orvos nem talált egészségügyi problémát, akkor érdemes a környezeti és a viselkedésbeli hátterét kutatni.

A cicáknak nagyon fontos, hogy megfelelő helyre tudják végezni szükségleteiket.

5 módszer, hogy a macska ne pisilje össze a lakást

Keress fel egy állatorvost
Amennyiben azt veszed észre, hogy kedvenced az alomtálcán kívül végzi el dolgát, minden esetben érdemes először felkeresni egy állatorvost, mert különböző egészségügyi problémákat jelezhet. Többek között veseprobléma, cukorbetegség és húgyúti fertőzés is szóba jöhet, ha különböző helyeken hagy pisifoltokat. Ha ilyen problémák állnak a háttérben, akkor a cica egyszerűen nem tudja tartani a vizeletét addig, hogy eljusson az alomhoz, így a lakás egyéb pontjain könnyít magán.

Alakítsd ki a megfelelő alomdobozt
A cicáknak nagyon fontos, hogy megfelelő helyre tudják végezni szükségleteiket. Ezekre figyelj oda, hogy kedvenced előnyben részesítse az alomtálcát a lakás más részeivel szemben:

Az eltávolításnál figyeljünk a fertőtlenítésre

Biztosíts stresszmentes életet kedvencednek
A kutyákhoz hasonlóan a macskák is megjelölik a területüket. Ha kedvencednek nincs egészségügyi problémája, mégis mindenfelé pisifoltokat hagy a lakásban, akkor valószínűleg stresszes, és nem érzi biztonságban magát a saját otthonában.
Fontos, hogy kiderítsd, mi a stresszforrás az életében és ezt próbáld megszüntetni. Így nyugodt, kiegyensúlyozott életet kialakításával együtt ennek a kellemetlen viselkedésnek is el kell múlnia.

Használj pozitív megerősítéseket
Érhetik olyan traumák az állatot, amelyek megnehezítik számukra az alomhasználatot. Ilyenkor vissza kell szoktatni a cicákat. Ebben nagy segítségedre lehet, ha pozitív megerősítést alkalmazol. Miután kedvenced a megfelelő helyre végezte el folyó ügyeit, valamilyen finomsággal, simogatással kötheted össze pozitív érzésekkel ezt a tevékenységet.

Ivartalaníttasd macskádat.
Sokszor emlegetjük az ivartalanítás fontosságát. Nem csak a nem kívánatos szaporulatokat tudod ezzel elkerülni, de számos egészségügyi és viselkedésbeli probléma is megoldódhat ezáltal.

alomtálcán kívüli ürítés macskapisi vizelet
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!