hirdetés

Miért alszanak nagyon sokat a macskák?

Király Barbara

2024. augusztus 30 - Képek: Getty Images Hungary

Felelősségteljes gazdiként érdekelhet, hogy cicád mit miért csinál. Eláruljuk, miért alszanak nagyon sokat a macskák.

hirdetés

Valószínűleg, mikor ezt a cikket olvasod, kedvenced akkor is éppen alszik. Ez amiatt lehet, hogy a cicák naponta akár 15-20 órát is képesek szundikálással tölteni. Miért van szüksége a macskáknak ennyi alvásra? Aggódsz, hogy kedvenced túl sokat alszik? Nézzünk meg 8 fő okot, hogy miért alszanak nagyon sokat a macskák.

Előfordul, hogy a cicák csak ledőlnek pár percre szunyókálni, de nem alszanak mélyen

1.) Energiát gyűjtenek a vadászathoz

A macskákban tombol a vadászösztön, amit bent már csak játékkal tudnak levezetni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az alvási és evési szokásaik nem alkalmazkodnának ehhez az ösztönhöz.

2.) Nem mindig alszanak mélyen

Előfordul, hogy a cicák csak ledőlnek pár percre szunyókálni, de nem alszanak mélyen. Ha azt látod, hogy kedvenced füle vagy farka mozog, miközben a szeme csukva van, akkor valószínűleg csak bóbiskol, és nem mélyalvásban van éppen.

Ha kedvenced unatkozik, akkor többet fog aludni

3.) Unatkoznak

Ha kedvenced unatkozik, akkor többet fog aludni, hogy valamivel eltöltse az időt. Amennyiben ezt szeretnéd elkerülni, kösd le figyelmét különböző játékokkal vagy gondoskodj róla, hogy el tudja foglalni magát hasznosabban.

4.) Stresszesek

A cicák hajlamosak arra, hogy stressz esetén aludjanak. Ez egy menekülő út számukra a feszültséget, szorongást kiváltó ok elől.

5.) Betegek vagy nem érzik jól magukat

Ha kedvenced egészségügyi állapota leromlik, akkor több alvásra van szüksége. Ezenkívül az elhízás is okozhat problémákat. Ha testsúlya miatt nem tud eleget mozogni, akkor könnyen az alvásba menekülhet.

A macskák szervezetének rengeteg alvásra van szüksége

6.) Alkalmazkodnak az évszakhoz

Télen a cicák is szeretnek bekuckózni, és még többet aludni. Mikor kint hideg van és sötét, a legjobb a meleg lakásban szundikálni, és ezt a cicák is tudják.

7.) Szükséges számukra a megfelelő mennyiségű alvás

A macskák szervezetének rengeteg alvásra van szüksége. Napi 15-20 órát is képesek végig aludni. Az immunrendszerük és a jólétük miatt fontos, hogy megfelelő mennyiséget pihenjenek.

alszik a macska macska alvási szokások túl sokat alszik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!