hirdetés

A macskák másképp pislognak, mint az emberek

Király Barbara

2024. szeptember 1 - Képek: Getty Images Hungary

Te igazán ismered cicádat? Tudod, hogy a macskák másképp pislognak, mint az emberek? Nézzük mit kell tudni a macska pislogásról.

hirdetés

Kedvenced a napja nagy részét alvással tölti, amikor viszont ébren van, akkor néhány dolgot egészen másképp csinál, mint gazdái. Ebben a cikkünkben összeszedtünk minden fontos információt, amit tudnod kell a macska pislogásról. Mutatjuk miért pislognak másképp, mint az emberek.

A macskák sokkal lassabban pislognak, mint az emberek

Tudomány a macska pislogása mögött

Ahhoz, hogy megértsük, miért pislognak a macskák, meg kell vizsgálnunk a macska szemének anatómiáját. A cica szemének felépítése hasonló az emberéhez, írisz, pupilla és szaruhártya található benne. A macskáknak azonban egyedülálló membránjuk van, amelyet harmadik szemhéjnak neveznek.

A harmadik szemhéj egy vékony szövetréteg, amely a szem sarkából nyúlik ki, hogy lefedje a szaruhártyát, védőgátként szolgál, amely segít megőrizni a szem épségét. A harmadik szemhéj egy áttetsző membrán, amely akkor látható, amikor egy macska lassan pislog. Ezt egy izom vezérli, amely a harmadik szemhéjat a szemen keresztül húzza, amikor azt be kell vetni.

A macskák másképp pislognak, mint az emberek

A macskák sokkal ritkábban pislognak, mint az emberek. Jellemzően percenként 2-4 alkalommal, míg az emberek percenként átlagosan 15-20-szor pislognak. Ezenkívül a macskák gyakran nem pislognak mindkét szemükkel egyszerre, hanem felváltva csukják be szemüket. Amikor legközelebb pislogni látod macskádat, szánj egy percet arra, hogy értékeld ennek az egyszerű műveletnek a bonyolultságát és szépségét.

A macskák normál pislogása lassú és egyenletes

Ezért pislognak a macskák

A pislogás számos célt szolgál, amelyek közül az egyik a szem felületének tisztítása. Amikor egy macska bezárja a szemét, segít elosztani a könnyeket a szem felületén, elmosva az esetlegesen felhalmozódott törmeléket vagy szennyeződést. A pislogás segít megőrizni a szem felületének nedvességét és megakadályozni annak kiszáradását. Az emberekkel ellentétben a macskák könnye elpárolog a szemükből.
Fontos megjegyezni, hogy a macskák lassú pislogása a szeretet és a bizalom jele is lehet. Amikor egy macska lassan pislog egy másik macskára vagy emberre, ez egy módja annak, hogy azt mondja: „Bízom benned” és „biztonságban érzem magam melletted”. Tehát, ha macskád lassan pislog, az annak a jele, hogy kedvenced jól érzi magát és boldog a jelenlétedben.

A normális pislogás jelei

A macskák normál pislogása lassú és egyenletes. A macska normál pislogási mintáinak megfigyelése segíthet abban, hogy jobban megértsd kedvencedet. Könnyebben tudd dekódolni testbeszédét.

Ha bármilyen változást észlelsz macskád pislogási szokásaiban, az szemprobléma jeleit mutatja

Mikor jelez bajt a macskák pislogása?

Bár nem feltétlenül szoktuk számolgatni, hányszor pislog kedvencünk, de ha valami eltér a megszokottól, arra érdemes figyelnünk, mert szemproblémára utalhat. Ha például a cica gyorsan vagy túl sokat pislog, szemirritáció vagy sérülés állhat a háttérben. A hunyorgás vagy a szem csukva tartása fájdalmat vagy kellemetlenséget jelezhet, míg a gyors és folyamatos pislogás a harmadik szemhéj problémájára utalhat. Ha szokatlan pislogási mintákat észlelsz, vidd el macskádat állatorvosi ellenőrzésre.
Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden szemprobléma ismerhető fel a pislogás megfigyelésével. A macskák szemproblémáinak egyéb jelei közé tartozik a bőrpír, a zavarodottság, a váladékozás vagy a pupilla méretének megváltozása is. Ha ezen jelek bármelyikét észleled, fontos, hogy a lehető leghamarabb fordulj állatorvoshoz.

Ebben a cikkben segítünk abban, hogyan tudod megfelelően tisztítani macskád szemét. 

lassú pislogás macskaviselkedés pislogás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!