hirdetés

Honnan tudhatod, hogy egy macska jó egerész lesz?

Szénási Szimonetta

2024. szeptember 3 - Képek: Getty Images Hungary

Ha klasszikus szerepkörre, azaz a ház körüli rágcsálók eltüntetésére szánod a leendő macskádat, fontos, hogy a célnak megfelelő egyedet válassz. Vannak ismérvei a jó egerészeknek, ezeket vesszük sorra.

hirdetés

Bár alapvetően, az állat biztonsága érdekében, a benti tartás mellett agitálunk, tudjuk, hogy sokan, főként vidéken még mindig eredeti munkakörükre szánják a bajszos négylábúakat. Aki ilyen céllal szeretne macskát, kiemelten fontos, hogy jól válasszon, és jó vadász legyen a leendő macska. Ebben nagy szerepe van a fajtának és az életkörülményeknek.

A macska opportunista vadász, azaz minden lehetőséget megragad a zsákmányszerzésre

Éles ösztönök

Úgy tartják, a legjobb tanyasi macskák a félvad vagy vad házi macska populációból kerülnek ki. Ezek a példányok szabadon élnek és születnek (jó esetben a tanya, és nem az utca területén), és ösztöneik is magas szinten működnek. Eredményes vadászként távol tartják az egereket, a patkányokat, és az olyan kisebb ragadozókat is, mint a nyest. Ezzel pedig megvédik a terményt, az állatállományt (hiszen a patkányok vadásznak a nyulakra, a csirkékre, de a takarmányt is tizedelik), valamint gondoskodnak a saját betevőjük egy részéről is. (Ettől függetlenül etetni és itatni kell őket!)

Jó vadász az anyja mellett felnövő macska lesz

Nagyon fontos, hogy a vadásztechnikát a kölyökmacska az anyja oldalán tanulja meg, méghozzá a mamacica bemutatóin keresztül. Ennek fontos szerepe van abban, milyen hatékony zsákmányszerző válik majd belőle.

Az anyaállat tanítja vadászni a kismacskákat

A trikolor lenne az igazi?

Van, ahol még tartja magát a feltételezés, miszerint a legjobb vadászok a kalikó macskák. Bár ezt hivatalosan egy tanulmány sem támassza alá, meglátásunk szerint ezen temperamentumos, önálló cicák habitusa magyarázhatja a róluk kialakult pozitív képet.

Másrészt a kalikó mintázatért felelős génállomány következtében ezek a háromszínű cicák szinte mindig nőstények.

A tudósok szerint 3000 kalikó cicából mindössze 1 a kandúr. Ennek az az oka, hogy míg a nőstények két X kromoszómával rendelkeznek, addig a kandúrok egy X-szel és egy Y-nal. A mintázat kialakulásához pedig 2 db X kromoszómára van szükség. Hogy a szeszélyes viselkedés összefüggésben állna a női létformával, azt határozottan elutasítjuk!

És a néphit szerint a nőstények eredményesebb vadászok, mint a kandúrok. Ez talán az anyai feladatkörükből adódhat, de  tudományosan nincs rá bizonyíték.

Amennyiben benti cicád van, és nagyon erős benne a vadászösztön, úgy ide kattintva eláruljuk, miként segíthetsz neki levezetni különféle technikákkal, játékokkal.

egerész kalikó ösztönök tanyasi macska vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!