hirdetés

Íme 5 népszerű macskafajta ritkán látott hosszú szőrű változata

Hangai Lilla

2024. szeptember 16 - Képek: Getty Images Hungary

Bizony, imádott macskafajtáink számos esetben hosszú szőrű verzióban is elérhetők!

hirdetés

A következőkben a teljesség igénye nélkül megmutatjuk egyes macskafajták kevéssé ismert, hosszú szőrű verzióját. Már csak a képek miatt is érdemes továbbgörgetni!

Hosszúszőrű skót lógófülű kölykök

Íme a népszerű macskafajták hosszú szőrű változatai

1.) Hosszúszőrű bengáli

A legismertebb hibrid fajta, amely eredetileg házi macskák és leopárdmacskák pároztatásával kerül kifejlesztésre. Manapság azonban már leginkább csak bengálikat bengálikkal szaporítanak, amely cicák semmilyen különös bánásmódot nem igényelnek. A bengálikról azonban fontos tudni, hogy mindig elfoglaltak és mindent szeretnek az irányításuk alatt tartani, leginkább a magasból. Akkor a legboldogabbak, ha fitos kis orrukat mindenbe beleüthetik, amivel a gazdi foglalkozik. Megdöbbentő lehet, de élvezhetnek olyan tevékenységeket is, mint a fürdés vagy a fogmosás.

A rövid és a hosszú szőrű verzió bundája is selymes textúrájú, amely emiatt szinte egyáltalán nem hajlamos a gubancolódásra, nemezesedésre. Ettől függetlenül érdemes rendszeresen átfésülni őket, mert különösen élvezik a figyelmet és a gondoskodást. Néhány bengáli szőrkabátja irizáló módon csillog, amely gyönyörű és egyedi hatást kölcsönöz a megjelenésének.

2.) Brit hosszúszőrű

Pufók arc, masszív test és könnyed természet jellemzi ezeket az arisztokratikus megjelenésű macskákat. Biztosan vannak, akik ezzel a jellemzővel nem értenek egyet, de számunkra határozottan van valami nemesi ebben a fajtában. Leginkább kék színben ismertek, de a standard számos már árnyalatot is engedélyez. Szeretetteljes, kedves és gyengéd természetük önállósággal párosul, így nem is csoda, hogy a modern családok egyik kedvenc választása a brit hosszú- és rövidszőrű is.

A brit hosszúszőrű szőrzete a hosszú szőrű macskák között nem számít olyan hosszúnak, ellenben rendkívül sűrű, plüssszerű. Elválasztva a szőrt szinte egyáltalán nem lehet látni a bőrt. Széles fogazatú fémfésűvel hetente egyszer legalább át kell fésülni, ám a vedlési időszakban ennél gyakoribb kefélgetésre is szükség lehet. A nyak- lábfodor a standard szerint kívánatos jellemzők.

Brit hosszúszőrű szemrevaló nyakfodorral

3.) Keleti hosszúszőrű

A sziámi fajtacsoport tagja a keleti hosszúszőrű is. Rendkívül szociális és beszédes macskák ők, ami persze jellemző vonása ezen csoport cicáinak. Tökéletes választás lehet olyan gazdiknak, akik szeretnének egy elkötelezett, kedves és kíváncsi társat maguk mellé, aki ráadásul olyan könnyedén teremt kapcsolatot bármely korú, nemű és habitusú emberrel, mintha csak erre született volna. Szokták őket segítőkészként is definiálni, mert az biztos, hogy kedvenced ott lesz, ahol éppen te vagy, és segítő mancsot nyújt bármiben, amit csinálsz.

A keleti hosszúszőrű ha lehet még elegánsabb megjelenést nyújt, mint a rövidszőrű típus. A selymes, kevés aljszőrzettel rendelkező, bőrre simuló kültakaró szinte egyáltalán nem gubancolódik és mérsékelten vedlik, így heti egyszeri fésüléssel könnyedén karbantartható. A standard szerint a vállaknál rövidebb a szőrzet.

4.) Hosszúszőrű skót lógófülű

Ezek a bagolyképű cicák ugyan folyamatosan kritikák kereszttüzében állnak, amelyeknek a kutatások és vizsgálatok szerint is bőven van alapja, most azonban nem emiatt vagyunk itt, hanem hogy bemutassuk a hosszúszőrű skót lógófülűt is. Intelligens, kedves cicák, akiknek rendkívül laza személyisége még a nem macskás embereket is általában azonnal a bűvkörébe vonja. Olyan jó megfigyelők és ügyesek, hogy hamar megtanulják, hol tartod a jutifalit, vagy hogyan lehet kinyitni a szekrény ajtaját. Jellemző rájuk az is, hogy a fenekükre ülve, macsaikat T-rex-tartásba rendezve figyelnek a környezetükben zajló dolgokra, akárcsak a prérikutyák.

A hosszúszőrű skót lógófülűket sem nehézkes karbantartani. Dús szőrüket érdemes hetente néhány alkalommal átkefélni, így elkerülhetővé válik a csomósodás, nemezesedés. A standard szerint a verzió esetében a lábujj szőrcsomóinak és a fülnél lévő szőrszálaknak jól láthatónak kell lennie. A lábszár- és nyakfodor kívánatos.

Hosszúszőrű skót lógófülű: nagyon szépen látszanak a kunkorodú fülszőrök és a lábujjaknál lévő pamacsok

5.) Hosszúszőrű selkirk rex

Ha a rövid szőrű selkirk rex olyan, mint egy plüssjáték, akkor a hosszú szőrű verzió esetében felmerülhet bennünk az, amit a székely bácsi mondott, amikor először látott életében zsiráfot: „Ilyen állat márpedig nincs!” De szerencsére van, és ami még talán a szőrénél is jobb, az a fajta kedves, gyengéd, szerető természete. De milyen más is lehetne, ha a kitenyésztéséhez perzsákat, brit rövidszőrűket és egzotikus rövidszőrűket is felhasználtak?

Sűrű, hullámos és hosszú bundájuk, ha egy nagyot szunyókálnak, úgy tűnhet, mintha borzas lenne, ez azonban csak tovább fokozza a bájukat. Sokak szerint egészen olyan a szőrzetük, mint a bárányoké. A dús, nagyon puha és laza fürtök az oldalakon, az alsó részen és a nyakon a legfeltűnőbbek. A selkirk rex kabátjának ápolásához az ujjainkat ajánlott használni. Mivel a fajta szőrzete nem gubancolódik, így ezzel a technikával őrizhetők meg a legszebben a loknik. Havonta 1-2 alkalommal azonban segítsük egy kefével az elhalt szálak távozását.

(A tárgyalt macskafajták mellett elérhető még hosszú szőrű verziója az amerikai görbefülűnek, a burmillának, a japán csonkafarkúnak, a kuríliai csonkafarkúnak, a minuetnek, a munkchkinnak, a pixie-bobnak, a toybobnak és a scottish straight-nek. Valamint, az alapvetően hosszú szőrű fajták esetében a LaPermnek és az amerikai csonkafarkúnak van rövid szőrű változata.)

félhosszú szőrű macska hosszú szőrű macska hosszú szőrű macska ápolása
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!