hirdetés

Miért utálják a macskák a zárt ajtókat?

Hangai Lilla

2024. szeptember 20 - Képek: Getty Images Hungary

Aki valaha találkozott már macskával, az megfigyelhette a faj egyedeinek különös hozzáállását az ajtókhoz. Egyszerűen képtelenek elviselni, ha azok zárva vannak. Ennek persze hangot is adnak: nyávognak, kaparnak, átdugdossák a mancsukat, és vannak olyanok is, akik szinte kopogtatnak rajta. De vajon miért lehet ez?

hirdetés

A viselkedés oka ebben az esetben sem misztikus: amikor a gazdik elveszik a macskák döntési szabadságát, az stresszt okozhat az állatoknál. A szakértők szerint a gazdik szerepe mellett az evolúció is fontos faktor ebben a kérdésben. Lássuk, hogyan viszonyulnak a macskák a zárt ajtókhoz!

A zárt bejárati ajtó természetesen a macska érdekét szolgálja

A macskák esetében a zárt ajtókhoz a kimaradás félelme társul

A macskák érdeklődő állatok, és félnek, hogy kimaradnak valamiből – magyarázza dr. Karen Sueda, állatorvosi viselkedésszakértő. Ezek a természetüknél fogva kíváncsi lények szeretnek mindent szemmel tartani a területükön, ami a gazda házát foglalja elsősorban magába. Ez a kontroll segítette őket életben maradni a vadonban, de olyan viselkedésekhez is vezethet, amelyeket furcsának találhatunk a mindennapi életben. Ilyen a zárt ajtók iránt tanúsított ellenállás is.

„A macskák szeretik szabályozni a hozzáférést a területeikhez és az alapvető szükségleteikhez. Ez nem teszi őket rosszindulatúvá. Ez csak azt jelenti, hogy olyan fajról van szó, amely egyszerre ragadozó és préda. Tehát vadásznia kell a túlélésért, de ugyanakkor biztonságban is kell éreznie magát a környezetében” – fejtette ki Ingrid Johnson, macskaviselkedés-szakértő.

A zárt ajtó mindhárom dolgot érinti, amit Jane Ehrlich macskaviselkedés-szakértő a „három szörnyű C”-nek nevez, amelyet a macskák határozottan nem szeretnek: utálják, ha nincs választási lehetőségük, ha nem ők irányítanak, és utálják a változást is. (Azért három C, mert angolul ez a három dolog a choice, vagyis választás, a control, vagyis az irányítás, és a change, vagyis a változás.) Míg a macskák nem feltétlenül akarnak részt venni abban, ami az ajtó mögött történik, azt mindenképp tudni akarják, hogy mi történik.

Ezen felül a macskák szeretik és értékelik a gazdájuk figyelmét is, amit egy zárt ajtó egyértelműen akadályozhat. Egy 2017-es tanulmány, amelyet a Behavioural Processes folyóiratban publikáltak, arra utal, hogy a macskák többsége többre tartja az emberi interakciókat, mint akár az ételt vagy a játékot.

macska mancsolja az ajtót

Hogyan kezeljük a helyzetet

Ha egy gazdi szeretné csökkenteni kedvence szorongását, következetességet kell fenntartania a ház azon területein, amelyekhez a cica hozzáférhet. Tehát például, ha nem szeretnénk, hogy Cirmi a hálószobába is befészkelhesse magát, abban az esetben ne csak időközönként tiltsuk meg a bejutást, hanem tegyük állandóvá a korlátozást.

Bár a bajuszos barátaink gyakran figyelemfelkeltően viselkednek a zárt ajtók körül, néha valódi stresszt is érezhetnek. Az olyan viselkedésminták, mint a kétségbeesett nyávogás, a hátralapított fülek vagy a fújás arra utalhatnak, hogy a macska valóban fel van dúlva. Ha bármilyen aggályod van a macskád viselkedésével kapcsolatban, érdemes felkeresni egy állatorvost, hogy kizárhassátok az esetleges egészségügyi problémákat.

furcsa viselkedés macska viselkedése
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!