hirdetés

10 hosszú életű macskafajta – rajtad is múlik, meddig élnek

Szénási Szimonetta

2024. szeptember 27 - Képek: Getty Images Hungary

Az alábbi tíz hosszú életű macskafajta képviselői akár két évtizedig is boldogíthatnak. Arra is kitérünk, te gazdiként mit tehetsz meg kedvenced egészségéért.

hirdetés

Azt már érdemes az elején leszögezni, hogy egy macska élettartama számos tényezőtől függ, és ebből pusztán az egyik a fajtája. Közrejátszanak a tartási körülmények, az egészségügyi ellátás, a táplálkozás és a további szükségletek, például a mozgásigény kielégítése. Ahogy a mentális jóllét is. Ugyanakkor a fajtastandardokat alapul véve létezik több hosszú életű macskafajta, amely a cicáknál átlagosnak mondható 13-17 évnél is tovább él. Nézzük, melyek ezek!

Sziámi macska

1.) Sziámi

A sziámi egy tipikusan hosszú életű macska, amely átlagosan 15-20 évig él. Ezek a kecses, elegáns megjelenésű cicák kifejezetten extrovertáltak, és igénylik nemcsak a gazdájuk társaságát, de a figyelmét is. Szeretik a játékot, trükköket is szívesen tanulnak, és igen kommunikatív macskák, akik sokat nyávognak, beszélgetnek a gazdival.

A sziámi játékos, nyitott személyiségű fajta

2.) Burma macska

A burma macskák a sziámikhoz hasonlóan szeretnek beszélgeti, és energikusságban is hasonló a két fajta. Átlagos élettartama azonban a burmáknak valamivel rövidebb, 10-17 év. A gazdának sok játékra és közös aktivitásra kell berendezkednie.

A burma macskák is igen játékosak

3.) Balinéz macska

Az átlagosan 18-22 éves kort is megélő balinéz is beáll a sorba, ami az aktivitást és a gazdájához való ragaszkodást illeti. Emellett ezek a sportos cicák is igen vokálisak. Kifejezetten rosszul viselik, ha nem figyelne rájuk, ebben az esetben a destruktív viselkedés, azaz a rombolás is megjelenhet.

A kiemelkedően hosszú élettartam mellett azonban a fajta hajlamos a progresszív retina atrófiára (PRA), amely vaksághoz vezethet, valamint a máj amyloidózisára. Mindkét állapot tünetei nagy valószínűséggel az állat 5-7 éves kora előtt jelentkeznek, figyelmeztetnek a szakemberek.

A balinéz fajtájú cicák általában jól kijönnek a gyerekekkel is

4.) Orosz kék macska

Az orosz kék várható élettartama a fajtastandard szerint 15-20 év. Ezzel a fajtával törjük meg a sort, mert ezek a macskák inkább nyugodtak és visszahúzódóak, mintsem állandóan jönnek-mennek a lakásban. Ugyanakkor a gazdájukhoz ragaszkodóak, és ha feloldódtak, igen közvetlenek is.

Egy nagyon szeretett orosz kék

5.) Ragdoll

Ezek a rongybabák (a ragdoll jelentése rongybaba) várhatóan 13-18 évig boldogítják majd a gazdit kedves, ragaszkodó természetükkel. Ők is inkább nyugodt, pihenős cicák, akik remekül kijönnek a gyerekekkel, illetve más házi kedvencekkel is. Esetükben, mivel nagyobb testű macskák, kiemelten kell figyelni a megfelelő testsúly megtartására, ezzel védve az ízületeiket.

A ragdollok szelíd, bújós cicák

6.) Amerikai rövidszőrű macska

Az amerikai rövidszőrű macskák is megélhetik a 15, de akár a 20 évet is. A fajta egyik leghíresebb képviselője George W. Bush amerikai elnök India nevű kedvence, aki 18 évig élt. A fajta képviselői szintén nyugodt macskák.

Az amerikai rövidszőrűt a reklámokból mindenki ismeri

7.) Szavanna

A szavanna egy hibrid macskafajta, amely a szerválok és a házi macskák keresztezéséből született. Átlagos életkoruk 12-20 év-re tehető. Nagyon izgalmas, miként alakult ennek az egzotikus macskának a házi kedvencként való sorsa; hazánkban is szigorúan szabályozott, hányadik generáció tartható háziállatként. Ha elmélyednél a témában, itt tájékozódhatsz, méghozzá egy hazai szavanna tenyészet megismerésén keresztül.

A szavanna egy hibrid fajta

8.) Bombay

Az éjfekete párduc, azaz a bombay macska standarja szerint 9-15 évig él. Különlegessége, hogy valóban minden porcikája – a szőrzete, a bajusza, de még a mancspárnái is – koromfekete. Ehhez pedig ragyogó arany szemek társulnak.

A bombay teljesen fekete

9.) Török angóramacska

Egy török angóra is elélhet 15-20 évig, ami igen kecsegtető. Jellemét tekintve kíváncsi, de nem nyughatatlan macska, ezen felül a fajta képviselői kiváló vadász hírében is állnak.

Török angóra

10.) Lykoi

A lykoi, avagy vérfarkas cica átlagosan 12-15 évig él. Kifejezetten játékos macska, amely még apportírozni is szívesen megtanul. Így a gazdája egészen biztosan nem fog unatkozni mellette.

A lykoi jellegzetes külsejű fajta

Számos tényező játszik közre, milyen hosszú életű lesz a macska

Hogy árnyaljuk kicsit a képet, nézzünk tovább a fajtastandardoknál. Egy friss tanulmány ugyanis kevésbé szívderítő képet festett az egyes fajták átlagéletkorát tekintve. Az Egyesült Királyságban végzett felmérés során 12 macskafajtát vizsgáltak. A vizsgálat a VetCompass nevű programban 2019-ben részt vevő klinikákon elsődleges állatorvosi kezelésben részesülő macskák 7936 megerősített halálesetére vonatkozó adatokat tartalmazott. A tanulmányból az derült ki, hogy a leghosszabb életű fajták a burmai szent templommacska, valamint a burma macska, mindkettő esetében 14,4 átlag élettartammal.

A grafikon forrása: NewScientist

A grafikonon szereplő adatok jóval rövidebbek, mint a fajtastandardok ígérte évtizedek. Hogy mégis mi erre a magyarázat? Egyrészt az lehet, hogy a standardok a legoptimálisabb esetekkel számolnak. Azonban, ahogy a bevezetőnkben mi is említettük, a valós adatokat nagyban befolyásolják a tartási körülmények, a gazda hozzáállása, továbbá az egészségügyi ellátás, és az esetlegesen fellépő betegségek.

A tanulmány is hangsúlyozza, hogy a nem megfelelő testsúlynak jelentős szerepe van az életkor alakulásában. Ugyanakkor a vizsgált nőstény macskák várható élettartama 1,33 évvel hosszabb volt, mint a hímeké Míg, ellentétben a kutyákkal, a macskák esetében a testméret nincs összefüggésben a várható élettartammal.

Mit tehetsz te, gazdakánt, hogy kedvenced valóban hosszú életű legyen?

Állattartóként amire hatással vagy, az kedvenced ellátása, valamint életkörülményei.

Egyrészt kiemelten fontos, hogy macskádat elvidd az éves állatorvosi vizsgálatra, 7 éves kora fölött pedig már félévente ejtsd meg a vizitet idősödő kedvenceddel.

Bármilyen probléma, elváltozás vagy aggodalomra okot adó tünet esetén pedig soron kívül fordulj az állatorvoshoz. Ide értjük a viselkedésbeli változásokat is, hiszen azok gyakran vezethetők vissza egészségügyi panaszra.

A megfelelő táplálás elengedhetetlen

A macska életkorának, egészségi állapotának és aktivitásának megfelelő táplálás is alapvető fontosságú, ahogy az is, hogy fizikailag is szellemileg is fitten tartsd az állatot. Macskafákkal, játékokkal, trükktanulással és egyéb közös aktivitásokkal tudod biztosítani, hogy cicád testileg-lelkileg rendben legyen. Ha pedig túlsúlyos a cicád, kérd a szakember segítségét, miként tudod optimalizálni a testsúlyát.

A macskák fogápolása ugyanannyira fontos, mint a kutyáké vagy az embereké. A nem megfelelő szájhigiénia számos súlyos egészségügyi következménnyel járhat. Ezek pedig megrövidíthetik az állat életét. Itt részleteztük, miként tudod bevezetni a fogmosást a napi rutinba.

amerikai rövidszőrű balinéz bombay burma macska életkor élettartam fogápolás fogmosás lykoi orosz kék macska perzsa macska ragdoll szavanna szfinx sziámi török angóramacska túlsúly
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!