hirdetés

Miért követ a macska mindenhova a lakásban?

Szénási Szimonetta

2024. szeptember 17 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a te kedvenced is gyakran a nyomodban van, sőt, néha lépni sem tudsz tőle, annak több oka is lehet. Ezek között vannak ártalmatlanok, és olyanok is, amivel foglalkoznod kell.

hirdetés

Ha a macska állandóan követ, azzal mindenképpen jelezni szeretne. Fontos, hogy jól értelmezd az üzenetét. Nézzük, melyek a leggyakoribb okai a viselkedésnek!

Értsd jól kedvenced jelzéseit!

1.) A cicád éhes

A leggyakoribb oka, amiért kedvenced állandóan a sarkadban van, hogy elérkezett a soron következő etetés ideje. Ilyenkor általában panaszos miákolás is jár a díszkísérethez. Egyes macskák az átlagnál is táplálékmotiváltabbak, és megesik, hogy ők etetési időn kívül is megpróbálnak némi plusz finomsághoz jutni. Főleg, ha jutalomfalathoz is szoktatták őket. Az ilyen haspók cicák esetében egyrészt fontos, hogy körültekintő legyél, nehogy az állat elhízzon. Másrészt esetükben a jutalomfalattal való tanítás is eredményes lehet.

2.) Figyelemre vagy közelségre vágyik

Tévedés azt hinni (és szerencsére egyre kevesebben gondolják így), hogy a cicák nem igénylik az emberi társaságot. Ha egy macska feltűnően követi a gazdáját, akkor nagy a valószínűsége, hogy vele szeretne lenni. Valamint vágyik a figyelemre. Ha cicád mindig ott telepedik le, ahol éppen vagy, beszédes tekintettel néz rád, beletelepszik az öledbe, akkor fordíts rá némi időt, és szeretgesd meg. A simogatás, fésülgetés, dögönyözés mellett játékkal is próbálkozhatsz. Tapasztald ki, mire van épp igénye kedvencednek. Lehet, hogy csak melléd szeretne bújni a kanapén, de az is előfordulhat, hogy örülne egy kis közös aktivitásnak.

Van, hogy csak a közelségedre vágyik

3.) Kíváncsi arra, mit csinálsz

A macska azért is követhet, mert kíváncsi arra, mit csinálsz éppen. Ha a konyhai teendőid során nem tágít mellőled, akkor jó eséllyel az orra (és a hasa) vezérelte a nyomodba, de más érdekes tevékenység is felkelthette az érdeklődését. Ebben az esetben is érdemes megpróbálkoznod bevonni őt az aktuális feladatba. Például ha ruhákat pakolsz, egy játékát el-elbújtatva a ruhakupac mögött máris felébresztheted a vadászösztönét.

 4.) A beteg macska azért követ, mert így kér segítséget

Végezetül fontos tudnod, hogy egy gazdájával bizalmi kapcsolatban lévő állat betegség vagy egyéb fizikai panasz, fájdalom esetén a szeretett személytől is így kérhet segítséget. Ha követ a macska, és úgy látod, valami nincs rendben vele bágyadt, levert, szokatlan a nyávogása, stb. , akkor merüljön fel ez az eshetőség is. A legjobb, ha már gyanú esetén is konzultálsz az állatorvossal, hiszen a cicák mesterei a betegségek és az egyéb egészségügyi gondok elrejtésének.

Macskád jelezheti azt is, hogy valami nincs rendben vele

5.) A macskád stresszes

Szintén gyakori, hogy stresszhelyzetben a macska a gazdája mellett keres menedéket. Mivel a mentális jóllét ugyanannyira fontos, mint a fizikai, törekedj arra, hogy a lehet legnyugodtabb környezetet teremtsd meg kedvencednek. A vendégek, egy új háziállat, a szomszéd gyerekek barátkozása, de akár egy hangos háztartási gép is zavarhatja az állatot. van, amit nem lehet kiiktatni (például a porszívó vagy az új mosógép hangját), de ha a macskának van egy nyugodt helye, ahol valóban senki sem zavarja, már sokat tettél azért, hogy kiegyensúlyozott legyen.

Ha azt veszed észre, hogy macskád állandóan éhes, akkor ide kattintva érdemes elolvasnod, mi állhat a folytonos éhségérzet hátterében.

beteg a macska játék kommunikáció macska és gazdája miért stressz testbeszéd
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!