hirdetés

Ritka felvételen, ahogy összecsap egy tigris és egy medve

Hangai Lilla

2024. szeptember 18 - Képek: Getty Images Hungary

Az észak-indiai Pilibhit Tigrisrezervátum látogatói nemrégiben egy hihetetlenül ritka jelenetnek lehettek szemtanúi, amikor is egy medve váratlanul nekirontott egy tigrisnek.

hirdetés

A nőstény tigris gondtalanul sétált a földúton, majd megállt, amikor egy feltehetően ajakos medve bukkant fel előtte. A medve átsétált az úton és eltűnt a magas fű mögött, miközben a tigris folyamatosan figyelte. Pillanatokkal később a nagymacska továbbindult, de a medve üldözőbe vette. A videón látszik, ahogy a tigris hirtelen megfordul, amikor meghallja, hogy a medve ráront, de nem támad. Néhány másodpercnyi szembenállás után a mackó az utolsó pillanatban mégis úgy döntött, hogy nem éri meg felvenni a kesztyűt.

Tigris vs. medve: miért nem került sor harcra?

A csúcsragadozók általában kölcsönös tisztelettel viseltetnek egymás iránt, különösen akkor, ha hasonló méretűek. A tigris figyelmesen szemlélte a medvét, talán azért, hogy jobban megértse, mivel is áll szemben. A videóból nem tűnik úgy, hogy a medve különösen agresszív támadást mutatott volna. Emiatt a tigris úgy döntött, elég nagy ahhoz, hogy helytálljon” – magyarázta Tara Pirie, a brit Surrey Egyetem ökológia és természetvédelemi előadója. A szakértő szerint a hasonló erősségű és méretű ragadozók általában elkerülik a szükségtelen harcot, mivel a küzdelem energiát pazarol, és mindkét fél számára sérülésveszélyt jelent.

Jitender Govindani szemtanúja volt az összecsapásnak, és kiemelte, hogy ebben az esetben a tigris különösen vonakodhatott a harctól, mivel három kölykét szoptatta az összetűzést megelőzően, és nem engedhette meg magának, hogy megsérüljön. „A tigris leengedte a védelmivonalát és megadta magát, amikor a medve támadó módba kapcsolt. Miután a tigris megadta magát, a medve azonnal távozott, mivel ő sem akart igazán harcolni, csak megmutatta, hogy készen áll szembenézni a tigrissel, ha a harcra kerülne a sor” – egészítette ki meglátásait a szemtanú.

Ha már az érdekes tigrises felvételeknél tartunk! Ez év áprilisának elején egy másik nőstény tigris és kölykei lesből támadtak és megöltek meg egy krokodilt az északnyugat-indiai Rajasthan államban található Ranthambore Nemzeti Parkban. Egy látogatók által készített videón megfigyelhetjük, ahogy a négy tigris a krokodil tetemén lakmározik, amelyet családi összefogással cserkésztek be.

Családi vadászat

Nem ez volt az első alkalom, hogy az anya – egy 6 éves bengáli nőstény, Riddhi – krokodilra vadászik, ám ez az első dokumentált sikere. „Riddhi képességei megerősítik státuszát, mint Ranthambore uralkodó királynője” – írták a park képviselői egy közleményben. Riddhi előtt a nagymamája, Machli volt a park krokodilgyilkosa a közlemény szerint. Machli 2016-ban sétált át az örök vadászmezőkre 19 éves korában. Ám azok emlékeiben örökké élni fog, akik láthatták, hogyan győzött le egyszer egy 4,3 méter hosszú krokodilt.

Bár a tigrisek gyakrabban vadásznak szárazföldi zsákmányra, kitűnő úszók, így ha sok van a környezetükben az adott prédából és a körülmények is megfelelőnek tűnnek, akkor előfordulhat, hogy lecsapnak a krokodilokra is.

Érdekes módon a jaguárok számára kifejezetten vágyott préda a kajmán. Ide kattintva elmondjuk, hogyan ejtik el őket, és mi a következménye ennek a viselkedésnek.

tigris videó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!