hirdetés

Mi a különbség az ázsiai és az afrikai oroszlánok között?

Hangai Lilla

2024. szeptember 23 - Képek: Getty Images Hungary

Az oroszlán (Panthera leo) a macskafélék családjába (Felidae) tartozó ragadozó emlős. A jelenlegi vizsgálatok eredményei alapján a szakértők úgy határoztak, hogy két alfaja létezik: a P. l. leo és a P. l. melanochaita. Az első alfajhoz tartoznak többek között az ázsiai oroszlánok, és a Közép-Afrika nyugati és északi részén élő oroszlánpopulációk. A második alfajba tartoznak többek között a kelet- és dél-afrikai régiókban élő oroszlánpopulációk. Tehát ha ázsiai és afrikai oroszlánról beszélünk, nem a szó szoros értelmében vett alfajokat említünk.

hirdetés

Lássuk hát, miben térnek el az ázsiai és az afrikai oroszlánok!

Egy elefánt kolbászfáról csemegézik, az oroszlánok pedig távolról figyelik a Mana Pools Nemzeti Parkban, Zimbabweban

Az ázsiai oroszlánok

Az ázsiai oroszlán Indiában őshonos, és kizárólag a Gir Nemzeti Parkban, India Guzsarát államában található. Az oroszlánt először 1826-ban írta le Johann Meyer, osztrák zoológus, és azóta veszélyeztetett fajként tartják számon; körülbelül 500 egyed maradt fenn a mai napig.

Úgy vélik, hogy az ázsiai oroszlánok 186 000 évvel ezelőtt váltak el afrikai rokonaiktól, majd Indiába vándoroltak, ahol elszigetelten fejlődtek tovább, miután a génáramlást megszakította az oroszlánok kihalása a Közel-Keleten és Európában. Az ázsiai oroszlánok szorosabb rokonságban állnak a nyugat- és észak-afrikai oroszlánokkal, mint a dél- és kelet-afrikai oroszlánokkal.

Hím ázsiai oroszlán

Populáció

Ahogy azt az előbb említettük, az ázsiai oroszlánok populációja körülbelül 500 egyedet számlál. Túlélésük attól függ, milyen sikerrel képesek megvédeni és megőrizni a megmaradt élőhelyeiket. Az ázsiai és az afrikai oroszlánokat is hasonló fenyegetések érik, ideértve az élőhelyeik elvesztését, az illegális kereskedelem céljából történő orvvadászatot és az ember-vadállat konfliktusokat.

Méret

A hím ázsiai oroszlánok súlya 159 és 204 kg között mozog, míg a nőstények 109 és 163 között ingadoznak, vagyis kisebbek, mint afrikai rokonaik. Az ázsiai hímek vállmagassága 107 és 120 cm között van, míg a nőstények 80 és 107 cm között állnak. A valaha feljegyzett legnagyobb ázsiai oroszlán 2,95 m hosszú volt az orrtól a farkáig.

Sörény

Ritkán előfordul, hogy a nőstény oroszlánok is növesztenek sörényt; erről ide kattintva olvashatsz. Jelen esetben azonban a hímek ékességét vesszük górcső alá. A hím ázsiai oroszlánok sörénye ritkásabb és rövidebb, így a fülüket is látni lehet. A sörény másik figyelemre méltó tulajdonsága a színe, ugyanis kifejezetten sötét.

Ezen a képen jól látható, mit értünk rövidebb és ritkásabb sörény alatt, és hogyan is néz ki az a jellegzetes bőrredő

Könyök- és farokbojt

Az ázsiai oroszlánoknak hangsúlyosabbak a szőrbojtjaik mind a könyökükön, mind a farkukon. A farok végén lévő szőrcsomó az egész hátsó részt befedi; funkciója még nem tisztázott.

Bőrredők

Hasuk alatt hosszan húzódó, hosszanti bőrredőt figyelhetünk meg, amely az egyik legjellegzetesebb tulajdonságuk, és csak rájuk jellemző.

Koponya

Az ázsiai oroszlánok koponyáján megtalálható egy jellegzetesség, amely neve bifurcated infraorbital foramina. Ezek a koponyán lévő apró lyukak lehetővé teszik, hogy vérerek és idegek a szemhez jussanak. Bármely oroszlánkoponya, amelyen ez a két lyuk megtalálható, kizárólagosan ázsiai oroszláné.

Ázsiai oroszlánkölykök

A falka mérete

Az ázsiai oroszlánfalkák általában kisebbek. A legnagyobb valaha feljegyzett falka 5 felnőtt nőstényből állt, a legtöbb falkában azonban csak 2 nőstény él általában. Ennek oka, hogy az ázsiai oroszlánok kisebb állatokra vadásznak, ezért logikus, hogy kisebb támadóerőre van szükségük. A jelenség egy másik lehetséges oka a területük mérete. A Gir Nemzeti Park nem túl nagy, és a vadászterület túl szűk ahhoz, hogy a falkák nagyobb létszámmal működjenek.

A hím ázsiai oroszlánok általában függetlenül, párokban mozognak, és csak a párzási időszakban vagy nagyobb zsákmányok elejtésekor kapcsolódnak a nőstényekhez. A független mozgás lehetővé teszi számukra, hogy nagyobb területet ellenőrizzenek anélkül, hogy bármi is visszatartaná őket.

A préda mérete

Ezek az oroszlánok kisebb állatokra vadásznak az élőhelyük miatt. A Gir erdő leggyakoribb zsákmányállata a csitál szarvas, amely mindössze körülbelül 50 kg-ot nyom. Az indiai vízibivalyok kisebbek, mint az afrikaiak, de az ázsiai oroszlánok többnyire elkerülik őket.

A Gir Nemzeti Park egyik nősténye

Az afrikai oroszlánok

A faj Afrika szerte elterjedt, legnagyobb számban Kelet-Afrika térségében találkozhatunk vele. Az afrikai oroszlánt először 1758-ban írta le Carl Linnaeus a Systema Naturae című könyvében. Az észak- és nyugat-afrikai oroszlánok körülbelül 180 000 évvel ezelőtt váltak el a kelet- és dél-afrikai oroszlánoktól, amikor az egyenlítői erdő kiterjedése elzárta egymástól a két régiót.

Afrikai oroszlán hím és nőstény

Populáció

Az afrikai oroszlán a világ egyik legikonikusabb állata, de populációja az utóbbi években drámaian csökkent. A becslések szerint ma már csak körülbelül 20 000 vadon élő oroszlán maradt Afrikában, amelyek egykori élőhelyük mindössze 5%-át foglalják el.

Méret

Az afrikai oroszlánok nagyobbak, mint ázsiai társaik. Egy hím afrikai oroszlán súlya 150 és 227 kg között van, míg a nőstények átlagosan körülbelül 157 kg-ot nyomnak. A valaha feljegyzett legnagyobb afrikai oroszlán majdnem 363 kg volt, és 3,35 m hosszú az orrától a farkáig.

Sörény

A hím afrikai oroszlánoknak sokkal dúsabb és hangsúlyosabb sörényük van, amely az egész fejüket befedi, és visszahull a vállukra, gyakran a mellkasuk nagy részét is beborítja. Azonban Afrika területein is megfigyelték, hogy az igazán meleg részeken a hímek sörénye is rövidebb, ritkásabb és világosabb, vagy egyáltalán nincs nekik. Annak ellenére is előfordul ez, hogy az esetükben is az erő, az egészség és a termékenység szimbóluma a szőrkorona. Praktikus okokból azonban a forróbb területeken nem nőhet akkorára, ugyanis így a hőstressz végzetes lehetne az állatokra nézve.

Az afrikai oroszlán sörénye minél nagyobb és minél sötétebb, annál magasabb a tesztoszteronszintje, vagyis annál dominánsabb

Könyök- és farokbojt

Az afrikai királyoknak minimális szőrbojtjaik vannak a farkukon és a könyökükön is.

Bőrredők

Az afrikai rokonok nem büszkélkedhetnek bőrredővel.

Koponya

Az afrikai oroszlánoknak az ázsiaiakkal szemben csak egy ilyen jellegzetes lyuk van a koponyáján, de ez nem jelenti azt, hogy látásuk gyengébb lenne. A szakértők szerint ez csupán egy fizikai jellegzetesség, amivel ők nem rendelkeznek. Az afrikai oroszlán koponyája emellett pedig nagyobb, mint az ázsiai oroszláné.

Anyaoroszlán és kölyke

A falka mérete

Ezek az oroszlánok nagyobb falkákban élnek, amelyek akár 6 nőstényből és 2 hímből is állhatnak, plusz a kölykök. A gyorsabb és mozgékonyabb nőstények vadásznak, míg a hímek őrzik területüket és védik a falkát a fenyegetésekkel szemben. Ha trónbitorlóknak sikerül átvenniük a falka irányítását, általában megölik az összes kölyköt, hogy a saját utódaikat örökíthessék tovább.

A préda mérete

Az afrikaiak nagyobb állatokra, például gnúkra és zebrákra vadásznak, amelyek súlya 270 és 360 kg között mozog. A bivalyok, amelyek súlya 450-900 kg között van, az afrikai oroszlánok kedvenc zsákmánya, amelyet csak egy jól összehangolt vadászat során tudnak elejteni.

Ide kattintva megismerheted a berber oroszlánt, akikről valószínűleg Zordon karakterét is mintázták.

nagymacska oroszlán vadmacska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!