hirdetés

Macskabajuszt gyűjtenek egy vírusellenes kutatáshoz

Szénási Szimonetta

2024. szeptember 24 - Képek: Getty Images Hungary

A vizsgálatot végző kutató szokatlan módon kért segítséget a munkájához, amelyben macskák bajuszszálait használja.

hirdetés

Dr. Megan Lambert, az oxfordshire-i Harwellben található Diamond Light Source posztdoktori kutatója a Facebookon tette közzé szokatlan kérését. A bejegyzésben a gazdákat szólította meg, és azt kérte, aki talál az otthonában elhullajtott bajuszszálakat, gondoljon rá, és küldje el neki. Ehhez pedig egy vírusellenes kutatás miatt van szüksége a szakembernek, amelyben a macskabajusznak fontos szerepe van.

A macska bajuszának fontos funkciója van

Dr. Lambert elmondta, hogy az általa vizsgált kristályok „általában nagyon kicsik”, így a kicsi és merev macskabajuszok optimalizálják a kísérleteket.

„Az általam vizsgált fehérjék kristályait növesztem, amelyek segítségével megismerhetjük a 3D szerkezetüket” magyarázta. Mint elmondta, a krisztallográfia, avagy kristálytan egy létfontosságú tudományos módszer a szilárd tárgyak tulajdonságainak megértéséhez. A tudós azt is elárulta, hogy a macskák, sőt a nyulak bajszát is évtizedek óta használják ezen a területen.

„Az én esetemben a fehérjék különböző vírusokból származnak, és ezeket a kristályokat az új vírusellenes szerek felfedezésére irányuló erőfeszítések részeként fogjuk felhasználni” részletezte a kísérlet menetét a tudós.

A hosszú bajusz a macska egyik ékessége

Miért a macskabajusz a legjobb erre a célra?

A feladatra azért a macskabajusz a legideálisabb, mert ezek a szőrszálak sokkal merevebbek, mint a sima szőrszálak.  A felhívásában azonban hangsúlyozta, hogy a kedvéért senki ne tépje ki kedvence bajuszszálait, és kizárólag természetes módon elhullajtott szőrszálakat gyűjtsenek segítségképp. Nézzenek szét például a cicák alvóhelyén, ahol a macska gyakran pottyant el egyet-egyet a pompás bajusz szálai közül.

A bejegyzés sikeresnek bizonyult, a kutató azóta rengeteg bajuszszálat kapott. Dr. Lambert úgy gondolja, a gyors siker titka a felhívás tárgyának, szokatlansága, hiszen ezen szakterület, valamint a macskabajusz ilyetén szerepe kevésbé ismert az emberek számára.

Ha a vizsgálat felkeltette a kíváncsiságodat a macskabajusz iránt, ebben a cikkünkben részleteztük, miben mások a cicák vibrisszái, mint az egyéb testtájon lévő szőrzetük. Továbbá arra is kitérünk, milyen szerepet tölt be a macska életében a bajusz. Tudtad, hogy a testméretükkel is összefüggésben van a bajusz hossza? Ha nem, akkor itt olvashatod el, mi a kapcsolat a bajusz hossza és a macska mérete között. 

bajusz kutatás macskabajusz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!