hirdetés

Így képzett macskákból kémeket a CIA

Szénási Szimonetta

2024. szeptember 26 - Képek: Getty Images Hungary

A macska kém speciális felszereléséhez még sebészre is szükség volt, de a méregdrága projekt végül tragikus véget ért.

hirdetés

Az amerikai titkosszolgálat legfontosabb szerve, a Központi Hírszerző Ügynökség (Central Intelligence Agency; CIA) titkos „Akusztikus cica hadművelete” (Operation Acoustic Kitty) az 1960-as években született, és a kém macskák kiképzése összesen 20 millió dollárba (mai árfolyam szerint több mint 6,5 milliárd forint) került.

Hosszú évekig tartott a kísérlet / A képek illusztrációk

Mikrofont ültettek a fülükbe

A projekt részeként sebészi úton mikrofont ültettek az állatok fülébe, egy rádióadót pedig a koponyájuk tövébe, a működéshez szükséges antennát pedig a bundájukba rejtették, idézi Emily Anthes Frankenstein’s cat című munkáját a history.com. Más források szerint első alkalommal nem is egy, hanem két macskát, egy szürke és egy fehér nőstényt használtak a kísérletben, akikbe nem beleültették, csak a fülükbe helyezték a mikrofont. Mindezt úgy kellett megoldani, hogy külső szem számára láthatatlanok maradjanak az eszközök. Ezen felül az állatok betanítása is sok időt vett igénybe. Az elképzelés szerint a macskáknak követniük kellett volna azokat az utasításokat, hogy merre menjenek. Ehhez még a macskák éhségérzékelésébe is bele kellett avatkozni műtéti úton, mert az zavarta a koncentrációjukat. A kiképzők összesen 5 évet szántak a feladatra.

Ezen felül a felszerelést, így a terv hatékonyságát korlátozta az állatok mérete. Mivel a macskák kicsik, így csak kisebb eszközöket tudtak felhasználni, amelyek így csak rövidebb beszélgetések rögzítésére lettek volna alkalmasak.

A kém macskák feladata ugyanis az lett volna, hogy információkat gyűjtsenek külföldi tisztségviselőktől. Ehhez a közelükbe engedték volna a cicákat, akik felvették volna az ott elhangzó beszélgetéseket.

Ám csak feltételes módban tudunk beszélni a hadműveletről, mivel az első bevetés igencsak tragikus véget ért.

Teljes kudarc

Az első akció egy olyan parkban hajtották végre, amely köztudottan a szovjet kémek kedvelt találkozóhelye volt. Az Akusztikus cicának két férfihez kellett volna közel férkőznie, akik az egyik parkbéli padon beszélgettek. Ám amint útnak eresztették az állatot, az rossz irányba indult, és az úttestre lépve azonnal elgázolta egy taxi. Így az első kém macska nagyon szomorú sorsra jutott.

CIA végül arra a következtetésre jutott, hogy a macskák nem eléggé idomíthatóak egy ilyen feladathoz, így a 20 millió dolláros program eredménytelenül zárult. A források szerint az elpusztult állat társát leszerelték, és a néhai kém macska ezt követően hosszú, boldog életet élt normális házi kedvencként.

Az első bevetésen egy taxi elgázolta a kiképzett macskát

Más állatokkal is próbálkoztak

A macskák mellett egyéb állatok bevetését is megkísérelték hasonló feladatokra. A Pentagon például kiborg rovarok megalkotását tűzte ki célul. Meglepő módon a kísérletek elég eredményesek, a tudósok megfelelő stimulusokkal ugyanis képesek irányítani a rovarok mozgását. De említhetjük a Hvaldimir névre keresztelt néhai fehér delfint, akit egyes elképzelések szerint a szovjetek képeztek ki kémkedésre. Ugyanígy madarakkal is próbálkoztak a történelem során.

A macskák történelemben betöltött szerepe minden időben jelentős volt. Hol üldözték őket, hol rajongtak értük, de semlegesnek sosem volt mondható ez a különleges faj. Itt arról mesélünk, miként ihlették meg a művészeket. Ide kattintva pedig megtudhatod, miért üldözték őket a középkorban.

macskák a történelemből történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!