hirdetés

Miért hánynak annyit a macskák?

Hangai Lilla

2024. szeptember 26 - Képek: Getty Images Hungary

Amit macskahányásnak gondolsz, valójában lehet valami más is, például egy szőrlabda vagy regurgitáció.

hirdetés

Ha együtt élnél egy olyan személlyel, aki rendszeresen a szőnyegre hányna, valószínűleg aggódnál az egészsége miatt. Ennek ellenére sok macskatulajdonos kedvence hányását az élet természetes velejárójának tekinti. Cikkünkből kiderül, miért hánynak ennyit a macskák, és hogy ez valójában egy normális jelenség-e az esetükben.

Bár a szőrlabdahányás is hányás, egészségügyi szempontból mást jelent

A macskák valóban sokat hánynak?

„A macskák esetében soha nem igazán normális a hányás” – emeli ki Sarah Schmid, a Tennessee Egyetem kutyákra és macskákra szakosodott belgyógyász állatorvosa. Ám mielőtt rohannál a cicáddal az állatorvosi ügyeletre, fontos tudnod, hogy van egy csavar a dologban: amit hányásnak gondolunk, az valójában sok esetben lehet valami más.

„Állatorvosi hallgatókat oktatok, és az első dolgok egyike, amit mindig megtanítok nekik az az, hogy hogyan állapíthatjuk meg, hogy valóban hányásról van-e szó, vagy valami másról. Mert sok olyan dolog van, ami hasonlóan néz ki.” Az egyik ilyen hasonló dolog a szőrlabda. Az egészséges macskák a napjuk 30–50%-át ápolással töltik. Az eltávolított szőrzet nagy része pedig a gyomorban végzi. Általában ez áthalad az emésztőrendszerükön és a székletükkel távozik, de ha ez nem történik meg, kialakul a szőrlabda. Ez hányással távozik, így a folyamat teljesen ugyanúgy néz ki; az egyetlen különbség az, ami a szőnyegen landol: egy nedves szőrcsomó, nem pedig egy hányástócsa.

Az egészséges macskapopulációban a rövidszőrű macskák 10%-a, a hosszúszőrűek pedig 20%-a évente kétszer vagy többször produkál szőrlabdát” – árulta el Schmid. Ha ez gyakrabban fordul elő, érdemes elvinni a macskát az állatorvoshoz. Ez ugyanis túlzott önápolás eredménye lehet, vagy akár emésztőrendszeri problémára is utalhat.

Egy másik hányásszerű jelenség a köhögés. Egy köhögő macska úgy néz ki, mintha hányna, de csak hab vagy nyálka jön ki a száján. Az öklendezés is hasonló: a macska gyomra ki-be mozog, mintha hányna, de a gyomor üres, így semmi sem jön ki. Végül pedig ott van a regurgitáció. Míg a hányás – és a fent említett hasonló folyamatok – aktív folyamatok, amelyekben a has összehúzódik, hogy az ételt fel- és kikerültesse a gyomorból, addig a regurgitáció passzív. Ebben az esetben az étel, amely még nem jutott el a gyomorba, egyszerűen visszafolyik. Ez sok esetben akkor fordul elő, ha a macskák túl gyorsan esznek.

Honnan tudhatjuk, melyikkel állunk szemben?

Meg lehet állapítani, ha az étel még nem jutott el a gyomorba, ha megnézzük az állagát. Amennyiben még mindig túlnyomórészt szilárd darabok vannak benne, és nem tartalmaz sárga epét vagy részben megemésztett ételt, valószínűleg regurgitáció történt.

Ám az, hogy nem mindig hányásról van szó, még nem jelenti azt, hogy a macska szájából távozó folyadék nem ad aggodalomra okot. Ezek a folyamatok mind nagyon hasonlóan néznek ki, és sok év képzés szükséges ahhoz, hogy egy állatorvos felismerje a különbséget. Ha bizonytalan vagy, hívd fel az állatorvosodat!

A gyomor-bélrendszeri betegség és a hányás valószínűleg az egyik leggyakoribb panasz. Ha megnézzük a kutyák és macskák biztosítási igényeit, mindig az első öt vagy tíz ok között szerepel, amiért egy állatot elvisznek az állatorvoshoz. Szóval, általánosságban elmondható, hogy ez egy gyakori betegség.”

Még ha nem is egészségügyi állapot okozza, lehet, hogy valami káros van a macska ételében. Schmid szerint azok a macskák, akik krónikus hányástól szenvednek (rendszeres hányás, amely több mint három hétig tart) gyakran allergiásak vagy érzékenyek valamilyen összetevőre az étrendjükben. Egy állatorvos diagnosztizálhatja ezt a problémát, és ajánlhat olyan étrendet, amely jobban megfelel a cicád számára.

hányás köhög a macska macska hányása miért öklendezik a macska regurgitáció szőrlabda
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!