hirdetés

Zavarba tudnak jönni a macskák?

Szénási Szimonetta

2024. október 3 - Képek: Getty Images Hungary

Te is láttad már kedvencedet, amint elszégyellte magát egy ügyetlen manőver miatt? Ha igen, akkor eláruljuk: valószínűleg félreértetted a reakcióját.

hirdetés

Feltételezzük, hogy minden macskatartó szemtanúja volt már kedvence egy-egy félresikerült akciójának. Legyen szó a szekrény tetejéről való leugrásról, vagy épp az asztalra való felpattanásról. De a kaparófának a használata sem megy mindig hibátlanul, és előfordulhat, hogy a cica elszámolja a távolságot. Ilyen helyzetben pedig olybá tűnhet, mintha a macska zavarba jött volna. Érdemes elmélyedni ebben a testbeszédben, és jelentésében!

Amit te zavarodottságnak látsz, az valószínűleg egészen mást jelent

Miből következtethetünk arra, hogy a macska zavarba jött valamitől?

Míg az emberek többnyire zavarukban elpirulnak, házi kedvenceink esetében másfajta gesztusokat vélhetünk a szégyenlősség jelének. Ha egy elvétett felugrás vagy ügyetlen landolás után a macska körbekémlel, az olyan, mintha meg akarna bizonyosodni róla, látta-e valaki a bénázását. A szakemberek szerint ez igaz lehet, ám a szemtanúk alatt itt a ragadozókat kell érteni. Gondolj csak bele! Ha a macska, mint potenciális zsákmány a vadonban esik le valahonnan, megeshet, hogy egy lesben álló ragadozó prédája lesz. Így a terep felmérése ilyenkor önvédelmi célt szolgál.

A másik magyarázat, hogy te reagáltál valamiképp az esésre. Elkezdtél nevetni, vagy ijedtedben felkiáltottál. Ilyen esetben a macska erre reagál, és valójában téged, a hang forrását keresi a szemével.  Tehát a macska nem zavarba jött, és azon aggódik, hogy bénának tűnhetett. Ez a fajta szégyenkezés az ember sajátja, hasonlóképp a megbánáshoz, amiről nemrég írtunk.

Van, hogy a cica elvéti a landolást

A cicák nem bánkódnak a bűneik felett

Az ugyanis tévhit szintén, hogy a cica tudja, ha rossz fát tett a tűzre, amit aztán megbán. Ami miatt az ember megbánást vár el, az leginkább ösztönös cselekedet a macskák részéről. Például a bútorok kaparása, vagy amikor döglött állatokat visznek haza. Ezek a gesztusok mélyről fakadnak, és céljuk vagy üzenetértékük van. Számodra tűnhet helytelennek, de az állatoknak nincs ilyen morális értékrendje. Mindezek miatt az sem helytálló, hogy a macskák ezen cselekedeteik miatt kérnek bocsánatot, vagy megbánásképp kezdenek hízelegni, mert mondjuk megkarmoltak játék közben.

Egyrészt, a kutyákhoz hasonlóan, a macskák is érzik, ha a gazdájuk feszült, ideges, vagy épp szomorú. Ilyen esetben megpróbálhatják felvidítani. Másrészt az általad rossznak bélyegzett karmolás vagy kaparászás számára elévül, és onnantól minden megy tovább a szokott kerékvágásban. Így nincs abban semmi meglepő, ha kedvenced egy heves játék után ugyanúgy megy hízelegni vacsoraidőben. Számára annak van az ideje. Minden más csak humanizálás a részünkről.

érzések kaparófa kommunikáció ösztönök ragadozó zsákmány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!