hirdetés

Fáradhatatlan macskák: 8 rövid érdekesség a szomáliról

Molnár Enikő

2024. szeptember 24 - Képek: Getty Images Hungary

A szomáli figyelemfelkeltő kinézete egy különleges és szeretetre méltó macskát takar, akit mindenképpen érdemes megismerni.

hirdetés

A szomáli egy kifejezetten aktív és játékos fajta. Huncut és csintalan, fáradhatatlanul kíváncsi, rendkívül intelligens és figyelmes, örökmozgó macska. Szó szerint kiélvezi az élet minden pillanatát, szórakoztatja magát és a környezetét, rengeteg életet visz egy otthonba. Érdemes jobban is megismerni ezt a különleges fajtát, ehhez pedig hoztunk 8 érdekességet.

1) „Róka macskának” is becézik őket

Nem nehéz elképzelni – hiszen már ránézésre is nyilvánvalóvá válhat – hogy miért szokták a szomáli cicákat „róka macskáknak” nevezni. A közepesen hosszú, leginkább vöröses bunda, a hosszú farok dús, hosszú szőrrel, a nagy fülek és a kecses arcvonások miatt kifejezetten hasonlítanak a rókákhoz.

2) „Fodrász génekkel” rendelkeznek

Kíváncsi és magabiztos természetüket mi sem bizonyítja jobban, mint különleges hobbijuk. Ugyanis egyes források szerint a szomáli macskák előszeretettel rendezgetik gazdájuk haját, szakállát és bajuszát minden alkalommal, amikor erre lehetőségük van.

Hosszú bundája könnyedén kezelhető

3) A szomáli macska ápolása gyerekjáték

A hosszú szőr nem feltétlenül jelenti azt, hogy az állat ápolása fejtörést fog okozni. A szomáli szőre nem hullik túlzottan, a bundáját heti 1-2 alkalommal kell csak átfésülni annak érdekében, hogy ápolt maradjon.

4) Ügyes mancsú cicák

Fentebb már utaltunk rá, hogy a szomáli macskák gyakorta „kézműves babérokra” törnek, ám erre képességük is megvan. Olyan ügyesen tudják használni a mancsaikat, hogy akár tárgyakat is képesek megfogni, például ki tudják nyitni a csapot vagy éppen a szekrények ajtaját.

Jól használják ügyes mancsaikat

5) A szomáli egyszerűen tanítható

A megfelelő motiváció megtalálásával (és türelemmel) a legtöbb macskát rá lehet venni az együttműködése és akár még különböző trükköket is meg lehet nekik tanítani. A szomáli azok közé a fajták közé tartozik, akiket egyszerűbben és sikeresebben lehet tanítani, hiszen intelligens és jól együtt tud működni gazdájával.

6) A szomáli kiválóan apportírozik

A szomáli nemcsak, hogy könnyedén megtanítható különböző trükkök bemutatására, még az apportírozás is benne van a vérében. Így, ha a gazdi rászán egy kis időt, cicája könnyedén visszaviszi neki az eldobott játékot, mint egy „jó kutya”.

Megjelenése miatt róka macskának is nevezik

7) A hosszúszőrű abesszin

Az abesszin mai napig népszerű fajta szerte a világon. Impozáns megjelenése és szórakoztató, szeretetre méltó jelleme kétségtelenül hozzásegítette a hírnévhez, ám a fajtának nem volt mindig ilyen jó dolga. A 20. század elején erősen megcsappant az egyedszáma, és a második világháború után állítólag csak 12 abesszin maradt. Ez elkerülhetetlenné tette a fajta „hígítását”, tehát az állomány gyarapítása érdekében más fajtákkal keverték a fajtatiszta cicákat. Így kerülhetett bele a képbe a hosszabb szőrzet, ami nagyon sokáig egy nem kívánt tulajdonság volt az abesszineknél. A ’60-70-es években viszont felfigyelt rájuk egy macskatenyésztő, Evelyn Magua és szárnyai alá vette a szomálinak nevezett fajtát.  

8) Amerikai fajta, angol gyökerekkel

A szomáli hivatalosan amerikai fajtaként van számon tartva, ugyanis a céltudatos tenyésztése valóban ott kezdődött. Ám a fajta egyik sarokköve, az első feljegyzett, hosszú szőrért felelős gént hordozó abesszin cica, Raby Chuffa of Selene Nagy-Britanniából került Amerikába, ahol felismerték a fajtában rejlő potenciált.

Ha az abesszinről is szeretnél megtudni néhány érdekességet, akkor olvasd el korábbi cikkünket, ahol felsorakoztatunk 5 érvet amellett, hogy miért érdemes ezt a fajtát választani.

amerikai macskafajták érdekesség érdekességek macskás érdekességek szomáli
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!