hirdetés

Miért narancssárgák a tigrisek?

Hangai Lilla

2024. szeptember 30 - Képek: Getty Images Hungary

Az állatok színei és mintázatai sokféle célt szolgálnak: például segíthetnek abban, hogy felfigyeljenek rájuk a párzási időszakban a partnerek, vagy akár figyelmeztessék a ragadozókat, hogy mérgezőek. Azonban az olyan lesből támadó ragadozóknál, mint a tigriseknél, az, hogy láthatatlanok maradnak a zsákmányuk számára, meghatározza, hogy elkapják-e a vacsorát, vagy éhen maradnak.

hirdetés

Akkor mégis a neutrális színek helyett miért narancssárga lett a tigris?

A prédaállatok szemében a narancssárga valójában zöld

Ezért narancssárga a tigris

Az emberek világában a narancssárga szín a láthatóság érdekében használatos; gondolj csak a bójákra, vagy az úton dolgozó munkások egyenruhájára. A mi szemünkben a narancssárga feltűnő a legtöbb környezetben, így a tigriseket viszonylag könnyű észrevenni.

Ez azért van, mert mi úgynevezett trikromatikus színlátással rendelkezünk. Amikor a külvilágból érkező fény a szemünkbe jut, az a hátul lévő vékony réteget, a retinát éri el. A retina kétféle fényérzékelő sejtet használ a fény feldolgozására: pálcikákat és csapokat. A pálcikák csak a fény és sötétség közötti különbségeket érzékelik, nem a színeket, és főleg gyenge fényviszonyok között használjuk őket. A csapokat a színérzékelésre használjuk, és a legtöbb embernek háromféle csapja van: a kék, zöld és vörös színekhez. Ezért nevezzük a látásunkat trikromatikusnak: három alapszínt és azok kombinációit látjuk. Ez a látásmód közös tulajdonságunk a majmokkal és néhány főemlőssel.

Ám a legtöbb szárazföldi emlős – beleértve a kutyákat, macskákat, lovakat és szarvasokat – dikromatikus színlátással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy retinájukban csak két szín, a kék és a zöld érzékelésére szolgáló csapok találhatók. Azok az emberek, akik csak a kék és zöld csapokból kapnak információt, színvaknak számítanak, és nem tudják megkülönböztetni a vörös és zöld árnyalatokat. Valószínűleg ugyanez igaz a dikromatikus állatokra is.

A tigris fő zsákmányai nagyrészt szárazföldi emlősök, akiknek a látásuk dikromatikus, így a nagymacskát nem narancssárgának, hanem zöldnek látják. Ez pedig logikusan azt jelenti, hogy a növényzetben sokkal nehezebben veszik észre. Bár a zöld tigrisek valószínűleg még nehezebben lennének észrevehetők, az evolúció egyelőre nem rendelkezik a szükséges összetevőkkel a zöld szőr előállításához.

Az evolúció miért nem teszi lehetővé a narancssárga érzékelését a zsákmányállatok számára?

„Lényegében könnyebb előállítani a barnákat és narancssárgákat az állatok biomolekuláris összetétele miatt, mint zöldet. Valójában az egyetlen felismerhetően zöld [emlős] egy lajhár, és annak szőre sem igazán zöld, csak algák nőnek a szőrében. Amennyire tudom, nincsenek zöld szőrű állatok” – magyarázza John Fennell, az Egyesült Királyságban található Bristol Veterinary School állati érzékeléssel és biometrikával foglalkozó előadója.

Fennell mesterséges intelligenciát használt annak meghatározására, hogy mi az ideális szín és mintázat a különböző környezetekben történő rejtőzéshez. 2018-ban a kutatásait a BBC One Animals Behaving Badly című műsorában mutatták be. „A műsorvezetővel egy egyszerű kísérletet végeztettünk annak szemléltetésére, hogy mennyire lenne hatékony ez a rejtőzködés, ha dikromatikusak lennénk. Volt egy kép trikromatikus színekben, tehát egy normál színes kép, a műsorvezető pedig dikromatikus szemüveget viselt, amely színvakká tette. Kontrasztba állítottunk két eseményt: a szemüveg viselésekor, majd a szemüveg nélkül is próbálta megtalálni a tigrist a képen. Sokkal tovább tartott, míg a műsorvezető megtalálta a tigrist, amikor dikromatikus szemüveget viselt.”

Ám ha figyelembe vesszük, hogy az evolúció általában azokat a tulajdonságokat részesíti előnyben, amelyek elősegítik a fajok túlélését, miért nem fejlődött ki a zsákmányállatokban a narancssárga látásának képessége?

„Elképzelhetjük, hogy egy evolúciós fegyverkezési versenyben a vizuális észlelés javítása jobb látórendszert biztosítana a zsákmány számára az első helyen, de úgy tűnik, nincs evolúciós nyomás, különösen a szarvasok számára – amelyek a tigris fő zsákmányai –, hogy trikromatikussá váljanak. Ez valószínűleg azért van, mert a tigris sem tudja, hogy narancssárga, mivel az is dikromatikus. Így az evolúciós fegyverkezési verseny valójában nem létezik e szín tekintetében. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a tigris az evolúció során olyan színezést, egy olyan rejtőzködési rendszert alakított ki, amely nagyon jól védi őt dzsungelbeli környezetében” – fejtette ki a szakértő.

nagymacska tigris
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!