Kik voltak a macskahúsos emberek? Bevett foglalkozás volt anno
2024. október 15 - Képek: Getty Images Hungary
2024. október 15 - Képek: Getty Images Hungary
A macskahúsos emberek igazi látványosságnak számítottak, és igen keresett volt a portékájuk is.
Mielőtt belemerülnénk a történelem eme izgalmas témájába, tisztázzuk az esetleges félreértést: a macskahúsos emberek nem macskahúst árultak, hanem húst macskáknak. Megkönnyebbültél? Megértjük! Így már egészen másképp értelmezhető, miért voltak népszerűek. Főképp Londonban, illetve más nagyvárosokban lehetett velük találkozni az 1800-as évektől egészen az 1930-as évekig.
Abban az időben szinte minden nagyvárosban működött vágóhíd, ahol óhatatlanul keletkezett hulladék, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlan nyesedék, maradék, szennyezett – például légyjárta – hús. A macskahúsos emberek ezt árusították a macska-, valamint a kutyatartóknak. Házalók voltak, mint oly sok más árus abban az időben, akik kis kocsijukkal vagy kordéjukkal járták az utcákat. A korabeli feljegyzések szerint nagyszámú vevőkörrel is büszkélkedhettek, tekintve, hogy a becslések szerint több százezer – mai szóval – társállat lakta csak Londont.
Annak érdekében, hogy senki ne éljen vissza a lehetőséggel, és esetlegesen emberi fogyasztásra akarja árusítani ezeket a húsokat, azokat gyakran kékre vagy zöldre színezték. Hogy ehhez pontosan milyen festékanyagot használtak, és az mennyire lehetett káros az állatokra nézve, nincs forrásunk.
Az alábbi kép 1901-1902 körül készült Londonban, az East Enden. A felvételen egy macskahúsos ember látható, aki talicskájával járja az utcákat. A fotó John Galt munkája, aki 1890-ben érkezett a városba, és a London City Mission misszionáriusaként a fényképein keresztül szerette volna bemutatni az East End igazi arcát.
Mindezek után röviden összefoglaljuk, miként érdemes hússal kínálnod kedvencedet. Ha a bolti tápok mellett szeretnél húst is adni a macskának, a legjobb, ha azt nem nyersen, hanem hőkezelve teszed. Így megelőzhetsz számos fertőzést, például a szalmonellát. Fűszerezésre semmi szükség, sőt, csak árthatsz vele a cicának. A natúr, vízben főtt hús számára pompás falat lesz!
A csontokkal is vigyázni kell, főleg a könnyen törő csirkecsonttal, aminek a lepattanó éles szilánkjai és darabkái sérülést, belső sérülést vagy akár fulladást is okozhatnak. Ha halat adnál a macskának, akkor pedig a szálkákat távolítsd el, ugyanezen okokból.
Azt pedig mondanunk sem kell, hogy ma már egyáltalán nem állja meg a helyét az, hogy a ránk nézve veszélyes, romlott vagy szennyezett hús a házi kedvenceknek még megfelelő. Rájuk is ugyanolyan veszélyesek a különféle kórokozók, ahogy a szennyeződések is.
A régi magyar újságcikkeket böngészve is rengeteg érdekességre bukkanhatunk az állattartás témakörében is. Itt gyűjtöttünk össze néhány egykori macskás cikket, illetve hirdetést, amiken keresztül bepillantást nyerhetünk abba, milyen volt doromboló társaink megítélése egykor.
Kövess minket!
Kapcsolódó cikkek