hirdetés

Macskák és játékok: miért szeret a szőrös kis kedvenced inkább aludni, mint játszani? (X)

Az Én Macskám

2024. szeptember 27 - Képek: Sheba

Neked is van otthon egy aranyos szőrős kiskedvenced, aki inkább szundikál, minthogy egy drága plüssegeret kergessen egy madzagon? Ne aggódj, nem vagy egyedül! Cikkünkből megtudod, hogyan szórakoztathatod még a legmakacsabb cicát is, hogyan válaszd ki a legjobb játékokat, mivel teheted még boldogabbá és kötheted le kiskedvenced, valamint, hogy miért részesíti sok macska előnyben a finomságokat a játékok helyett.

hirdetés

A következő forgatókönyv valószínűleg minden cicatulajdonos számára ismerős lehet: veszel a macskádnak egy új labdát vagy kaparófát, és néhány perc múlva azt veszed észre, hogy a cicát jobban érdekli az üres doboz, amelyben a játék volt. A macskák hírhedten válogatósak, nemcsak az ételek, hanem a játékok terén is.

Miért nem vesznek tudomást a macskák a játékokról?

Ezt megerősíti Végh Katalin cicatulajdonos is, aki ötéves macskáját, Cirmit gondozza.

Néha a madzagra fűzött tollakat élvezi, máskor a mozgó egeret, de ez a hangulatától függ. Viszont egy szennyeskosár vagy egy parafadugó minden alkalommal tuti befutó. Amikor pedig kiscica volt, imádott a függönyön hintázni.

– nevetett Katalin.

A macskák nem mutatnak nagy érdeklődést a játékok iránt, ami a ragadozók természetes életmódjának köszönhető, beleértve a napi akár tizenhat órás alvást is. A játék számukra a vadonban való vadászatra való felkészülés egyik módja. Amikor azonban a macskák a lakásban vannak, ahol csak legyekre vadászhatnak, és ahol rendszeresen étel kerül a táljukba, a játék iránti igényük jelentősen csökken. Sokkal jobban szeretnek aludni, megfigyelni vagy a napi cicás wellness-rutinjukat elvégezni. Ráadásul a macskáknak megvannak a saját gondolataik, és ha egy játékot nem találnak érdekesnek akkor egyszerűen figyelmen kívül hagyják.

„A macskák hihetetlenül függetlenek, és saját véleményük van arról, hogy mi a szórakoztató.” – mondja Dr. Leoš Železný állatorvos. „Ha egy játék nem elégíti ki az igényüket vagy nem megfelelő ingerként hat rájuk, nem fognak időt pazarolni rá.” Ez azonban nem jelenti azt, hogy a macskákat nem érdeklik a játékok. Csupán meg kell találni azt, ami igazán leköti őket.

Hogyan válasszunk olyan játékot, aminek a macskánk nem tud ellenállni?

A megfelelő játék kiválasztása kiskedvenced számára olyan lehet, mintha a Szent Grált keresnéd. Íme néhány tipp, hogy növeld a siker esélyét:

  • Próbálj ki különböző típusú játékokat: egyes macskák a mozgó tárgyakat kedvelik, mások az illatos vagy hangokat adó játékokat. Kísérletezz különböző lehetőségekkel, hogy lásd, mi köti le cicád figyelmét.
  • A játéknak nem kell drágának lennie: a macskák szeretik az egyszerű dolgokat – sokszor már egy doboznak, madzagnak vagy egy papírzacskónak is örülnek.
  • Szabd a játékokat a macska viselkedéséhez: ha cicád szeret kaparni, válassz olyan játékokat, amelyek támogatják természetes ösztöneit, például kaparófákat. A macskamenta szintén biztos pont lehet.

Lézer fény: Hová tűnt az a pont?

A lézerpointer sok macskatulajdonos körében népszerűnek számít, de még itt sem minden arany, ami fénylik – vagy világít. Bár a macskák élvezik a fény kergetését, gyakran frusztráltak lehetnek, mert sosem sikerül elkapniuk a zsákmányt. Ha úgy döntesz, hogy ezt a játékot használod, próbáld meg időnként egy olyan fizikai tárgyra irányítani a fényt, amit cicád el is tud kapni – plüssegérre vagy jutalomfalatra. Ez értelmet ad a játéknak, és a macskád elégedettséget fog érezni. A hároméves budapesti Gombóc azonban még a lézerpointerrel sem tudott szórakozni.

„Ő egy brit rövidszőrű, ami mindent elmond – ő egy igazi hercegnő” – mondja Kovács Petra, Gombóc gazdája. „Különösen az elején kellett mindent megvennünk neki – több ágyat és házikót, kaparótornyot, plüss egereket, mozgó motoros egereket, és lézerpointert. Egyik sem igazán hozta lázba. A legnagyobb szórakozás számára a lehető legkisebb dobozban való alvás, a kutyánk ugratása, vagy a madarak megfigyelése az ablakon keresztül. De még egy brit rövidszőrű is talál örömöt valamiben, és a mi esetünkben ez minden esetben a jó minőségű étel a tálkájában, ami nagyban megkönnyítette az életünket.” – foglalja össze a fiatal anyuka, Petra.

A minőségi étel a boldogság alapja

A brit rövidszőrű Gombóc megtanította Petrát arra, amit sok más macska is igyekszik érzékeltetni gazdáival. Ahelyett, hogy sok pénzt költenénk drága játékokra, amelyek kihasználatlanul maradnak, jobb, ha a minőségi ételbe fektetjük ezt az összeget. A megfelelő étrend elengedhetetlen a macska egészségéhez és jólétéhez, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, különösen a felnőtt cicák esetében. A minőségi táplálék kiegyensúlyozottan biztosítja a macskának az összes szükséges tápanyagot, támogatva az egészségét, a fényes szőrzetét és a vitalitását.

Az étrend közvetlenül befolyásolja a macska életminőségét. A rossz minőségű eledel különböző egészségügyi problémákhoz vezethet, míg a jó minőségű, tartalmazza a szükséges rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítva ezzel mindent, amire a macskának szüksége lehet.

– mondja Dr. Železný.

„Az ideális kombináció a száraz és nedves eledel, amely nemcsak tápanyagokat, hanem a folyadékot is biztosítja. Például a Sheba márka megújított ízválasztékkal rendelkezik, így még a legigényesebb macska ínyencek számára sem válhat unalmassá. Ugyanakkor a kiváló minőségű állateledel tálalásakor is mindig tartsd be a csomagoláson feltüntetett ajánlott napi adagokat. A szeretet ugyan átjárja a gyomrot, de a túltáplálás elhízáshoz vezethet, ami szintén nem tesz jót kedvencünknek.” – teszi hozzá az állatorvos.

A macskák mesterei annak, hogy meggyőzzenek minket arról, hogy valami másra van szükségük, mint amit mi adunk nekik. Koncentrálj arra, ami valóban boldoggá teszi a cicádat – a minőségi táplálékra, a kényelemre és a figyelmedre. Bár a játékok szórakoztatóak, ha igazán el akarod nyerni macskád szeretetét, olyanba fektess be, amit bundás barátod igazán értékelni fog.

alvás brit rövidszőrű játék és macska lézermutató miért táplálás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!