hirdetés

Miért van a macskáknak visszahúzható karma, de a kutyáknak nem?

Hangai Lilla

2024. október 6 - Képek: Getty Images Hungary

Ha azt mondjuk, hogy egy kutya a laminált padlón vagy a járólapon sétál éppen, azonnal hallod a lelki füleiddel azokat a kedves „klikk klikk klikk” hangokat, ahogy a karmai a földhöz ütődnek. Ha azonban egy macska lépdel ugyanezen a padlón, egy aprócska nesz, annyi sem hangzik fel. Teljesen visszahúzható karmaik és extra puha talppárnáik ugyanis kiváló lopakodókká teszik őket.

hirdetés

Azon gondolkodtál-e már, hogy a macskákat miért jutalmazta meg az evolúció a visszahúzható karmok ajándékával, míg a kutyákat nem? Nos, ha már igen, akkor érkezik is a válasz a kérdésedre.

Az afrikai vadkutyák akár 66 km/óra sebességgel is képesek futni a hajtóvadászatok során egy órán keresztül is

A visszahúzható karmok funkciója

Minden a karmok használatában rejlik. A macskák elsősorban arra használják karmaikat, hogy megtámadják a zsákmányukat. A mellső mancsaikat a zsákmány megragadására és tartására vetik be, míg a hátsókkal a préda hasát tépik fel. Cirmos barátainknak és vad rokonaiknak is éles karmokat kell fenntartaniuk ahhoz, hogy biztosítsák a következő étkezésüket. Ha karmaikat állandóan kifenve tartanák, azok elkopnának, ahogy a talajhoz érnek. Mivel a macskák magányos vadászok, az éles, rejtett karmok segítenek nekik abban, hogy egyedül is képesek legyenek elejteni a zsákmányt. Az éles karmok segítik őket abban is, hogy a megszerzett zsákmányállatot megtartsák. Vagy hogy akár a méretüknél 2-szer vagy 3-szor nagyobb prédával is elbánhassanak, amelyre lesből támadnak.

A kutyafélék ezzel szemben társas vadászok. Csoportokban dolgoznak, hogy nagyobb állatokat ejtsenek el, kifárasztva zsákmányukat hosszabb távon. Mivel több ragadozó dolgozik együtt, a kutyáknak nem olyan fontos a zsákmány megragadása és megtartása, így nem kell olyan élesen tartaniuk karmaikat. A puszta létszámuk elegendő előnyt biztosít számukra.

Ám nehogy azt hidd, hogy a kutyák karmai haszontalanok lennének! Fontos szerepet játszanak ugyanis a futás közbeni tapadás és manőverezés fenntartásában. Az ebek és a kutyafélék is a karmaik segítségével kapaszkodnak a földbe, amely rendkívül gyors irányváltást is lehetővé tesz. Mondanunk sem kell, hogy ez rendkívül hasznos alkalmazkodási stratégia a hosszú távon történő hajtóvadászat során.

Jól látható, hogy mit értünk a gepárd esetében félig visszahúzható karmokon

Persze a macskák világában is van kivétel

A legtöbb macskaféle anélkül is kiválóan boldogul, hogy futás közben használná karmait, ám a gepárdok kivételt képeznek. Ezek a rendkívül gyors állatok a leggyorsabb szárazföldi emlőshöz méltóan 112 km/óra sebességgel is képesek futni. Csak viszonyításképpen, Usain Bolt, a világ leggyorsabb embere 2009-ben 100 méteren döntötte meg egyik alkalommal a világrekordot, amit 9,58 másodperc alatt futott le. A világrekord futása során a végsebessége 37,58 km/óra volt, miközben a top sebessége a futás során (60-80 m) elérte a 44,72 km/órát. A gepárdoknak tehát szüksége van a tapadásra, ezért a karmuk is inkább a kutyákéhoz hasonlatos, csak félig visszahúzható.

Érdemes megjegyezni, hogy minden húsevő képes bizonyos mértékben visszahúzni a karmait. A macskák karma »hiper-visszahúzható«, ami azt jelenti, hogy használaton kívül teljesen visszahúzódik az ujjcsontokhoz, és nem kell erőfeszítést tenniük ahhoz, hogy ott tartsák. Noha a legtöbb más húsevő nem rendelkezik a szó hagyományos értelmében vett visszahúzható karmokkal, mindegyikük képes legalább egy kicsit megemelni karmait az ujjaik vagy lábujjaik hajlításával” – magyarázza Anthony Russell, a Calgary Egyetem (Kanada) evolúciós biológusa.

evolúció karom macska karom macskaféle macskafélék miért
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!