hirdetés

Így lesz a legolcsóbb macskád ivartalanítása

Szénási Szimonetta

2024. október 4 - Képek: Getty Images Hungary

A felesleges szaporulat megakadályozása kulcsfontosságú lépés az állatvédelem szempontjából. Azonban a macska ivartalanítása nem olcsó beavatkozás. Segítünk, miként kaphatsz segítséget.

hirdetés

Egyesek azzal érvelnek, hogy a macska ivartalanítása beavatkozás a természet rendjébe. Ám meglátásunk szerint ez több okból is felelős állattartói, valamint állatvédelmi feladat. Egyrészt a műtét bizonyítottan segít megelőzni számos betegséget, ezen felül az ivarzás idején rengeteg csavargó állat lesz baleset áldozata. Továbbá a nem kívánt kölykök jelentős része idejekorán, valamilyen betegség vagy szintén baleset következtében pusztul el. Biztosan láttál már utcán árválkodó, csipás szemű, girhes senki macskáját, akinek nemhogy jó szó vagy simogatás, de még étel sem igen jut (többnyire nagyon rövid) életében. Ezt a sorsot senki sem kívánhatja nekik!

Az ivartalanítás fontos, de drága beavatkozás, azonban léteznek kedvező lehetőségek

A macska ivartalanítása drága, de vannak akciós lehetőségek

Egy macska ivartalanítása rendkívül költséges.

Egy kandúr esetében 10-16 ezer forint az átlagos ár, míg egy nőstény műtétjéért kétszer ennyit is elkérhetnek.

Tudjuk, és megértjük, hogy ez sokaknak akkora anyagi teher, amit nem tudnak vállalni. Azonban vannak olyan lehetőségek, amikkel jelentősen csökkenthető a beavatkozás költsége.

A legnagyobb segítség a legolcsóbb lehetőség megtalálására a közösségi média. A Facebookon csatlakozni lehet egy Ivartalanítási akciók nevű csoporthoz, ahol országosan gyűjtik, éppen hol hirdetnek kedvezményes, vagy épp ingyenes ivartalanítást.

Ugyanígy érdemes követni a helyi, vagy környékbeli állatklinikákat is, vagy rendszeresen látogatni a honlapjukat, hiszen általában mindenhol tartanak évente legalább egy akciót. Sőt, többnyire kétszer, tavasszal és ősszel van lehetőség kedvezményesen ivartalaníttatni a kedvenceket. (A kutyák esetében is van ilyen kezdeményezés.) Az állatvédők is csatlakozni szoktak ezen programokhoz, és támogatják a gazdákat; emiatt a helyi szervezeteket is ajánljuk figyelmedbe. Így akár ingyen, féláron, de legalábbis valamekkora kedvezménnyel veheted igénybe a szolgáltatást.

Az ivartalanításra és az oltásokra is szoktak hirdetni kedvezményeket

Az ivartalanítás mellett a macska oltásaira is szoktak időszakos kedvezményt adni, de különféle komplex vizsgálati csomagokra is gyakran hirdetnek akciót.

Ha bizonytalan vagy, milyen oltásokra lehet szüksége kedvencednek, ebben a cikkben dr. Bodó Andrea állatorvos részletezi, melyek az ajánlott vakcinák a macskák számára.

állatvédelem ivartalanítás közösségi média műtét oltások
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!