hirdetés

Giardia a macskáknál: emberekre is veszélyes fertőzés

Hangai Lilla

2024. október 3 - Képek: Getty Images Hungary

A Giardia egy egysejtű organizmus, amely képes megélni a macskák – és más állatok, ideértve a kutyákat és embereket is – beleiben, és súlyos gasztrointesztinális betegségeket okozni. Széklet által szennyezett víz, étel vagy talaj révén terjed. Mivel a macskák sokat tisztálkodnak, az esetükben a betegség könnyebben terjedhet és fertőződhet újra.

hirdetés

A Giardia világszerte jelen van, a macskák esetében is előfordulhat. Fontos róla beszélni, ugyanis egyrészt fájdalmas, másrészt akár halálos kimenetelű is lehet, hiszen ha nem kezelik, a fertőzés magától nem szűnik meg. Mindezek mellett pedig a macska akár az embert is megfertőzheti vele.

Az alom gyakori látogatása is jele lehet a giardiasisnak

A Giardia tünetei macskák esetében

A betegség viszonylag ritka egészséges felnőtt macskákban. A Giardia kialakulásának valószínűsége nő azonban, ha nagyszámú ciszta van jelen a környezetben a székletszennyeződés következtében. Gyakrabban fordul elő kiscicákban és legyengült immunrendszerű felnőtt macskákban, és sűrűn találkozhatunk vele olyan környezetben is, ahol sok macska él. Fontos megjegyezni továbbá, hogy a macskák (és más állatok) is hordozhatják a beleikben az egysejtű organizmust tünetek nélkül.

A betegség elsősorban súlyos, vizes hasmenést és görcsöket okoz, de a következő tüneteket is megfigyelhetjük:

  • hányás;
  • túlzott gázképződés;
  • csökkent étvágy;
  • csökkent energia;
  • az alomtálca gyakori látogatása.
  • Valószínűleg megfigyelheted az irritált végbélkörnyéket és a túlzott tisztálkodást is, amely sajnos folyamatos újrafertőződés forrása lehet.

Az állatorvos alapos kórelőzményt vesz fel és fizikális vizsgálatot végez, hogy felmérje a macska hidratáltsági állapotát, és megvizsgálja, vannak-e fájdalmai. Gyorsteszt is elérhető már sok állatorvosi rendelőben. Valószínűleg székletvizsgálatot is fognak végezni, hogy kizárják más bélparaziták jelenlétét.

A giardiasis kezelése a macskáknál

A betegség kezelése gyógyszerekkel történik, amelyek könnyen elérhetők és gyorsan is működnek. És itt újra kiemelnénk, hogy kezelés nélkül a betegség nem szűnik meg. Egyrészt a macska hosszú szenvedésnek van ezáltal kitéve, másrészt a környező személyeket és állatokat is nagy eséllyel fertőzheti meg, harmadrészt pedig ha nem kezelik az állapotot, a macska nagy eséllyel kiszáradhat és elpusztulhat.

A nehézséget a kezelés során az jelenti, hogy a kezelt macskáknak nincs immunitásuk a jövőbeni fertőzésekkel szemben, ezért könnyen újrafertőződhetnek. Ennek következtében nagyon komoly higiéniai előírásokat kell betartani, vagyis minden olyan területet fertőtleníteni kell, amelyhez a macska hozzáférhet. A háztartás teljes fertőtlenítése azonban gyakran nehezen kivitelezhető, ezért nehéz lehet megszabadulni a betegségtől.

Ha más háziállatok is vannak a háztartásban, megelőzés céljából ők is kaphatnak gyógyszereket. A szennyezett talaj vagy területek hónapokig fertőzőképesek maradhatnak megfelelő körülmények között, ezért ezek elkerülése ajánlott.

A kiscicák különösen veszélyeztetettek

Ha ez ember is elkapta a betegséget

A giardiasis az emberi szervezetben is görcsöket és hasmenést okoz, és meglepő módon az emberek leggyakoribb bélparazita fertőzése. Ha cicádnál diagnosztizálták a betegséget, a fertőtlenítés lesz a legfontosabb dolgod a megelőzés érdekében. Különösen óvni kell azokat a személyeket, akik immunrendszere legyengült. Hasznos tipp lehet, hogy a Giardia ciszták hajlamosak a kiszáradásra, ezért tartsd a környezetedet a lehető legszárazabban.

emberekre is veszélyes fertőzés fertőzés giardia hasmenés macska hasmenés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!