hirdetés

3 érdekesség az egyiptomi mauról

Molnár Enikő

2024. október 1 - Képek: Getty Images Hungary

Egy elegáns, foltos macskafajta, akinek történelme feltehetően évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza. Tudj meg többet az egyiptomi mauról!

hirdetés

Az egyiptomi mau különleges, pettyes bundája igazán elragadó jellegzetessége, zöld szemével pedig egyedi jelenség. Egyedi megjelenésén kívül a fajta még kiemelkedő sebességéről híres: akár 48 km/órás sebességet is képes elérni, ezzel az egyik leggyorsabb házi macskának számít. Gyorsaságát testfelépítésének köszönheti: közepes termetű, mégis viszonylag könnyű, 3-5 kg. Teste hosszúkás, elegáns és izmos, hátsó lábai pedig arányaiban hosszúak, így más macskák számára elérhetetlen sebességgel képes futni. Tudj meg többet a „házi macskák gepárdjával” kapcsolatban az alábbi érdekességek segítségével: kettő a történelméből, egy pedig magáról a fajtáról.

Testalkata miatt kifejezetten gyors

1) A mai egyiptomi mau lehet, hogy nem is egyiptomi

Az egyiptomi mau neve lefordítva igazából egyiptomi macska, ugyanis a mau a „mjw” szóból alakult át, ami macskát jelent. A fajta eredetében viszont közel sem biztosan a szakértők, ugyanis annak ellenére, hogy Egyiptomban vannak természetesen előforduló, az egyiptomi mau-ra hasonlító pöttyös macskák, a DNS tesztek egy kicsit mást mutatnak. Ezek szerint a fajtának genetikailag több köze van európai, illetve közel-keleti fajtákhoz, például a török angóramacskához. Ez a felfedezés igazából nem mondja ki teljes bizonyossággal, hogy a mai mau honnan származik, inkább megkérdőjelezi az eddigi feltevéseket. Az is könnyen lehet, hogy ez a találat annak köszönhető, hogy belekeveredett néhány macskafajta az egyiptomi mau vérvonalába a hosszú évek során.

2) Egy hercegnő pártfogoltjai voltak

Az egyiptomi mau Európában egészen a második világháborúig viszonylag ismert fajta volt, ám kiesett a figyelem középpontjából, háttérbe szorult és majdnem kihalt. Szerencsére egy száműzetésben élő orosz hercegnő, Natalja Trubeckaja meglátta és megszerette a fajtát és elhatározta, hogy tenyészteni fogja. A hercegnőről elég kevés konkrét információt lehet találni az interneten, jobbára csak az egyiptomi mau-hoz való kapcsolódása miatt olvashatunk róla annak ellenére, hogy családja a köznemességhez tartozott, egészen befolyásos volt és hosszú múltra tekint vissza.

Röviden összefoglalva az egyik forrás alapján szerzett információkat, Lublinban, Lengyelországban született 1897-ben. Nővérnek tanult már egészen fiatal korától kezdve, ennek viszont hamar és hirtelen vetett véget az 1917-es októberi orosz forradalom. Az első világháborúban nővérként szolgált, így került Angliába, ahol a háború vége után még 20 évig élt. A második világháború előtt Olaszországba költözött, ahol szintén nővérként dolgozott a háború idején is. Ezután titkárnő lett, mellette pedig gyerekmeséket írt amerikai és angol kiadóknak. Hosszasan dédelgetett álma volt, hogy Amerikában éljen, ez pedig végül valóra vált.

Az igazi kalandok csupán az egyiptomi mau megismerése után kezdődtek

Amerikai látogatását, majd az odaköltözését alapvetően az egyiptomi mau tette lehetővé. Olaszországban, pontosabban Rómában találkozott először a fajtával, kérdéses körülmények között. Bizonyos források azt mondják, hogy egy barátjától kapott egy súlyosan bántalmazott kiscicát, akinek különleges megjelenése felkeltette a hercegnő figyelmét, ám más források szerint, egy római nagykövetségről érkezett hozzá a cica, egészen Kairóból.

Bár, ahogyan előbb is indikáltuk, vannak egymásnak ellentmondó információk a különböző forrásokban, többen egyetértenek abban, hogy a fajta iránti elköteleződése egy Baba nevű cicának köszönhető, aki elragadta a hercegnő szívét. 1956-ban Trubeckaja kiköltözött az Egyesült Államokba szeretett cicájával és annak két leszármazottjával, ott megalapítva saját egyiptomi mau tenyészetét, aminek a Fatima nevet adta.

3) Vemhességük tovább tart, mint az átlagos macskáké

Végül még egy érdekességet hoztunk, ami nem a fajta történelmével kapcsolatos. Egy átlagos macska számára kb. 65-67 napba telik, mire világra tudja hozni kiscicáit. Ezzel szemben az egyiptomi mau terhessége átlagosan 73 napos.

Ha szeretnéd jobban megismerni ezt a különleges fajtát, olvasd el fajtaleírásunkat. 

egyiptomi mau érdekesség érdekességek érdekességek macskákról
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!