hirdetés

Miért sziszeg és fúj a macska? Több jelentése van

Szénási Szimonetta

2024. október 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy egy sziszegő macska agresszív és veszélyes. Holott a jelzésnek nagyon sokféle jelentése van. Vegyük sorra, mi lehet az oka annak, ha fúj a macska.

hirdetés

Nálatok is megesett már, hogy elkezdett sziszegni a kedvenced? Lehet, hogy megijedtél tőle, pláne, ha szokatlan tőle ez a viselkedés, de emlékezz csak vissza, milyen helyzetre reagált így! Ha felidézed a körülményeket, valószínűleg magad is azonosítani tudod, mi váltotta ki a heves indulatot a cicából. Alább pedig mi is sorra vesszük, mi lehet az üzenete annak, ha fúj a macska. Annyit az elején szögezzünk le, hogy teljesen normális jelzés az állat részéről, amiért tilos büntetni! Az egyetlen teendő kideríteni, mi váltotta ki belőle, majd orvosolni a problémát.

A sziszegés, illetve fújás egy fontos elkerülő stratégia a macska részéről

Amikor félelmében fúj a macska

A közhit annyiban helytálló, hogy a sziszegés és a fújás a támadás előszobája lehet. Ugyanis a leggyakrabban félelmében jelez így az állat. Reagálhat így az idegen emberek vagy más macskák, illetve egyéb állatok közeledésére, de egy szokatlan zaj vagy eszköz is kiválthat sziszegést, fújást. Ebben az esetben gazdaként a feladatod, hogy eltávolítsd cicád közeléből a riadalom okozóját. A kölykeit védő nőstény macska is így lép fel cicái védelmében, valamint az olyan nem szeretem ápolási feladatok, mint a fültisztítás vagy a karomvágás is kiválthatnak heves reakciót kedvencedből.

Más állatok közeledésére is reagálhat így a macska

A stressz gyakori kiváltója a jelzésnek

A félelem mellett a stressz is hasonlóképp terheli a macskát, aki az állandó feszültség miatt ingerlékenyebbé, távolságtartóbbá válhat. Ilyenkor a korábban kedvelt dolgok is elveszíthetik a jelentőségüket, sőt, terhesek lehetnek kedvenced számára. Ez vonatkozhat akár a te közeledésedre is.

Mitől stresszelhet egy macska?

A környezeti változások, például egy költözés, vagy a lakás átrendezése, sőt, az alomtálca áthelyezése is megzavarhatja cicád nyugalmát. Egy új házi kedvenc, vagy családtag érkezése szintén kibillentheti az egyensúlyából. De ha új munkarendben kezdesz dolgozni, a hiányodra is reagálhat rosszul. Ezúttal is azt tanácsoljuk, hogy amennyiben lehet, úgy iktasd ki a stresszfaktort. Az állandósult változásokhoz pedig hozzá kell szoktatnod a cicát is. A munkahelyed elhagyása természetesen nem opció, de azt megteheted, hogy a szabadidődben többet foglalkozol kedvenceddel. Ami még segít valamennyi stresszhelyzetben, ha van a macskának egy nyugodt helye, ahova bármikor elvonulhat. Arra készülj fel, hogy órákba is telhet, mire az állat megnyugszik. A folyamatot feromonos termékekkel elősegítheted, de a lényeg, hogy ebben az időszakban tényleg nem szabad zavarni az állatot.

Ez azért is nagyon fontos, mert a folytonos piszkálás, zargatás is kiválthat agressziót az állatból. Elsősorban a gyerekeket kell figyelmeztetni erre, és megtanítani nekik, hogy bármennyire is aranyos, ne nyúzzák a macskát. (Egyes lelkes macskabarát vendégek esetében is fontos tisztázni a szabályokat.)

A kicsiknek meg kell tanítani, miként közeledjenek a cicákhoz

A fájdalom miatt is fújhat a macska

A harmadik oka a sziszegő-fújtató viselkedésnek a fájdalom. Ha cicád megsérült, vagy beteg, azt sokszor olyan jól palástolja, hogy még te sem veszed észre. Azonban ha érintésre, vagy már közeledésre elkezd fújni, akkor ezt is vedd számításba. A fájdalom elrejtése ösztönös a macskáknál, hiszen a vadonban nemcsak ragadozók, de prédák is. Egy sérült állat pedig könnyebb zsákmány, így fontos, hogy minél inkább elrejtse, ha valami nincs rendben. Ha úgy gondolod, ez állhat a viselkedés hátterében, haladéktalanul vidd orvoshoz a cicát! Főleg akkor, ha egyéb gyanús jelek is társulnak a viselkedéshez, például bágyadtság, étvágytalanság, láz, remegés, vagy az, ha a cica feltűnően sokat bujkál.

Párkeresés

Az almát védő nőstényeket már említettük, de a folyamat megelőző lépésekor, nevezetesen a párválasztáskor is gyakran látni sziszegő macskákat. A párválasztás, pontosabban az ellenfél elüldözésének egyik módja a teátrális fellépés.

Területvédelem

A macskák territoriális állatok, és a saját terület védelmében gyakori, hogy a betolakodóra fúj a macska. Továbbá a dominanciájukat is ekképp jelzik.

A területét védelmező macska is így lép fel

Milyen jelzések társulhatnak még a sziszegéshez?

A sziszegés mellett a felborzolt szőr, a hátracsapott fülek, a szűk pupillák, valamint a feszes testtartás, és a szintén feszesen csapkodó farok is azt jelzik, hogy a macskának nyugalomra van szüksége. Máskülönben kénytelen lesz megvédenie magát. Tehát tulajdonképpen a fújás ez egy figyelmeztető jelzés, amivel a macska épp azt akarja elkerülni, hogy tettlegességig fajuljon a helyzet. Hogy elkerüld a karmolást vagy a harapást, vedd komolyan, ha fúj a macska!

agresszió agresszív macska fájdalom ivarzás kommunikáció miért ösztönök stressz territoriális állat testbeszéd
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!