hirdetés

Így robbantott ki tüntetést egy ártatlan fekete macska

Szénási Szimonetta

2024. október 13 - Képek: Getty Images Hungary

A történet főhőse egy több szempontból is igen különleges nőstény cica, akinek a világ egyik leghíresebb házába volt bejárása.

hirdetés

A szóban forgó koromfekete macska India „Willie” Bush, akinek nevéből könnyedén kikövetkeztetheted, hogy nem akárkinek a kedvencéről van szó: a cica gazdájának a személyében George W. Bush egykori amerikai elnököt tisztelhetjük. India már csak emiatt sem mondható hétköznapi jószágnak.

A fekete macskák különlegesek / A képek illusztrációk

A fajtáját tekintve amerikai rövidszőrű macska, aki csaknem két évtizedig boldogította a családját. Egészen pontosan 1990. júliusától 2009. januárjáig élt. A Bush családhoz 1991 végén vagy 1992-ben került, amikor a család ikerlányai, Barbara és Jenna Bush 9 évesek voltak. Ifjú gazdái idővel felcseperedtek, majd amikor egyetemi tanulmányaik kezdetén kirepültek otthonról, a szülők, George és Laura Bush vették át a fő gondozói szerepet. 2001 elején, mikor az elnököt beiktatták, India is velük tartott az austini kormányzói kúriából a Fehér Házba. Ezt nem sok cirmos mondhatja el magáról!

A kutyák árnyékában

Bár a fekete macska elnöki rangra emelkedett, mégsem vált olyan híressé, mint a prezident két skót terrierje, Barnes és Miss Beazley. Azonban készült egy karácsonyi kisfilm Where in the White House is Miss Beazley? címmel, amelyben India is feltűnik – bár Willie-ként hivatkoznak rá. Később több sajtómegjelenésben is ez a becenév szerepel. Azt egy forrás sem magyarázza meg miért, bár van egy sejtésünk, amire nemsokára ki is térünk.

A fekete macska, aki tüntetést szított

India abszolút ártatlan az alábbi ügyben, ám akaratlanul is nagy port kavart. Az indiakiakból ugyanis heves ellenérzéseket váltott ki az állat neve, amely végül tüntetésbe torkollt. Egészen pontosan 2004. júliusában, a keralai Thiruvananthapuram városában tiltakoztak az India név ellen. Még Bush képmásokat is égettek, jelezvén, mennyire felháborítja őket a szerintük sértő gesztus.

Azonban a család a macskát Rubén Sierra baseballjátékosról nevezte el, akit „El Indio” becenévvel illettek a Texas Rangersben töltött ideje alatt, amikor Bush volt a csapat tulajdonosa. Így a vádakat nem tartva jogosnak nem is keresztelték át kedvencüket. (Vagy talán egy kicsit mégis, hiszen számos alkalommal Willie-ként hivatkoztak rá a tüntetések után.)

Mikor a cica 18 esztendős korában meghalt, a first lady szóvivője a család tagjainak mély szomorúságáról számolt be, akik nagyon szerették Indiát, és akiknek a szívében nagy űrt hagyott a fekete macska.

Bár hangsúlyozottan nem sok négylábúnak adatott meg, hogy a Fehér Házban dorombolja álomba magát nap mint nap, nem India volt az egyetlen macska ezzel a kiváltsággal. Itt mutatjuk be a többi elnöki kedvencet.

fekete macska híres macska idős macska történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!