hirdetés

5 érdekesség a török angóramacskáról: sokáig a kihalás veszélyeztette

Molnár Enikő

2024. október 8 - Képek: Getty Images Hungary

Egy igen ritka fajta, elegáns bundával, elragadó tekintettel és csintalan természettel. A következőkben az angóramacska kerül a középpontba.

hirdetés

Tradicionálisan fehér bundával és kék szemekkel került be a köztudatba, de mára már számos színben és szemszínnel előfordul. A török angóramacska különleges szépségével bárkit könnyedén levesz a lábáról, ám a történelem során más fajták népszerűsége felülkerekedett az övén: így veszélyeztetve fennmaradását. Többek közt erről is írunk az alábbi érdekességek során.

Az angóra Törökország nemzeti örökségének része

1) A macskavilág balerinájának is hívják

Elegáns megjelenése mögött rengeteg erő lakozik, így rajta ragadt a macskavilág balerinája becenév. A török angóramacska közepes méretű, testsúlya 3-5 kg között mozog, hosszúkás teste és végtagjai, illetve középhosszú bundája pedig csak rásegít a kecses megjelenésre. Emellett pedig kifejezetten mozgékony és agilis fajta, aki látszólag minden nehézség nélkül, precíz, már-már elegáns mozdulatokkal mászik fel a környezetében fellelhető legmagasabb pontokra.

2) A látszat néha csal: az angóramacska bundáját könnyebb kezelni, mint azt sokan gondolnák

Sűrű, mutatós bundája láttán könnyedén azt hihetnénk, hogy a török angóramacska ápolása legalább olyan nehéz, mint a perzsa macskáé, akit naponta egyszer érdemes átfésülni, ugyanis szőre könnyedén filcesedik. Az angóra esetében ez egyáltalán nem így van. Ha gazdája heti 1-2 alkalommal rászán néhány percet, hogy alaposan átfésülje kedvence bundáját, akkor több, mint valószínű, hogy nem lesz gubancos. Sőt, még a fésülés napján sem kell megküzdenie összetapadt tincsekkel.

Kifejezetten játékos fajta

3) A török angóramacska imádja a figyelmet

Barátságos és szociális macska lévén nem meglepő, hogy imád a figyelem középpontjában lenni. Családcentrikus, ragaszkodó és gyengéd macska, aki kifejezetten intelligens, kíváncsi és találékony, nem mellesleg pedig kimagaslóan játék-és interakcióigényes. Hajlamos gazdája sarkában lenni, már-már követeli a figyelmét. Simogatást és szeretetet vár, cserébe pedig dorombol és bújik az éppen kiválasztott személyhez. Ő nem az a cica, akit hosszasan otthon lehet hagyni (bár vitatható, hogy van olyan cica, akinek jót tesz az egész napos egyedüllét); nagyon fontos számára a társaság.

4) Majdnem kihalt a fajta

Még ma is kifejezetten ritka, főleg Törökországon kívül, ennek pedig megvan az oka. Ősei a Közel-Keleti termékeny félhold területének legkorábban háziasított macskái között lehettek, ám Európában igazán a 16. század után vált ismertté. Egy időben az arisztokrácia kedvence volt, elegáns megjelenése miatt népszerű volt a nemesi körökben. Sajnos a népszerűsége nem tartott olyan sokáig, ugyanis átvette a helyét a perzsa macska. Ám ez nemcsak abban merült ki, hogy az angóra tenyésztése háttérbe szorult. A fajtát belevonták a perzsa macska tenyésztésébe, aminek következtében a 19. század végére a török angóramacska mint „tiszta” fajta, a kihalás szélére került.

A fordulat a 20. század elején érkezett el, amikor a fajta fennmaradása érdekében elkezdődött egy tenyésztési program az ankarai állatkertben. Amennyire tudták, felkutatták a megmaradt fehér angórákat, és egy stabil állomány létrehozásán dolgoztak, ami 1960-ra többé-kevésbé meg is született. Ekkor nemzetközi vizekre eveztek.

5) A mai napig élnek török angóramacskák egy ankarai állatkertben

Ahogyan előbb említettük, Törökország fővárosi állatkertjének nagy szerepe volt a fajta fennmaradásában. Az angóramacska egyébként az ország nemzeti örökségének része, ezen két információ ismeretében pedig nem meglepő, hogy a mai napig van olyan létesítmény Ankarában, ahol a vigyáznak a fajtára. Jelenleg ezek közül az egyik a Sincan Evcil Hayvanlar Parki, ahol más állatfajok mellett a török angóramacskát is meg lehet tekinteni.

Ha szeretnél megtudni többet a fajtáról, akkor olvasd el fajtaleírásunkat. Ha pedig inkább annak olvasnál utána, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a török angóramacskát a török van-macskától, akkor olvasd el összehasonlításunkat.

angóra érdekesség érdekességek macskás érdekességek török angóra török angóramacska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!